Colectări sub aşteptări din accize şi impozitul pe profit

În luna aprilie, bugetul de stat s-a văzut sărăcit de o serie de venituri care au scăzut semnificativ, printre ele numărându-se colectările din impozitul pe profit sau cele din accize. Acest lucru a dat peste cap estimările făcute de Guvern. Pe de altă parte, încasări mai mari, peste sumele anticipate, au fost înregistrate la impozitul din venituri şi salarii, dar şi la TVA.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), veniturile colectate la buget în aprilie au fost diminuate semnificativ de colectările din impozitul pe profit, care au fost cu 13,09% sub nivelul bugetat, respectiv în sumă de 2,32 miliarde de lei, dar şi de accize, care au adus cu 5,81% mai puţini bani faţă de nivelul estimat.

Astfel, ANAF a colectat din accize suma de 1,25 miliarde de lei.

Mai mulţi bani din salarii şi TVA

Încasările din impozitul pe venituri şi salarii au fost cu aproape 5% peste program, respectiv o sumă de 1,47 miliarde de lei, în timp ce la TVA au fost colectate 2,95 miliarde lei, cu 6,21% peste suma estimată.

Veniturile bugetare realizate de ANAF în aprilie au însumat 13,21 miliarde de lei, reprezentând 98,55% din programul bugetat de 13,4 miliarde de lei.

La bugetul de stat veniturile au fost de 9,02 miliarde de lei, respectiv 96,64% din nivelul bugetat.

La bugetele de asigurări sociale, cea mai vizibilă nerealizare a veniturilor a fost înregistrată la bugetul asigurărilor pentru şomaj, unde încasările de 110,85 milioane de lei au reprezentat doar 56% din nivelul programat.

Asigurările sociale, venituri peste aşteptări

Bugetul asigurărilor sociale de stat a colectat venituri cu 8,19% peste program, respectiv o sumă de 2,94 miliarde de lei, în timp ce la bugetul Fondului naţional unic de asigurări de sănătate încasările au totalizat 1,13 miliarde de lei, reprezentând 98,49% din prevederile bugetare.

Veniturile bugetare realizate de ANAF în primele patru luni au însumat 44,43 miliarde de lei, cu 4% sub nivelul programat. Încasările au fost sub program cu 1,35% la impozitul pe venit, cu 6,52% la profit şi cu 3% la TVA.

ANAF precizează că printre motivele pentru care veniturile au fost mai mici decât cele anticipate se regăsesc restituirea de TVA şi accize în valoare de 1,96 miliarde de lei, contribuţiile la fondurile de pensii administrate privat virate de către CNPAS prin diminuarea conturilor de venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat în sumă 486,57 milioane de lei şi sumele transferate pentru sponsorizarea entităţilor non-profit de 7,28 milioane de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.