Condiții de pace în conflictul din Ucraina și arhitectura de securitate est-europeană

Războiul din Ucraina avea, la prima vedere, caracteristicile unui război local. S-a dovedit, însă, că problema ucraineană sintetizează întreaga criză a ordinii mondiale post-bipolare sau, mai exact, a dezordinii mondiale consecutive ordinii unipolare instalate spontan după dispariția bipolarismului.

  PANDEMIA RĂZBOIULUI ECONOMIC

SUA, NATO și UE au intervenit indirect în conflict, furnizând tehnică și asistență militară Ucrainei, precum și direct, pornind un război economic care s-a extins imediat la scară planetară și a generat o nouă criză economică mondială.

Faptul contaminării nu a fost consecința dificultăților în care au fost împinse economia rusă, din cauza sancțiunilor, și economia ucraineană din cauza distrugerilor provocate de război, ci a două alte împrejurări.

Pe de o parte, este vorba despre punerea în sarcina UE a unor cheltuieli aberante pentru acoperirea unui ajutor direct (militar) și indirect (comercial) acordat Ucrainei, precum și a suportării pierderilor rezultate din renunțarea la furnitura de energie ieftină de pe piața rusă, înlocuită cu energie scumpă cumpărată din SUA. Acestea veneau după ce UE suportase pierderi economice masive de pe urma politicilor eronate practicate pentru combaterea pandemiei Covid 19, fără ca anterior să fi putut amortiza integral impactul crizei economice din 2008. Punerea la pământ a UE, într-un moment în care în special Franța, dar și Germania vorbeau despre înființarea unei armate europene și afirmarea autonomiei strategice a UE, pare a fi fost obiectivul accesoriu al înfrângerii Rusiei și transformării Ucrainei în avanpost NATO pe „frontul de răsărit”.

Pe de altă parte, toate statele care, în considerarea intereselor lor naționale, au refuzat să intre în războiul economic cu Rusia, au suferit fie sancțiuni din partea SUA și UE, fie au fost puse sub presiuni politice, economice și chiar militare greu de suportat. Pe principiul „cine nu este cu noi este împotriva noastră”, SUA a atras în război de o parte sau de alta a baricadei, în calitate de co-beligeranți sau ca inamici pe mai toate statele lumii. Războiul din Ucraina a devenit, astfel, mondial, iar criza ucraineană a devenit globală.

În perioada următoare, când se va pune problema definirii unei noi ordini mondiale și a unor noi norme de drept internațional, va rămâne de văzut în ce măsură poate fi permis unui stat să aplice unor state cu care nu are nici un conflict și care nu au avut nici o atitudine neprietenoasă față de el, sancțiuni economice sau politice, de fapt acte de agresiune economico-politică, în măsura în care nu se asociază războiului dus de el cu state terțe. De asemenea, va trebui stabilit cine, în ce condiții și sub ce control internațional poate impune unor state sancțiuni economice. Sancțiunile care nu vor respecta asemenea reguli vor trebui calificate și tratate de comunitatea internațională drept ceea ce sunt: acte de agresiune sau acte de război.

Criza economică indusă artificial, a lovit în primul rând, prin efect de recul, așa cum am spus deja, UE, și totodată a determinat apariția și extinderea unor grupuri de interese economice suverane, precum BRICS. Promovarea acestor interese impune o organizare politică specifică. Piața și puterea constituie un tandem legic.

Prin acțiunea sa, dar și prin reacția la el, procesul de asociere a unor interese economice comune cu instrumente politice adecvate promovării acestora, determină apariția unei noi ordini mondiale, care, în mod necesar pune în discuție și revizuirea arhitecturii europene de securitate. Aceasta va fi o ordine post-americană; deci una multipolară.

UN RĂZBOI LOCAL ÎNTR-O DEZORDINE GLOBALĂ

Războiul din Ucraina a început, de fapt, în 2014, odată cu lovitura de stat, impulsionată de SUA, care a răsturnat înțelegerile, facilitate de UE, dintre guvernul legitim ucrainean și opoziția politică ucraineană, urmată de anexarea Crimeii de către Rusia și declanșarea mișcărilor secesioniste din Dombas, desigur, cu încurajarea Moscovei.

Anul 2022 a marcat doar implicarea militară formală a Rusiei în acest conflict intern ucrainean. Astfel s-a internaționalizat în mod explicit ceea ce până atunci avea aparența unui război civil.

Războiul hibrid deja în desfășurare și-a mutat accentul în anul 2022 pe latura convențională, cu perspectiva de neexclus ca să i se integreze la un moment dat și o dimensiune nucleară. La un astfel de deznodământ se va ajunge dacă unica ieșire rămasă uneia dintre părțile implicate care deține arsenal nuclear va fi capitularea.

Părțile în războiul din Ucraina nu sunt Ucraina și Rusia, ci Rusia și Occidentul colectiv condus de SUA (NATO și UE). Negocierile de pace trebuie să le implice în primul rând pe acestea.

Implicarea SUA în războiul cu Rusia este paradoxală întrucât principalul rival strategic al SUA la nivel global este China, iar nu Rusia. Explicația stă în aceea că, prin victoria în război SUA a sperat să evite formarea unei alianțe ruso-chineze care să i se opună direct în Oceanul Pacific, pe de o parte, precum și a unei alianțe ruso-germane (ruso-UE), care să se emancipeze de sub tutela americană în Oceanul Atlantic, pe de altă parte. Până în prezent, SUA pare să își fi atins cel de al doilea obiectiv într-o mare măsură, dar l-a ratat complet pe primul.

