Lucrări românești cu capitala un pic la Budapesta

Colecția de artă ca stil de viață

Ioana Nemeş, The White Team (Satan), 2009. Courtesy of Ovidiu Şandor Collection. Foto Art Safari Bucharest

Lucrări semnate de artiști români contemporani vor fi expuse în Ungaria. La finele acestei săptămâni se deschide la Budapesta expoziția „Double Heads Matches“ („Kétfejű gyufa“, „Chibrituri cu două capete“).

Inițiativa a aparținut Muzeului de Istorie din capitala maghiară prin Új Budapest Galéria (1093 Budapest, Fővám tér 11-12. – Bálna Budapest). „Ei au mai avut o expoziție cu colecții particulare din Ungaria. Și s-au gândit la aceeași strategie pentru această expoziție românească“ a povestit curatorul Diana Marincu pentru Cotidianul. Alături de ea, curator este și Zsuzsanna Szegedy-Maszák.

Lucrările prezentate în expoziție au fost selectate din patru colecții particulare românești importante – colecțiile lui Mircea Pinte, Ovidiu Șandor, Răzvan Bănescu și Fundația Plan B – din trei orașe: Cluj, Timișoara și București. Curatorul spune că a încercat să ofere „o secțiune transversală cuprinzătoare și densă la nivelul informației a artei românești contemporane; include și exemple de lucrări neo-avangardiste românești, care sugerează că, deși fiecare generație are propriile percepții și răspunsuri, creatorii și consumatorii artei pot crea poduri între generații“.

Mircea Cantor Double Heads Matches 2002-2003 20.000 boxes produced manually at Gherla Matches Factory in Romania. Courtesy of the artist. Foto Mircea Cantor

Titlul, inspirat de o lucrare a lui Mircea Cantor, „sugerează mai multe narațiuni pe care le poate elabora arta românească, având în vedere o cronologie comprimată care va fi descoperită fie prin sfârșitul istoric al acestei linii, fie prin cea mai recentă producție de artă a scenei tinere și dinamice. Expoziția – un decupaj al terenului vulcanic, încă necartografiat în întregime, cuprinzând cele mai impresionante producții vizuale din ultimele decenii – oferă o oportunitate de a relua legăturile conceptuale, povestirile invizibile și inspirația comună“, explică textul celor două responsabile de expoziție.

Modelul gusturilor

Diana Marincu a arătat că numărul de lucrări era limitat și, inevitabil, au lăsat la o parte artiști care le-au plăcut, dar au preferat să se concentreze pe cinci nuclee tematice, încercând să stabilească poduri peste generații și, de asemenea, să ofere posibilitatea ca poveștile pe care le spun operele să funcționeze atât luând separat fiecare lucrare, cât și împreună: „Deși există numeroase suprapuneri între aceste colecții, fiecare ansamblu de lucrări are propriul său caracter distinctiv și concentrare geografică, fiecare reflectând un interes unic. Această expoziție încearcă să ofere o perspectivă asupra gusturilor personale ale acestor colecționari pasionați, pentru care colecția de artă, așa cum remarca pertinent Răzvan Bănescu într-un interviu, nu este doar un hobby, ci un model de viață. Patronajul lor a contribuit la integrarea artei românești contemporane în spațiile publice și pe scena internațională de artă. Expoziția poate constitui o platformă pentru inițierea unor comparații semnificative între colecția privată de artă din Ungaria și România“.

Șerban Savu The Lazy Fisherman, 2010 Courtesy of the artist and Plan B Foundation

Colecțiile adună opere emblematice ale unor artiști ca Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Ciprian Mureșan, Vlad Nancă, Ioana Nemeș, Șerban Savu și Mircea Suciu, impuși pe plan internațional în timpul formării colecțiilor în discuție. În același timp, interesul colecționarilor pentru tinerele generații de artiști (Mi Kafchin, Alex Mirutziu și George Crîngașu) extinde accentul pe o varietate de medii și subiecte. Cinci secțiuni organizează lucrările. Prima dintre acestea, Buy me a mystery, preia titlul unei lucrări de apparatus 22, care discută despre consumerism, opulență și nevoia de a acumula totul. Secțiunile The Reflecting Self, Collision Course, The Temple of Silence și The Edge of the Void completează imaginea pe care o oferă proiectul. Vernisajul are loc vineri, 16 februarie, ora 18.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.