Combustibil nuclear american pentru centrala de la Kozlodui  

Singura centrală nucleară din Bulgaria – cea de la Kozlodui – a început de luni să utilizeze combustibil atomic produs de compania americană Westinghouse Electric Corporation. Este un pas important în contextul în care țara se îndepărtează de dependența sa de energia rusă, relatează News.Az  citând AFP.

Ironic este că și americanii importă o bună parte  – 30% din uraniul pe care-l folosesc în industria nucleară din Rusia. Practic, bulgarii rămân cu același timp de combustibil, numai că acum vine din altă parte.
Centrala de stat Kozlodui, situată pe malul Dunării, furnizează mai mult de o treime din energia electrică a țării și s-a bazat până acum pe combustibil rusesc pentru cele două reactoare operaționale de 1.000 de megawați, construite în perioada sovietică.
Cel mai vechi reactor a fost conectat la rețeaua națională de electricitate luni dimineață, după ce „43 de ansambluri de combustibil, produse de Westinghouse, au fost încărcate în reactor”, a precizat centrala într-un comunicat. Procesul de tranziție treptată către noul tip de combustibil ar trebui să dureze patru ani, au adăugat reprezentanții centralei.
În urma invaziei Rusiei din 2022 în Ucraina, Kozlodui a semnat acorduri de furnizare de combustibil nuclear cu Westinghouse și Framatome – o filială a gigantului energetic francez EDF – pentru a înlocui livrările din Rusia. Înainte, Bulgaria, care este membră atât a NATO cât și a UE, depindea aproape în întregime de livrările de energie din Rusia, dar de atunci s-a diversificat.
Al doilea reactor al centralei de la Kozlodui urmează să fie alimentat cu combustibil Framatome. În plus, două reactoare nucleare construite în SUA urmează să fie instalate la Kozlodui până în anii 2030.
Republica Cehă, Slovacia și Ungaria au semnat, de asemenea, acorduri de furnizare de combustibil nuclear cu Westinghouse și Framatome.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1120 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Necesitățile bulgarilor în combustibil atomic, din ceea ce vinde Putin, sunt vreo două copeici.. Însă acum bulgarii vor cumpara cu bani gheață.. Să le uram bulgarilor succes..

  2. de Uraniu moca din Niger s-a închis complet, măR😜g …
    ■{ Halena- PoMpa 9 -Halena }■

  3. IN-TOX: Alimentarea reactoarelor nucleare pentru producerea energieie electrice se face-n mod OBLIGATORIU cu uranium 235 ÎMBOGATIT de la 3 pâna la 7%. Or, SUA de ZECI DE ANI NU MAI ÎMBOGATESC URANIUM-ul. PREA SCUMP. Asa ca SUA importa din Rusia (cu care, de altminteri, contrar UE, are bune, daca nu foarte bune relatii comerciale) URANIU DEJA ÎMBOGATIT. Ca li-l revinde bulgarilor, fiind alta poveste.

  4. Combustibilul american e rusesc. Fara el, USA isi inchide toate magaoaiele. Noroc cu rusii ca sunt baieti gigea si le exporta uraniu. Americanii exporta marfa ruseasca sub acoprire bulgarilor. Ghici cine vor fi urmatorii papagali din curtea scolii?

  5. Westinghouse nu mai este o companies Americana caci a fost cumparata de Japonezi. Japonezii importa Uraniu imbogatzit din Rusia inclusiv pentru centralele Westinghouse din SUA deci Kozlodui foloseshte tot Uraniu Rusesc la care se adauga acum comisionul Westinghouse.

  6. @Munteanu -iar centralele „Westinghouse” din SUA erau toate cu reactoare sub licenta Toshiba, pe care au pierdut-o si au dat faliment. Oricum, e un exercitiu de imagine, prin care prostilor (la nivel global) li se serveste „independenta energetica fata de Rusia) cand in realitate e doar o mica-mare frauda economica, cu ajutorul coruptiei la nivel inalt. O sa plateasca pentru combustibil, cum au platit si pentru LNG-ul american… preturi de 2.5-3x mai mari. De aia nici un articol din presa straina care lauda manevrele astea, de ani de zile, nu precizeaza preturile.

  7. „două reactoare nucleare construite în SUA urmează să fie instalate”
    -le-a dat-o si bulgarilor
    fix la temelie!

  8. la Cernavoda nu se pune problema
    uraniu NU TREBUIE imbogatzit:
    -tehnologia cu uraniu IMBOGATZIT e de fapt arma strategica din spetza terrorismului (american) de Stat,
    pentru „rotativa” asta bulgarii platesc UN PRETZ POLITIC ASCUNS PUBLICULUI,
    PLATESC PENTRU SHANTAJUL AMERICAN!

    china de ce nu face „imbogatzirea” uraniului?
    -poate ca face dar nu vinde,
    MU-HA/HA!

  9. Răzvan Popescu spune limpede că centralele nucleare sînt pt echilibrarea sistemelor energetice. Așadar bănuiala că acestea consumă excesul de putere din rețea este adevărată!
    Citat: Ca să faci o hidrocentrală prin pompaj de 1.000 de MW [nm Tarnița-Lăpuștești], un mamut, nu se mai justifică din punct de vedere economic. Practic, s-ar fi justificat pe o echilibrare regională, dacă ar fi folosit eventual și Ungariei, poate și Serbiei. În momentul când în Ungaria se construiește o centrală nucleară, ei nu mai au nevoie de această echilibrare din partea noastră. (Răzvan Popescu, ME, 2020)
    PS O hidrocentrală de pompaj este de două ori folositoare: 1-echilibrează sistemul consumînd cu pompele excesul de putere din rețea și 2-cea mai bună baterie. Centralele zis nucleare, că nu este energie nucleară, doar echilibrează sistemul.

  10. Uraniu din Rusia, importat din SUA dar…, mult mai scump…

  11. @Calin „prin pompaj de 1.000 de MW [nm Tarnița-Lăpuștești], un mamut,”

    -e produsul pseudo-ingineriei,
    exact ca centrala de la Anina,
    aia pe shisturi…cristaline,
    e undeva intre trottineta electrica si pompa de vapping.

  12. Hidrocentrale de pompaj nu cred că se mai dă voie să se construiască oriunde-n lume. Deși acestea au costuri mici, sînt eficiente, simple, folositoare. Totul trebuie să fie complicat, greu de pătruns (intrat și înțeles) de oameni, cu întreținere scumpă s.a.. Nu știu pescui decît în ape tulburi.
    Din cele 108 hidrocentreale de pompaj în construcție în lume, doar cinci(5) nu sînt din China! China e și țara unde se construiesc cele mai multe termocentrale pe cărbune. Din cele 84 cele mai mari hidrocentrale de pompaj deja contruite, jumătate sînt în China, 14 în Japonia. Chiar Iran, una din țările cu cele mai mai rezerve de petrol și gaze din lume, are o asemenea hidrocentrală.
    China a fost făcută manufactura lumii și este nevoie de curent nu baliverne.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.