Un obiectiv secundar al SUA poate fi și acela de a împiedica parteneriatul dintre UE și China, prin legarea mai strânsă a statelor membre ale UE de strategia regională și globală americană.

În aceste condiții apare clar că rezolvarea crizei ucrainene nu poate avea loc decât în contextul negocierii și convenirii unei noi ordini globale. De aceea, negocierile de pace vor trebui să includă și actori cu relevanță globală de pe alte continente. În acest sens gândul duce în primul rând la China, care este și membru permanent al Consiliului de Securitate ONU.

 Războiul din Ucraina nu a fost nici imprevizibil, nici inevitabil. Rusia a avertizat încă de la începutul anilor 2000, și în mod extrem de clar în 2008, că trecerea unor linii roșii, printre care atragerea Ucrainei în alianțele politico-militare occidentale (NATO), va însemna războiul, eventual dus până la dispariția statului ucrainean. În consecință, chiar dacă nu a primit formal Ucraina în NATO, atunci când a făcut din ea un membru de facto al respectivei alianțe, SUA știa că astfel se declanșează războiul.

UN RĂZBOI AMÂNAT

 Războiul din Ucraina este, totodată, un „război amânat”. În mod normal trebuia să înceapă în anul 1991, odată cu destrămarea URSS.

În 1991, Ucraina s-a desprins din URSS, dar nu ca stat național ucrainean, ci ca stat sovietic, cu un teritoriu compus prin efectul unor diferite acte de putere (putere militară sau putere politică) concepute în logica administrativă, geopolitică și geoeconomică a imperiului sovietic. Ucraina cu hotarele din 1991 este fosta Republică Socialistă Sovietică Ucraineană. De atunci și până în prezent ea nu s-a desovietizat.

La desprinderea din URSS, permisă potrivit Constituției acesteia, Ucraina a plecat cu frontierele internaționale sovietice, care erau deja recunoscute de comunitatea internațională (și în special de vecinii Ucrainei, printre care și România), dar și cu frontierele interne sovietice. Recunoscând Republica Sovietică Socialistă Ucraineană desprinsă din URSS ca stat independent și suveran, Rusia i-a recunoscut, implicit și teritoriul pe care s-a autodeterminat, dar explicit nu a încheiat nici un tratat prin care să recunoască frontiera dintre ea și Ucraina. Normal era ca atunci (în 1991) să fie ridicată și problema Crimeii și Dombasului.

În timpul existenței URSS, Rusia sovietică a acceptat să transfere o parte a teritoriilor sale Ucrainei sovietice întrucât nu s-a gândit că vreodată aceasta se va rupe de Uniune și totodată pentru a optimiza administrarea teritoriului sovietic integral.

După dispariția URSS, Rusia post-sovietică a permis Ucrainei să își păstreze configurația teritorială sovietică pornind de la premisa și cu condiția implicită că teritoriile rusești transferate ei în logica sovietică nu vor ajunge sub controlul NATO sau nu vor fi puse la dispoziția NATO / SUA. Când această premisă a fost infirmată și această condiție a fost încălcată, Rusia și-a cerut înapoi teritoriile, prin diferite mijloace și sub diferite forme, „operațiunea militară specială” lansată în 2022 fiind ultimul recurs.

România a recunoscut Ucraina (și implicit frontierele cu care s-a desprins din URSS) în anul 1992. Frontiera româno-ucraineană a fost confirmată, în 2003, printr-un tratat de frontieră care, în conformitate cu dispozițiile Convenției internaționale privind succesiunea statelor la tratate, a recunoscut dreptul de succesiune al Ucrainei în raport cu URSS.

Principiile pentru tratarea problemelor teritoriale și de frontieră între România și Ucraina au fost convenite prin tratatul de cooperare și bună vecinătate din 1997 (tratatul politic de bază româno-ucrainean). Potrivit acestuia părțile au exclus explicit rezolvarea problemelor amintite prin violență, dar, prin referire la Actul final al Conferinței pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Helsinki (11975), au convenit că modificarea frontierelor poate avea loc prin mijloace politice.

Ca succesori ai URSS, atât Rusia cât și Ucraina sunt parte la Actul final de la Helsinki. Prin urmare, modificarea frontierelor dintre ele prin negocieri politice este posibilă în conformitate cu dreptul internațional actual.

PLANUL DE PACE CHINEZ

China a avansat un „plan de pace” pentru soluționarea conflictului din Ucraina. De fapt, acela este o listă de principii pe care cu greu le-ar putea respinge cineva. Drumul de la principii la un acord concret este, însă, foarte lung. De altfel și Președintele Xi a precizat că acele principii nu pot funcționa decât dacă sunt coborâte de la nivelul abstracțiunii la cel al realității concrete și adaptate la specificul situației de fapt.

Unul dintre principiile evocate de China și care este și un principiu de drept internațional, este principiul integrității teritoriale.

În cazul Chinei, acest principiu își găsește pe deplin aplicarea. Taiwanul este și a fost o parte a Chinei, pe care s-au refugiat armatele învinse la Kuomintangului, la finele războiului civil din anii 1946-1950, pentru a-și organiza acolo, în mod unilateral dar cu sprijinul SUA, acordat din interese geopolitice, propriul regim politic. Principiul unei singure Chine, unanim recunoscut, implică și respectarea integrității teritoriale a Chinei, ceea ce înseamnă acceptarea exercițiului suveranității statului chinez și asupra Taiwanului.

