Codurile CAEN, bată-le vina!

O eventuală modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022 ar putea obliga OMV Petrom să plătească taxa de solidaritate, evaluată la 1 miliard de euro. Este nevoie de introducerea în legislația doar a două coduri CAEN, și anume activităţi de servicii anexe extracţiei de petrol și comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate. În felul acesta, OMV Petrom s-ar încadra peste plafonul de 75% din cifră de afaceri prevăzut de lege pentru plata respectivei taxe. În prezent, actul normativ prevede că taxa este plătită dacă firma în cauză obține o cifră de afaceri de peste 75% din activități de extracție gaze naturale, extracție de petrol și din rafinării. OMV Petrom spune că activitățile respective cumulate nu sar de nivelul de 75% cifră de afaceri.

Ideea de a introduce cele două coduri CAEN în lege aparține vicepremierului Kelemen Hunor. ”Trebuie să vedem bilanţul final, cei de la OMV spun că nu au ajuns la procentul prevăzut în directiva europeană şi în legea naţională şi arată că, pe activitatea lor, pe codurile CAEN, nu au atins acel procent. Trebuie văzute cifrele şi să vedem cine are dreptate. Dacă mergem doar pe aceste coduri CAEN, poate trebuie lărgită aria de acoperire. Până nu vedem cifrele din partea firmei, e greu să spui cum e, trebuie verificat de la Ministerul Energiei şi de la Finanţe pe cifrele reale”, a spus liderul UDMR.

Acesta nu a exclus o eventuală modificare a legii, în sensul de a lărgi această arie pe codurile CAEN. ”Legea vorbeşte doar de extracţia gazelor naturale şi extracţia ţiţeiului, fabricarea produselor din prelucrarea ţiţeiului şi trebuie coduri CAEN care nu sunt incluse, cum sunt activităţi de servicii anexe extracţiei de petrol, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate. Trebuie modificată legea dacă au dreptate”, a mai spus Kelemen.

Acesta consideră că a fost o greşeală absenţa acestor coduri CAEN din lege, dar nu poate spune că a fost cu intenţie.

Conform vicepremierului, codurile CAEN nu sunt prevăzute în directiva europeană, fiecare ţară are codurile proprii. ”Nu Bruxelles-ul face codurile CAEN. Nu e bine să dai vina pe directivă pentru că asta înseamnă să fugi de responsabilitate, Să nu căutăm nod în papură, problema e la noi, nu la CE”, a conchis Kelemen Hunor.

Compania de petrol și gaze OMV Petrom, deținută de OMV din Austria, a spus că nu se încadrează în categoria societăților obligate să plătească taxa de solidaritate impusă de Guvernul României firmelor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile.

”Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 186 publicată în data de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, se arată într-un document OMV Petrom transmis Bursei de Valori București.

Oficialii companiei susțin că pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei de aproximativ 5,2 miliarde de lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 miliarde de lei impozit pe profit. ”În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare și au crescut de peste 6 ori față de aceeași perioada a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 și trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023”, se arată în documentul amintit.

Guvernul a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile, iar baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani. De asemenea, cel puţin 70% din suma colectată astfel va fi folosită pentru finanţarea investiţiilor în energie. Executivul a hotărât să aplice această taxă în virtutea apariției, în toamnă, a unui regulament european care instituia posibilitatea ca țările membre să imoună aceste taxe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Daca cititi cu atentie norma europeana veti constata ca domeniile si procentul de 75% nu pot fi modificate .Deci nu guvernul a dat ordonanta cu dedicatie ci comisia europeana .Desi in afaceri nu exista cuvintul imoral OMW Petrom trebuie sa plateasca oparte din profitul obtinut dar legiferind constitutional . Sa nu uitam :dupa unele surse Petrom produce 10% din consumul de energie electrica a Romaniei si asa ar trebui in spirit de echitate taxat si domeniul energriei dar dam peste cap listarea Hidroelectrica .investitiile de la Cernavoda si altele. Parerea unui invesestitor .

  2. Nicio sansa de recuperari! De ce? Pentru ca guvernul roman deja i-a mai dat pomana nu stiu ce afacere grasa din tara! Pare ca tot ce i-au dat e avizat de CSAT-ul Romaniei conform legii, nu si a Constitutiei Romaniei! Instrainarea bunurilor tarii incepand cu anul 2004 prin CSAT dar fara un referendum si fara a tine cont de carta de legamant, de legislatie a Romaniei-Constitutia tarii, nu cumva e infractiune de tradare sau ceva impotriva tarii numita Romania?!

