Concert Vocal-Simfonic sub bagheta dirijorului Franz Lamprecht

Filarmonica de Stat „Transilvania” lansează invitaţia la Concertul Vocal-Simfonic, susţinut de Corul şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii, alături de soprana Adela Zaharia şi tenorul Tony Bardon, sub bagheta dirijorului Franz Lamprecht (Germania).

Franz Lamprecht a absolvit cursurile de dirijat ale Şcolii Superioare „Robert Schumann” din Düsseldorf. În acelaşi oraş, Lamprecht conduce propriile sale serii de concerte în sala Tonhalle, precum şi Festivalul de Muzică Schloss Bernath.
Frecventele turnee de concerte şi invitaţii ca dirijor oaspete l-au purtat în oraşe ca Londra, Bruxelles, Roma, Salzburg, Paris sau în ţări ca Israel, România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, SUA sau Mexic.
Din 1992, Lamprecht este consultant artistic al Filarmonicii din Târgu-Mureş, ocupând, din 2003, funcţia de dirijor invitat permanent. Începând cu anul 1993, este dirijor invitat permanent al Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu-Mare. În 1999, Franz Lamprecht a ocupat funcţia de prim dirijor, iar din 2001 pe aceea de Director muzical al acestei instituţii.
Adresat iubitorilor de operă, programul acestui concert propune o călătorie muzicală prin câteva din cele mai cunoscute lucrări de gen, cu o selecţie atentă de arii şi coruri celebre.

    Formată la şcoala clujeană de canto, sub îndrumarea lui Marius Budoiu şi a Ramonei Eremia, soprana Adela Zaharia a beneficiat de cursurile de măiestrie susţinute de Jean Louis Chastaing, Monika Mauch şi Mariana Nicolesco. În experienţa sa profesională, se regăsesc colaborări cu Filarmonicile din Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Târgu Mureş, Râmnicu Vâlcea şi Arad, dar şi cu Opera Naţională şi Opera Maghiară din Cluj.
În palmaresul sopranei, se înscriu câteva premii importante la competiţiile de specialitate, dintre care amintim Premiul II obţinut la Concursul Internaţional Sabin Drăgoi (Timişoara, 2011), Premiul III la Concursul Hariclea Darclée (Brăila, 2010), Premiul de Excelenţă la Concursul de Lied Românesc (Braşov, 2008 şi 2009) şi Premiul Special la Concursul Ferdinand Weiss (Cluj-Napoca, 2009).
Printre rolurile operistice pe care le-a abordat, se numără Amor din Dido şi Aeneas de Henry Purcell, Elisetta din Căsătoria secretă de Domenico Cimarosa, Regina Nopţii din Doamna 1 şi Doamna 2 Flautul fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart, Norina din Don Pasquale de Gaetano Donizetti, Michaela din Carmen de Georges Bizet, Musetta din Boema de Giaccomo Puccini sau Gilda din Rigoletto de Giuseppe Verdi. Din creaţia vocal-simfonică, Adela Zaharia şi-a înscris în repertoriu lucrări ca Stabat Mater de Giovanni Pierluigi da Palestrina, Messiah de Georg Friedrich Händel, Magnificat şi Matthäus Passion de Johann Sebastian Bach, Misa Încoronării şi Requiem de Wolfgang Amadeus Mozart, Paradis şi Peri de Robert Schumann, Carmina Burana de Carl Orff sau Regele David de Arthur Honegger.

Tenorul Tony Bardon este absolvent al Facultatăţii de Canto şi Artă Scenică din cadrul Academiei de Muzică „Gh. Dima”, urmând ulterior, în cadrul aceleiaşi instituţii, cursurile de masterat, la clasa lect. univ. dr. Marius Budoiu. Tânărul solist a susţinut recitaluri (la Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, în cadrul Academiei de Muzică „Gh. Dima”) şi concerte (la Biserica Reformată din oraşul nostru şi la cea din Carei). În 2006 a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Mariana Nicolesco în cadrul Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée, iar în 2007 la cursurile susţinute de Constantin Nica. În septembrie 2007, Tony Bardon a devenit membru al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.
Tenorul a interpretat roluri din opere, precum Pygmalion de Rameau, Dido şi Aeneas de Purcell, Flautul fermecat şi Don Giovanni de Mozart, Bărbierul din Sevilla de Rossini sau La Traviata de Verdi. Din repertoriul vocal-simfonic, Tony Bardon a abordat deja primele trei cantate din Oratoriul de Crăciun, în compania Corului şi Orchestrei Filarmonicii „Transilvania”, dar şi Das Alexander Fest de Händel.
În 2009, Tony Bardon a fost distins cu Premiul II la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi”.
    

Vineri, 27 aprilie 2012, ora 19, Abonament 23
Casa de Cultură a Studenţilor

Concert vocal-simfonic
Corul şi Orchestra Simfonică

Dirijor : Franz Lamprecht (Germania)
Solişti: Adela Zaharia – soprană
            Tony Bardon – tenor

Program:
Gaetano Donizetti – Per te d’immenso giubilo din opera Lucia di Lammermoor
Gaetano Donizetti – Una furtiva lagrima din opera Elixirul dragostei
Giuseppe Verdi – Zigeunerchor din opera Trubadurul
Franz Lehár – Adria-Walzer
Giacomo Puccini – O, mio bambino caro din opera Gianni Schicchi
Franz von Suppé – Marsch din opereta Boccaccio
Jean Sibelius – Andante festivo
Manfred Grafe  – Alla Boléro    
Richard Wagner  – Einzug der Gäste din opera Tannhäuser
Leroy Anderson – Fiddle-Faddle
Giuseppe Verdi – Di tu se fedele din opera Un bal mascat
Johann Strauss fiul – Zigeunerchor din opereta Voievodul ţiganilor
Léo Delibes – Csárdás din baletul Coppélia    
Carl Maria von Weber – Jägerchor din opera Der Freischütz
Johann Strauss fiul – Mein Herr Marquis din opereta Liliacul
Franz Lehár  – Fragmente din opereta Văduva veselă
                

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.