Desigur, și în acest caz, de dorit este ca problema să fie soluționată prin mijloace pașnice. Aceasta presupune ca rezolvarea să fie lăsată la dispoziția chinezilor fără implicarea unor forțe străine, problema fiind eminamente chineză.

Cazul Ucrainei este diferit. Teritoriul Ucrainei sovietice s-a constituit inclusiv prin desprindere de teritorii ale altor state, teritorii care, în baza unor acte de autoritate cu caracter geopolitic, au fost incluse în componența statului sovietic ucrainean, fără a se ține seama de principiul naționalității. Aceasta a însemnat încălcarea principiului autodeterminării, care este tot un principiu de drept internațional.

Istoria ne oferă exemplul similar al Ungariei care, la finele Primului Război Mondial a cerut desprinderea din Imperiul Habsburgic dualist pentru a se întemeia ca stat național, pe deplin independent și suveran. În cadrul imperiului, Ungariei i se alocaseră pentru administrare teritorii locuite în majoritate de comunități umane cu identități etno-culturale diferite de cea maghiară. Ungaria a dorit să le păstreze în componența statului național maghiar, care ar fi fost astfel nu un stat națiune, ci o fracțiune de imperiu habsburgic. Această cerere a fost refuzată, maghiarii fiind invitați să își constituie propriul stat exclusiv pe teritoriul pe care erau majoritari.

Nu se poate acorda Ucrainei ceea ce i s-a refuzat Ungariei. Aceasta ar reprezenta o discriminare inadmisibilă care ar bulversa cu totul dreptul internațional.

INTEGRITATEA TERIRORIALĂ ÎN CONCURS CU AUTODETERMINAREA

 Ucraina și-ar fi putut păstra teritoriile cu care s-a desprins din URSS în anul 1991, cu condiția ca ea să fi reprezentat un element de rezistență al arhitecturii de securitate din Europa centrală și de est.

 Pentru aceasta era necesar ca Ucraina să fie neutră din punct de vedere militar – adică să nu fie nici avanpost al Rusiei nici avanpost al SUA / NATO pe frontul despărțitor al spațiului euro-atlantic de spațiul euro-asiatic. De asemenea, ea ar fi trebuit să adopte o organizare internă de tip federal care să țină seama de diversitatea etno-culturală a societății ucrainene, rezultată din felul în care s-a compus teritoriul ucrainean.

De îndată ce aceste condiții au fost respinse, și Ucraina, organizată ca republică prezidențială caracterizată de un centralism birocratic (cvasi)autoritar, a devenit membru de fapt al NATO, echilibrul arhitecturii de securitate din Europa de est s-a rupt. Războiul a devenit astfel o opțiune firească.

Pentru revenirea la echilibru în formele rămase posibile după consumarea conflictului militar, principiul integrității teritoriale va trebui conciliat cu principiul autodeterminării. În acest sens, comunitățile etno-culturale diferite de cea ucraineană care trăiesc pe teritoriile lor istorice, aduse în componența statului ucrainean fără respectarea principiului autodeterminării, vor trebui să își primească dreptul de a-și decide viitorul referitor la formula statală în care se integrează (inclusiv revenirea la statele din care au fost desprinse).

În același timp trebuie recunoscut dreptul poporului ucrainean de a-și avea propriul stat național, suveran și independent. Acesta trebuie să fie totodată un stat viabil din punct de vedere (geo)politic și economic, de preferință neutru, cu garanții de securitate din partea vecinilor, precum și a principalilor actori globali, statali și nestatali.

CONDIȚIILE / PRINCIPIILE PĂCII

 Lipsa oricărui progres al armatei ucrainene în recuperarea teritoriilor ocupate de armata rusă, cumulată cu marile pierderi de oameni și irosirea echipamentelor militare furnizate de un Occident afectat de o tot mai profundă „fatigue ukrainienne / Ukrainean fatigue” („oboseală ucraineană”), ceea ce reprezintă tot atâtea încurajări la adresa Rusiei, pe de o parte, și subminarea încrederii acesteia în puterile occidentale după ce Angela Merkel și Francois Hollande au recunoscut că acordurile de la Minsk au fost încheiate numai cu scopul de a-i înșela pe ruși și a câștiga timp pentru înarmarea Ucrainei, fac ca o încetare a focului înainte de convenirea condițiilor păcii, deși, din punctul meu de vedere, dezirabilă, să fie, practic imposibilă. De aceea pacea nu are cum fi negociată altfel decât în paralel cu continuarea războiului, pe baza principiului potrivit căruia nimic nu este convenit până când totul nu este convenit.

Îmbinând pragmatismul (care face pacea fezabilă) cu principialitatea (care face pacea justă și durabilă), pacea trebuie să plece de la realitatea aliniamentelor militare actuale (nimic în plus) și de la aplicarea principiului naționalității / majorității etno-culturale. Să se dea puterii ceea ce este al puterii și adevărului istoric ceea ce este al adevărului istoric, la intersecția celor două acceptându-se compromisul geopolitic care nu va face pe nimeni fericit, dar cu care toți vor putea trăi decent și demn. În acest sens, cu titlul de principiu, nimeni nu trebuie să treacă Niprul. Să trecem Rubiconul, dar să nu trecem Niprul! Statul național ucrainean care va rezulta va trebui să rămână neutru – nici avanpost rus, nici avanpost SUA / NATO, dar va trebui să primească atât din partea Rusiei, cât și a SUA, precum și a actor actori locali, regionali și globali relevanți, toate garanțiile de securitate imaginabile, plus un program concret de ajutor pentru reconstrucție. Toată lumea are numai de câștigat dintr-o asemenea soluție.