  3. Eu cred ca OMV (Jaful Austriac)are stat de plata separat pentru cateva sute de politicieni romani,oameni din ministere si din servicii,angajati prin rude, cum s-a vazut, si aceste marionete OMV au strict sarcina de a pune bete in roate oricarei decizii a statului roman care priveste OMV(Jaful Austriac) si sectorul
    Daca un Nastase, o Dancila,un MRU,un R.Nicolescu,etc., deci oameni care au avut/au functii inalte in statul roman,sunt pe lista OMV ma intreb cate sonde nedeclarate /clandestine scot titeiul valorificat la negru pentru aceste japite ordinare
    Tataie Iohannis, petrolul e furat ceas de ceas,clipa de clipa ,padurea e furata de Jaful Austriac,cat o mai ducem asa,daca intelegi ceva din mersul lumii

  4. nu stiu de ce va agitati atat, daca vor plati taxa vor scumpi carburantii cum deja au inceput sa o faca, asa ca tot noi platim, restul e vanare de vant(uri) si bla, bla, bla.

  5. buna ziua! In guvern,agentii,parlament (in general decidenti la diferite niveluri ) se gasesc multi puscariabili pentru mita,frauda intentionata,”coruptie la greu” si chiar tradatori de tara! Unde sunt magistratii independenti si supraplatiti ca sa faca justitie dreapta,sa apere tara de banditi ? Multi dintre ei raspund la comenzi din politicul mafiot si tradator? Asa e ?
    Gasca corupta e in varful piramidei din executiv? Dar are radacini multe si in parlament? Asa se explica faptul ca Romania e jefuita continuu fara oprire? IOHANNIS cel care era tot timpul cu „penalii” in gura ce face? Hotul striga hotii? Tacere complice? A zis vreodata Iohannis „STOP defrisarilor salbatice al padurilor Romaniei”? Nu.NU a zis. El a intors in parlament legea padurilor pentru ca deranja un pic prietenii austrieci. Acest non -presedinte al …trebuia demult demis.
    PS Cum il suporta Iohannis pe asasinul economic Virgil Popescu?

  6. Iaca unul care-i mai roman decit romanachii care cica ne „conduc”.Felicitari politicianului Kelemen Hunor ! Nu stiu cit de mult ii pasa de colonia romaneza ,dar a dat din nou clasa „puliticienilor patrihoti „.

  7. Eu am observat că toate ordonanțele de urgență care se referă la energie au fost greșite.Dupa scandal se remedia ceva dar timpul trecea și asta se urmărea ,sa mai treacă timp.Mai știu că Popescu este pu-pila lui Johanniss,de unde trag eu concluzia că totul e premeditat,face parte dintr-un plan.Dupa ce nu o sa mai fie președinte Johanniss v-a duce o viață de huzur cate zile o mai avea ,o sa fie „sponsorizat”de cei ce l-au făcut „șef de stat”.

  8. Lasa ma ca votam romani in parlament si o aa plateasca habzburgii si pentru crima lui Horea si Closca ! Dar cu agentii lor din Psd si Pnl , nu platesc nimic . Sunt grotesti si scarbosi austroungarii si spioni lor din guvern .

  9. Haideți cu plângere penala semnată de zeci de mii de oameni pe numele: parlamentarilor, celor din ministerul energiei, celor din guvern, din CSAT, SRI, ăștia din Board-ul director OMV, autorităților de supraveghere si Audit si procurilor care nu își fac treaba!

    Ați transferat costul cu lupta anticoruptie către intelectualii onesti si așa furați de firmele căpușa abonate la miliarde licitații publice cu kickbacks (mita plătită corupților) si jefuiți cu taxe si impozite de statul profund corupt si trădător de romani! Blestemaților!

    Romanii onesti n-ar trebui sa mai plătească taxe pana când voi nu recuperați cei peste 300 de miliarde de euro furați in ultimii 33 de ani, corupților nenorociți!

  10. hm! cu atatia olimpici, si doctori in stiinte, sa nu stim sa calculam 75%? SA APELAM LA DOCTORUL Ciuca , sa ne dumireasca !!!

  11. Vorbe, vorbe, vorbe …. OMV NU VA DA NIMIC! ORDONANŢA ESTE CLARĂ ŞI ORICE INSTANŢĂ VA DA DREPTATE OMV.
    Mai bine arestaţi-l pe cel ce a dat această ordonanţă cu dedicaţie. Să fie cercetat (cercetaţi) să aflăm şi noi caţi bani şi-au tras.
    Că vrem noi să schimbăm regulile în timpul jocului şi că austriecii, pentru porcăria cu Schengen, şi-o merită cu vârf şi îndesat, e adevărat. Problema este: cât ne va costa această schimbare?

  12. Conducatorii Romaniei, ori sunt prosti, ori tradatori, ori ambele…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.