Compass: Cum au uitat politicienii de victimele Long-Covid

Cine ajută persoanele afectate din România? Cum se poziționează politica din România pentru a asigura o îngrijire mai bună pentru acești oameni? Sunt întrebări la care va răspunde Radu Golban, realizatorul emisiunii Compass la ediția care începe astăzi la ora 18.00. Interlocutorul său este Chantal Brit, președintele asociației Long Covid Elveția.

Potrivit OMS, vorbim despre 17 milioane de oameni din Europa care suferă de COVID-19. Pacienții au înființat asociația Long Covid Elvetia la 26 martie 2021 la Berna pentru a promova recunoașterea Long Covid ca tablou clinic, cercetarea tratamentelor clinice și sprijinirea celor afectați. Chantal Brit, președintele asociației, ne vorbește despre problemele persoanelor care suferă de acestea, dar și despre pericolul de a fi stigmatizat în viața de zi cu zi. Ea este, de asemenea, afectată de Long-Covid și vorbește despre cum să faci față acestei boli în emisiunea Compass. Organizația elvețiană nu este doar un punct de contact pentru cei afectați, ci se străduiește și să avanseze știința și cercetarea în domeniul long-Covid, astfel încât pacienții să poată fi ajutați.

O boală care nu exista în urmă cu patru ani devine o amenințare la adresa omenirii. În Romania, Asociaţia din Grijă pentru Client a publicat un studiu despre afecţiuni post-COVID-19.

57% dintre respondenţi se confrunta cu oboseală cronică, 37% dintre persoanele chestionate au sechele neurologice, cel puţin una din cinci persoane a rămas cu afecţiuni respiratorii, cardiovasculare şi mialgii, iar peste 45% dintre persoane au recunoscut că au avut manifestări de anxietate, depresie, frică sau insomnie. Long Covid are nevoie de o față. Și este nevoie de politicieni pentru a se asigura că cei afectați sunt în sfârșit ajutați. Ce face politica în privința asta, de exemplu? O privire asupra Germaniei arată doar pentru comparație: în SUA au fost puse la dispoziție 1 miliard de dolari pentru cercetarea posibilelor terapii. Aici, în Germania, tocmai au fost aprobate 12,5 milioane de euro. Un sfert din suma solicitată inițial. Ministerul Cercetării a respins trei sferturi.

Nu există încă o terapie eficientă pentru tratarea consecințelor pe termen lung ale unei infecții corona. Cine ajută persoanele afectate din România? Cum se poziționează politica din România pentru a asigura o îngrijire mai bună pentru acești oameni?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Radu Golban 89 Articole
Author

6 Comentarii

  1. De ce zice un medic român din Anglia: „Discuțiile în România despre Covid sunt penibile”
    17 august 2020
    Tudor Toma, medic pneumolog român care profesează în Marea Britanie

    -osu mă-tii!

  2. fir-ati ai gheenei de criminali ordinari! NU aveti NICI O LEGATURA CU PROFESIA SFANATA DE DOCTOR! O SA RASPUNDETI PENTRU CRIMELE INFAPTUITE CANAANITZILOR! BLOOD FOR WEALTH J E GU RIL OR!!

  3. Ghiolbane, nu ne mai sperii. Daca vrei, vaccineaza-te tu, vaccineaz-o pe ma-ta, dar nu ne mai f.. la cap!

  4. au dat 1 miliard de $$ pentru dezvoltarea de terapii „long covid”… ma intreb, oare ce corporatie o sa primeasca majoritatea banilor

  5. Long covid este boala mastii purtata de imbecili… o programare stupida, un nonsens stiintific si un afront la adresa umanitatii. Sunt si o tona de studii ”stiintifice” care admit asta dar Golban minte frumos. Amu inca se pune problema unei corectitudini politice fata de idiotii botnitati, ca cica se stigmatizeaza.

  6. Astia cu long-covid se numesc ipohondri.Toate bolile ei le au.Sant cei care umblau si umbla si acum cu masca pana sub ochi,sant cei care se testau saptamanal,sant cei care ii blamau pe cei care nu s-au vaccinat,sant cei spalati pe creier.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.