Pentru perioada de tranziție de la război la implementarea deplină a condițiilor păcii, Ucraina ar trebui să își formeze un guvern de uniune națională, din care să facă parte reprezentanții tuturor mișcărilor politice ale țării. Alegerea conducerii politice a Ucrainei trebuie să fie dreptul exclusiv al poporului ucrainean, însă, Ucraina trebuie să garanteze că aceia care ajung să o conducă nu vor promova politici agresive la adresa vecinilor, revizionismul și iredentismul. Integrarea europeană a unei asemenea Ucraine ar urma să rămână pe agendă, ea devenind realitate pe măsura atingerii tuturor standardelor generale fixate în acest sens.

România este obligată să își formuleze, la rândul ei, propriile exigențe cu privire la viitorul acord de pace din Ucraina. Acestea vor trebui comunicate atât SUA, partenerul său strategic, cât și Rusiei. După toate sacrificiile făcute de națiunea română în acest război, la cererea aliaților săi occidentali, dar și după auto-reținerea, fie ea și foarte discretă, dovedită în relația cu Rusia, aspirațiile legitime ale României au tot dreptul să se găsească pe masa negocierilor. Ele includ printre altele, în afara problemei românilor din Ucraina, și reconsiderarea schimburilor teritoriale operate de regimul sovietic care au dus la amputarea actualei Republici Moldova, cu implicarea ei ulterioară în nesfârșitul conflict transnistrean.

Întru aceasta sunt convins că este imperativă, pentru diplomația română, constituirea unui grup de lucru împuternicit cu definirea și promovarea poziției României în cadrul negocierilor menite a aduce pacea în Ucraina. În grupul respectiv ar trebui cooptate toate personalitățile române și străine care au canale de comunicare cu părțile interesate și implicate în respectivele negocieri.

În fine, putem socoti că realizarea păcii în Ucraina va elibera energii globale și va crea condiții favorabile inclusiv pentru oprirea confruntărilor militare sângeroase din Gaza, readucerea stabilității în Orientul Mijlociu și trecerea imediată, concretă și eficientă la rezolvarea pe fond a conflictului cronicizat israeliano-palestinian, în respectul deplin al intereselor ambelor popoare.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 24

76 de Comentarii

 1. … un fel de PNL-ist pensat, dar fara (lac)-oja pe unghii.

 2. Pe cine ati intrebat si CU CARE CONSENS DEMOCRATIC vorbiti voi DESPRE NOUA ORDINE MONDIALA?De asta ATI dat drumul la VIRUS si ATI facut Pandemia,Ca sa.i aliniati pe toti fraierii,uit Ca in Romania sa fii fraier e interzis.Uite Ca v.a mers prost si o sa vedeti Ca o sa va modeleze romanii Ordinea de o sa va iasa pe ochi.Stati sa vedeti ce palme Ca luati la ,,alegerile DEMOCRATICE globaliste ale noii ordini mondiale,,😁🦾🦿⛏️

 3. Stergeti comentariul de mai sus ,va rog ,era adresat la articolul lui Ciolacu.Va multumesc

 4. Ce vor evreii in Ucraina si Gaza? Raspunsul a fost dat chiar Netanyahu primul ministru evreu :
  „Vrem sa implinim profetia lui Isaia!”
  Care este aceasta ?
  Raspunsul îl gasim la intrebarea adresata aceluiasi Netanyahu prin anii 90,la New York de rabinul Menachem Mendel Schneerson (1902 – 1994) cunoscut si ca Lubavitcher Rebbe. N-a fost niciodata in Israel, dar veneau sefii Israelului la el: Menachem Begin, Ariel Sharon, Yitzhak Rabin, Shimon Peres, Moshe Katzav, Netanyahu) :
  „Faceti ceva pentru venirea lui mesia!”
  La care Netanyahu umil si spasit zice :”noi facem, noi facem”!
  Rabinul raspunde:”se pare ca nu faceti indeajuns”!
  Asa ca iudeomasonii globalisti satanisti pentru ca nu recunosc ca Mesia a venit acum 2000 de ani prin Iisus Hristos-Calea, Adevarul si Viata,au
  facut:razboaie,revolutii colorate,”primaveri” arabe, euromaidane,invazia migrantilor arabi,negri, asiatici catre Europa,”crize” financiare, medicale,climatice,sociale, militare,au acaparat resursele energie,alimente,farma,
  media si iata rezultatul,care,se pare ca tot nu e deajuns pentru ca,Bunul Dumnezeu le sta impotriva „alesilor” si le incurca planurile diabolice de inrobire a lumii, de transformare a lumii intr-un lagar digital, invatati fiind de tatal lor satana-tatal minciunii !
  Este insa o vorba inteleapta: Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista, asa ca trebuie si concursul omului,sa constientizam pericolul reprezentat de iudeomasonii globalisti satanisti si sa nu cadem in plasa lor,sa nu mai acceptam „valorile” lor ue, zise „civilizate”:pacatul,viciul, faradelegea,pervertirea sensului vietii,ca norme de viata,ca politica de stat!
  Si sa nu le mai dam putere prin folosirea minciunii cardului bancar,sa-l aruncam la gunoi si sa folosim numai banii fizici, cash! Sa cerem imperativ revenirea la moneda fizica din aur pentru a fi oameni liberi si nu animale asa cum ne considera evreii!
  Trezeste-te!Ridica-te!

