Comunicat PNL privind noi nereguli sesizate în ziua votului

București

În cadrul Biroului Secției de Votare nr. 946, sectorul 5, s-a decis deplasarea urne imobile conform solicitării din data de 24.05.2014, urnă însoțită de doi reprezentanți membri în secția de votare. Ca urmare a deplasării la fața locului, membrii care însoțeau urna de vot au constatat că, dintr-un număr de 53 de persoane care au solicitat urna de vot, 3 persoane nu dețineau Cartea de Identitate, fapt pentru care nu au putut vota.

Pe de altă parte, 19 persoane internate în spitalul “Theodor Burghele” s-au deplasat la aceeași secție de votare în vederea exercitării dreptului de vot, existând suspiciunea că aceste persoane să nu fi avut bilet de voie pentru a merge să voteze.

Din declarațiile verbale ale pacienților care s-au deplasat la secția de vot nr. 946 a reieșit că aceștia au fost trimiși de un anumit doctor Arsene Gabriel, pacienții fiind însoțiți de o asistentă medicală din cadrul spitalului “Theodor Burghele”.

Facem precizarea că votanții sunt cu precadere din orașele Reșița, Tg.Mureș, Câmpulung și Călărași, unii având Cărți de Identitate eliberate recent. De asemenea, reprezentantul PNL în secția de vot confirmă faptul că președintele secției nr. 946 a anunțat toți membrii secției despre deplasarea unor grupuri organizate de pacenți din cadrul spitalului „Theodor Burghele”, fapt care nu ar fi trebuit cunoscut de către un președinte de secție devotare considerat a fi imparțial și apolitic. Președintele secției de votare a evitat să răspundă la întrebarea de unde are cunoștință de faptul că la această secție se vor prezenta grupuri de pacienți pentru a vota.

Toți pacienții care și-au exercitat dreptul de vot aveau adeverințe eliberate de Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă (în conducerea acestui institut figurând chiar doctorul Arsene Gabriel) care atestau că sunt bolnavi.

Toate aceste aspecte ne conduc la suspiciunea că ele reprezintă o formă de turism electoral sancționată de legea penală. PNL a solicitat organelor de urmărire penală să dispună demersuri în vederea cercetării aspectelor sesizate mai sus, atât încadrul personalului din spitalul Prof. Dr. Theodor Burghele, cât și în ceea ce îl privește pe președintele secțieide votare nr. 946.

“Așteptăm de la Poliție să demareze o anchetă pentru că, din spusele colegilor din centrul de vot, pacienții încolonați, trimiși săvoteze de acest doctor, care nu aveau bilet de voie de ieșiri din spital, însoțiți de o pacientă, se pare că au fost internați cu o zi înainte și urmează să fie externați mâine, după vot.”, a declarat deputatul PNL Alina Gorghiu duminică, într-o conferință de presă.

”În al doilea rând, sesizez un caz extrem de grav în Colegiul 2 Senat, din Gorj, unde sunt alegeri parțiale. Acolo se votează, în mod surprinzător, și pe liste suplimentare. La alegerile parțiale pentru Senat nu ar trebui să existe liste suplimentare și, cu toate acestea, se pare că oameni care locuiesc în altă zonă decât cea arondată colegiului 2 Senat votează”, a precizat Alina Gorghiu.

Deputatul PNL a semnalat, de asemenea, și un caz de vot multiplu, în sectorul 5, la secția de votare 895, din incinta Școlii Generale nr. 280 din București.

În această situație, Partidul Național Liberal a formulat o plângere penală împotriva lui Gheorghe Pană, pentru săvârșirea infracțiunii de vot multiplu, întrucât a primit de la Sofica Purnavel, membru în Biroul Electoral al Secției devotare nr. 895 două buletine de vot pe care le-a ștampilat și introdus în urnă.

Vă prezentăm încontinuare alte nereguli sesizate în derularea procesului de vot

Buzău

La secția 423 din satul Lanuri, comuna Ziduri din județul Buzău, delegații PSD (reprezentantul partidului și rezerva sa) nu s-au prezentat niciunul. Ca urmare, PSD a adus o a treia persoană, care nu figura pe lista delegaților aprobați de primărie. Organizația PNL din comuna Ziduri a înaintat o contestație conform Legii 67/2004, care a fost admisă. Chiar și în asemenea condiții, delegatul PSD care nu figura pe listele inițiale s-a prezentat în secția de votare.

Timiș

PNL Timiș a depus o sesizare la BEJ Timiș și un denunț la Inspectoratul de Poliție Județean Timiș cu privire la o situație apărută la Secția de votare nr. 183 de pe strada Divizia 9 Cavalerie, fostă Ialomița, din Timișoara, unde s-au prezentat un număr de alegători cu domiciliul pe străzile Albinelor și Olanda. În cadrul alegerilor de anii trecuți, cetățenii erau înscriși pe listele electorale ale secției de pe strada Divizia 9 Cavalerie.

Alegătorii s-au prezentat astăzi la secția de votare nr. 183 în vederea exercitării dreptului la vot. Aceștia au fost informați că, pentru alegerile din 25 mai 2014, străzile enunțate mai sus au fost arondate altei secții de votare, situată pe strada Lorena din Timișoara. Ca reacție la această situație, reprezentantul PSD din cadrul secției de votare nr. 183 a efectuat o discuție telefonică cu o persoană necunoscută, relatându-i cele întâmplate. Din discuție a reieșit că reprezentantul PSD va îndruma grupul dealegători către un autovehicul marca Volkswagen, de culoare neagră, având nr. de înmatricuare TM 15 EKF. Respectivul autovehicul urma să transporte respectivii alegători către secțiile de votare actuale, la care au fost arondați în acest an, și anume pe strada Lorena din Timișoara.

Reiese din aceste informații pe care le deținem că persoana sau persoanele se pot face vinovate de încălcarea prevederilor art. 43 alin (7) din Legea nr. 35/2008, conform cărora “Persoanele acreditate pot asista la operaţiunile electorale în ziua votării, începând cu ora 6,00 şi terminând cu momentul încheierii şi semnării, de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votării în secţia respectivă, numai dacă prezintă actul de acreditare. Acestea nu pot interveni în niciun mod în organizarea şi desfăşurarea alegerilor, având numai dreptul de a sesiza în scris preşedintele biroului electoral în cazul constatării unei neregularităţi. Orice act de propagandă pentru sau împotriva unui partid politic, alianţă politică, alianţă electorală sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale care participă la alegeri conform prezentului titlu ori candidat independent sau încercarea de a influenţa opţiunea alegătorului, precum şi încălcarea în orice mod a actului de acreditare atrag aplicarea sancţiunilor legale, suspendarea acreditării de către biroul electoral care a constatat abaterea, iar în ziua votării, îndepărtarea imediată a persoanei respective din secţia de votare”.

PNL Timiș a cerut IPJTimiș și BEJ Timiș să efectueze cercetările necesareși să ia măsurile prevăzute de lege care se impun. Denunțul către IPJ Timiș s-a făcut în temeiul art. 385Cod Penal sau/și, după caz, al art. 386 Cod Penal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.