 5. SUNTEM IN ERA RAZBOAIELOR FARA FINALITATE. RAZBOAIELE NU SE VOR MAI OPRI NICIODATA. ba chiar, se vor extinde. nu inainte de eradicarea libertatii, apoi decimarea useless eaters. modelul mao, absurd si criminal este instituit la scara globala. acesti paraziti sunt infiltrati paaaas-cuuu-paaas, in structurile statale ale tarilor, odata suverane si independente. nici o dictatura nu se ridica fara acceptul nostru. ori, noi am ales sa dormim. toata omenirea doarme. a fost „educata” si „civilizata” in sensul asta.

 6. incredibilă alăturare de cuvinte:RUSIA,PACE,UCRAINA!

 7. Nu putem sa nu amintim sprijinul oferit de catre SUA Rusiei urmare a aparitiei celui de al Dolilea Razboi Mondial .Incepind din acest punct acest ajutor oferit Ucrainei de catre intreg Occidentul devine normalitate .Rusia nu a deschis aceasta discutie in forumurile internationale si a atacat direct Ucraina .Nu mergem sa aratam inexactitatile din text dar putem observa cum Rusia si Ucraina sunt asezate fata in fata , in oglinda , in transee si vedem cum intreg acest spatiu de conflict este minat cu milioane de mine .Nu exista nici cea mai mica posibilitate de a intra in ofensiva nici de o parte nici de alta .Conditiile de pace , o data cu aparitia razboiului din Israel ,devin evidente .Noile granite vor separa Europa ,in integralitatea ei ,o data cu apartia oportunitatilor ce tin de aderarea tuturor natiunilor europene la UE,de Rusia .In fapt, Europa se mareste , NATO european se mareste si terorismul si enclavele se desfiinteaza .Rusia isi pierde influnta in lume .

 8. IO va spusei ca Ucraina se va alatura Rusiei contra Occidentului, dar unii o tot dau inainte cu delirul.
  Pace? Care pace? E RAZBOI, bre! Razboiul asta, pe care voi nu-l intelegeti, va face peste CINCI MIliARDE DE VICTIME!
  Sa va intre bine in cap: UE si SUA sunt KAPUT!

 9. Condiții ?? Cine pune, impune condiții ?? America ?? NATO ?? UE ?? Și cui mă rog pot impune ?? Rusiei ?? Atunci cînd de fapt e in proxirăzboi de și-a terminat munițiile, de americanul are comenzi pe 15 ani inainte ? Ukraina nu e in situația de a pune condiții.. are șansa de a capitula necondiționat,. și e clar că urmează. Rusia va fi la granița cu romnania, fără război.. poate va fi la malul atlanticului,. iar NATO in mod firesc dispare din europa.. E garanția traiului normal și a păcii. Poate nu vrei,.. Iar șoroș și nuland mai cheltuie ceva miliarde spre a găsi alții bufoni turbați naziști.

 10. „Daca conflictul continua,atunci exista amenintarea ca Rusia va elibera Odesa si va priva Ucraina de orice acces la Marea Neagra”…Chas Freeman Secretar adjunct pentru Departamentul Apararii SUA.

 11. Este simplu…”s a termenat mălaiu”! Daca rușii îl lasă pe zelea și familia sa scape cu banii prăduiți, sint ultimii cctzi!

 12. Ucraina trebuie sa-si accepte, in mod clar si definitiv, statutul de „stat-tampon” (sau „stat neutru”), ceva cam in genul unei Elvetii a estului Europei. Cu garantii scrise de la toate partile in ceea ce-i priveste independenta si suveranitatea. Deja restul statelor foste „Tratatul de la Varsovia” au „sarit calul” cu intrarea in NATO (intrarea in UE, cu conditia ca acest lucru sa nu presupuna aliante si intrajutorari militare, nu deranjeaza Rusia, ceea ce rusii au si afirmat de multe ori). Orice alta optiune, in cazul Ucraina/NATO, in afara „nealinierii”, ca sa-l citez pe nea Nicu, duce (de fapt s-a si intimplat) la razboi. (ps : ce bine ar fi fost daca si fostele state CAER, in anul de gratie 1989, nu ar fi „tras” fiecare individual si ar fi continuat ca o uniune puternica, infrastructura fiind creata, iesita de sub tutela muribunda si daunatoare, s-a vazut, a fostei URSS ! Există un embrion, e drept, „grupul de la Visegrad”, dar o adevarata uniune strict economico-comerciala ar fi constituit un concurent puternic al dictaturii si aberatiilor Bruxelles-ului …)

 13. „Statul național ucrainean care va rezulta va trebui să rămână neutru – nici avanpost rus, nici avanpost SUA / NATO, dar va trebui să primească atât din partea Rusiei, cât și a SUA, precum și a actor actori locali, regionali și globali relevanți, toate garanțiile de securitate imaginabile”:))parerologul e comic,apanajul celor marunti dar rotofei…
  Ia sa vedem noi:
  1.Ucraina a aderat la Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare, ca un stat nenuclear exclusiv în condiţii, când au fost acordate garanţii de securitate pentru Ucraina de către cele cinci state nucleare. Acestea condiţii au fost menţionate în Memorandumul de la Budapesta, semnat la 5 decembrie 1994 de către Marea Britanie, SUA şi Rusia. Franţa şi China au sprijinit Memorandumul prin semnarea unei declaraţii separate. Memorandumul este un document oficial al Adunării Generale a Consiliului de Securitate al ONU
  2.În conformitate cu Memorandumul de la Budapesta Rusia a promis să fie unul dintre statele garante a suveranităţii naţionale şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei.În 2014 Rusia a arătat dispreţ prin nerespectarea Memorandumului de la Budapesta prin ocuparea Crimeei şi invadarea unor regiuni din estul Ucrainei.

 14. 3.Orașul Dnipropetrovsk, în prezent Dnipro, era locul în care se afla biroul de proiectare Iujnoie și fabrica de rachete Iujmaș, cel mai mare producător de ICBM-uri pentru arsenalul sovietic.

  Fabrica Iujmaș a produs 46 din cele 176 de rachete aflate pe teritoriul Ucrainei, cele din seria SS-24s, și avea capacitatea de a le întreține și moderniza.

  Orașul Harkiv, un nod important al industriei militare sovietice, găzduia biroul Khartron care a proiectat sistemele de țintă și ghidare pentru ICBN-urile SS-19, 130 din acestea aflându-se în Ucraina.

  Expertul american în securitate nucleară Bruce Blair estima în 1995 că, în pofida obstacolelor tehnologice, „costurile inițiale pentru Ucraina ale încropirii unei forțe de descurajare din activele moștenite sau confiscate ar fi relativ mici”.
  Doar frica pazeste pepenii gaspadin Severin ,in nici un caz ‘garantiil;e internationale”vorbe goale scrise si rostite,Rusia incalca orice drept,oricand interesul Imperiului o cere
  Ucraina dupa razboi trebuie sa se blindeze de arme nucleare ,fie ele si americane ca in Turcia la Incirlik Air Base

  PS Mohamed spunea „paradisul se afla la umbra sabiilor”

 15. Inca nu am vazut tot.Era limpede,de multa vreme,ca USA se extiendea. O asemenea armata cu o asemenea inzestreare este clar ca apa ca nu este/era pentru aparare. Ce fel de aparare e aia cu sute de mii de militari dislocati in peste 150 de baze militare permanente in toatalumea??!! USA are planuri belice pe care nu le poate duce la bun sfarsit singura,asa ca a trecut la jafuri.Romania este un e emplu,UE este un exemplu.Inca nu am vazut tot.Nu m-am referit la toate populatia USA,m-am referit numai la evreii din USA.

 16. Sfirsitul conflictului dintre Israel intre Hamas are o singura solutie ce elimina pentru sute de ani raparitia conflictului .Sa ne imaginam noinexistenta fisiei Gaza ca un teritoriu al statului Israel aparut o data cu plecarea cetatenilor etnici palestinieni ,dupa ce Hamas dispare , in Peninsula Sinai .Tot ceea ce se intimpla creeza aparitia posibilitatii mai sus amintita .Solutia identificata de Occident ce ar putea creea o pace de durata tine de eliminarea tuturor entitatilor teroriste si a locatiilor acestora ce au devenit masa de manevra a unor Entitati Statale(Rusia ,Iran) care sunt mari provocatoare de conflicte .Nogorno a fost prima tinta .Gaza este a doua .Posibil sa urmeze Transnistria si plecarea sirbilor din Kosovo .Israel nu se va opri pina cind aceste structuri asimilate terorismului nu vor f distruse .Pacea costa dar atunci cind aceste structuri dispar statele nu mai pot sa atace alte state prin Proxi.Vrei razboi va trebui sa il declari sa iti asumi ceea ce te transforma automat in invadator .Greu de riscat a face asta .In Ucraina noile granite vor redefini statul ucrainean si va determina integrarea tuturor natiunilor europene nonUE in UE .Aceasta este miza finala la care poate fi adaugata si desfiintarea Federatiei Rusia .Totul este facut doar in favoarea UE.

 17. Esoape pe burta ca trec rachete..

  Vezi ca vine iarna si urcacii sant pe cale de disparitie..sa vezi atunci ofensiva…jigodie soroshista vrei numa razboi si distrugere.

 18. Romania a rezolvat deja problema ucraineana .Etnia romana din Ucraina beneficiaza de o nouă abordare iar limba romana este recunoscuta ca limba vorbita si in Rep .Moldopva .In paralel Romania a format impreuna cu Ucraina si Rep .Moldova o Trilaterala ce aduce Europei si celor trei natiuni avantaje uriase concomitent cu crearea unor noi intelegeri intre Romania, Bulgaria si Grecia la care se poate alia si Turcia ex Erdogan .Practic ,Trilaterala nou formata va juca impreuna aparitia pacii in Ucraina ceea va avantaja si pe fratii nostri pe peste Prut .Momentul in care Transnistria este parasita de catre trupele Rusiei si o data cu plecarea unor etnici rusi catre patria mama va incepe si punerea in practica a pacii cu Rusia .Acela este momentul dupa care trebuie sa ne uitam .Religios , economic si militar , Ucraina si Rep .Moldova s-au decuplat de Rusia .Mai este de facut doar pasul prin care trupele sovieticilor pleaca .

 19. Vorbeste un fost ministru de externe …despre posibila reintregire a Romaniei
  Un articol interesant …de la un om care cunoaste
  …si Marga …un politician erudit …ne-a dat sperante
  … …Asteptam laturi Baconschi si Cioroianu …patriotii ucrainieni o iau pe coaja

 20. Articolul domnului Severin este o lecție de drept internațional privind modul in care poate fi rezolvată situația internațională la care s-a ajuns in prezent. Ca place sau nu celor care au creat-o, e o alta problema. La judecarea situației actuale articolul raspunde cu argumente legislative și istorice. Ma întreb dacă cei implicați vor avea înțelepciunea sa țină seama și de ce se spune in articol. Mi-e teama ca, cum de-obicei, interesele partizane vor prevala și vom asista la somnul rațiunii care va naște monștri nucleari.

 21. Un analist militar Britanic, acum cateva zile cam recunostea superioritatea armelor Rusesti.
  US News & World Report a facut un sondaj : 18 000 intervievati in 36 tari. Pe 73 de criterii, Rusia a iesit # 1, SUA #2 si China #3 ca puteri militare.
  Multi sunt impresionati de mastodontii plutitori Americani (port-avioane), care insa sunt depasite azi si extrem de vulneranile. Se duc la fund in primele 2-3 ore de conflagratie.

 22. Acord de pace se putea încheia în martie 2022 probabil mai dur ca cele 2 „Minsk-uri” pentru Ucraina dar se putea încheia. Acum…acordul o să fie un dictat al Rusiei având consecințe tragice pentru Ucraina și UE și cine știe poate chiar NATO. Rusia știe asta, vede sleirea occidentului și marile probleme ale UE și va plusa. Până la urmă în materie de negocieri între state nu există milă ci doar revanșă iar istoria a arătat că rușii nu iartă. Toată propaganda, grupurile de influență (trolii) nu mai ajută Ucraina această susținere a ei a fost de fapt o cacealma in care se credea că sperie partea opusă, cum acest lucru nu s-a realizat „castelul de cărți” se prabușește. Din nefericire pierderile colaterale sunt încă necalculabile pentru vest căci pentru Rusia nu mai poate fi aproape nimic din ce nu i s-a întâmplat deja, deci are obiective maximale.

 23. In sfărsit cineva care spune adevărul.Orice comentariu în plus vă face de rușine ca apologeți ai minciunii.

 24. @Horia Cornescu

  Analistul ala e un prost…sa se puna in legatura cu esop/pacala/gica si o sa afle ca rusia e terminata,china e distrusa,in Turcia e foamete si evreii executa lovituri chirurgicale in care ucid doar luptatori Hamas.urkacii au cucerit crimeea si ucid zilnic zece mii de rusi.

 25. Articol exceptional…..@ Margelatu…Ai auzit ca Rusia a pornit Razboi contra Expansiunii NATO? Ca sacrifica zeci de mii de soldati? De ce o face? Pentruca asa trebuie, trebuie demolata Dictatura Planetara Americana!!! Absolut tot ce s – a petrecut in Emisfera nordica incepand cu 1985 este rezultat al Dictaturii Planetare Americane…si trebuie modificat, corectat, eliminat, daca e cazul…Toate asa zisele Tratate din aceasta perioada sunt NULE pentruca ca sint unilaterale, URSS era la pamant…..Ati respins interzicerea Ucrainei in NATO, asta a fost bomboana pe coliva…Ati bagat Romania
  in NATO si ati neorocit – o in schimbul Ratiei de Parizer cu Soia de la NATO…Treci pe Front, lupta in Razboi cu Rusia daca crezi ca Rusia nu are dreptate!! Eu am zis ca are dreptate.

 26. Aceste conflicte artificiale,producatoare de crize ,fac parte din Plan ,nimic nu.i intamplator,Netanahui a spus clar ca.i un razboi religios,de razbunare si toate actiunile duc spre marea infaptuire a ,,profetiilor,, bine incropite in avantajul beneficiarilor.Atunci evreii de rand trebuie sa stie Ca in toata istoria lor au fost folositi de catre elita sionista,cu preturile bine stiute,in diferite ,spre infaptuire ,,profetiilor,, care satisfac setea de razbunare si subjugare a POPORULUI ales indreptat asupra goimilor.Cand unul se crede superior si o si arata de cate ori are ocazia cu toate mijloacele stiute nu.i greu de inteles ca iti faci antipatii.DUMNEZEU nu a creat oameni superiori Sau inferiori,toti santem egali,fiecare cu calitatile si defectele lui in functie de educatie si IQ Dar asta nu ne indreptateste sa ne subjugam Sau sabotam unii pe altii

 27. Nu putem să nu amintim CĂ RUSIA A FĂCUT GERMANIA PRAF IN WWII.
  Că dacă nu se GRĂBEAU Li🌈icii și AlbioneZii să debarce (colo și colo), TOATĂ EUROPA VORBEA RUSEȘTE.
  Iar COMUNIȘTII din Franța, Italia, Spania etc i-ar fi primit cu brațele deschise…
  ȘI NU ERAU PUȚINI, măRog…🤮
  Rusia NU SE GRĂBEȘTE ! Toacă la Urcaci metodic, așa cum i-a tocat la zSoledar & BahmutZ.
  Tot mai mulți Urcaci înțeleg că riscă să moară ca elena POPA GENIALU’ pentru Monsanto, Cargill, BlackRock (aka Rat’sChild).
  Cea mai mare t.âmpeni.e a Li🌈icilor DemonRați Belicoși a fost sudarea ALIANȚEI RUSO-CHINEZE. China știe foarte bine că ar fi următoarea pe listă dacă Rusia pierde. ProcedeaZă discret în consecință.
  E LIMPEDE PENTRU TOATĂ Planeta, Sistemul Solar, ba chiar și pentru întreaga Galaxie că BRICS e viitorul !
  EU VĂ TOT SPUN, DA’ VOI NU VREȚI SĂ MĂ CREDEȚI:
  Li🌈icia e pe făraș și trage după ea și UE. România e deja în faliment, cu PESTE 150 miliarde coco datorie externă, măRog…🤮

 28. misteux fa pasi . lasa prosteala ca nu tine . cinta la alta masa .mergi la goe sa iti dea in bobi .

 29. misteux bilbiie si el brics brics . china e varza rusia asisderea iar altii doar surogate .

 30. Warsovia va fi stearsa termonuclear de pe fata pamantului. Si asta datorita nebuniei polacilor si ai lor conducatori pupincurii de mari licurici. Si dupa ce o parte din UE si USA vor fi aduse in epoca de piatra va veni si Pacea impusa de invingator. Aliluia.

 31. 1.Mos Ion Bidon Robinette PRESIDENT ELECT de China 1.4 miliarde $ + toti parlamentarii si senatorii care
  (nu sunt corupti) dar fac Lobby ,mai precis din fiecare contract 10% .
  2. Se vorbeste ca Ministrul de Externe Chinez a vorbit cu Blinken (nimuricul ala )ca Presidentul Chinez se
  va intalni cu mos ION BIDON despre cele 7 Triloane datorate de USA Chinei. Eu personal nu cred deoarece
  mos ION BIDON si familia au fost bine platiti.
  3. Despre Razboi se poate face daca sunt Dollari ,daca nu pass /paroll .

  4 .Am mai scris la Cotidianul acum cativa ani si tot am intrebat -CINE VREA DISTRUGEREA OCCIDENTULUI ?

  5. RASPUNSUL ESTE IN ETAPELE cat de curand care vin .MARE PACAT CEEA CE SE PETRECE IN LUME ACUM.

 32. Eu stiam ca Margelatu, personaj fictiv, rodea seminte de floarea soarelui, nu de canabis, precum cel de mai sus. Hai sa lasam personajele clasicizate in linistea faimei lor! In rest, se gasesc pastile…

 33. O mica corectie….Rusia se poate opri la Nipru… DOAR daca Ucraina ramasa va fi dezarmata si plantate Baze militare rusesti pentru 100 de ani. La fel R Moldova si Tarile baltice, cu Baze militate rusesti…Daca nu se accepta atunci ramane granita Rusiei la Prut, iar Romania, Polonia si Tarile baltice state Suverane in afara NATO si fara Baze militare rusesti…ONU trebuie sa ridice problema desfiintarii oricaror Aliante militare gen NATO. Doar asa urmesza Pacea de durata…

 34. Prostii Severine ! U-Kraina shi poporul U-Krainian nu exista shi asta stie foarte bine shi nazistul Zelensky vorbitor de limba Rusa caci limba U-Krainiana nu exista cum nu exista nici limba Moldoveneasca. Scopul nazishtilor pushi de CIA la Kiev este sa extermine Rushii inclusiv cei din Moscova shi din toata Rusia. Deocamdata nazishtii pushi de CIA la Kiev pot ucide doar in Donbas dar daca trec de Donbas sigur nu se vor opri shi vor continua sa ucida Rushi apoi vor trece Amurul shi vor ucide Chinezii. Probabil datorita infrangerilor de pe front nazishtii pushi de CIA la Kiev sunt dispushi la un armistitziu pentru a se re-inarma shi re-mobiliza mai ales ca acum ii concureaza razboiul din Gaza consumator shi el de armament American dar dupa armistitziu extermninarea Rushilor, Romanilor, Chinezilor shi altor „rase inferioare” sigur va fi reluata. Concesiile teritoriale e drept necesare nu pot opri ci doar amana razboiul care este unul de exterminare. Doar de-militarizarea shi de-nazificarea U-Krainei poate opri razboiul shi o U-Kraina de-nazificata se va organiza pe baze federale shi va accepta sa restitue acele teritorii care oricum nu-i apartzin shi i-au fost daruite de Hitler aliat pe atunci cu Stalin. Stalin nu a fost Rus ci Georgian shi foarte probabil ar fi primit cetatzenia U-Krainiana cum a primit-o Saakashvili.

 35. Evreul Zelynski a primit „lovitura de gratie” tot de la niste evrei din Israel,prin invazia IDF din Gaza. Rusia si China au castigat razboiun cu SUA din Ucraina ,iar visul Khazar de infiintare a unui Mare Israel-2 in Ucraina s-a SPULBERAT.

 36. O ajuns și la girafă că bidonul senil și cățeii de divan europeni au stârnit ucrainenii împotriva rușilor.. Cum se spune pe vremurile lui ne-a Nicu: măi,voi abea în al treilea an al cincinalului v-ați priceput?!! Vezi,și în rezultatul acestei nenorociri, România își va întoarce pământurile înapoi.. Tot datorită cuiva..

 37. Razboiul din Rusia se va termina ca echi-valenta apei: H2O2 sau H1O1 sau HO. Sau cum o vrea inexistentul !

 38. Câteva precizări sunt necesare. Astfel, dacă conflictul din Ucraina are cum spuneți aspectul unui război civil asta se datorează faptului că exact asta și este ! In plus, are și caracterul unui război fratricid, așa cum a mai avut loc între nordul și sudul SUA între 1862 și 1865. Sudiștii au fost ajutați atunci financiar și prin furnizarea de armament de Marea Britanie, care a evitat însă să se implice militar și diplomatic în conflict, exact cum procedează astăzi SUA via NATO și UE ( una din consecințele nefaste ale războiului constă în faptul că UE a fost redusă la statutul de agent economic al NATO.)

  Nu sunt deloc însă de acord cu ideea dvs că pacea în Ucraina trebuie condiționată în prealabil de schimbarea ordinii internaționale și realizată numai în același timp cu aceasta . Propunerea este aberantă,cum este și aceea a formării unui FSN ucrainean, care să negocieze condițiile păcii cu rușii. Debarcarea lui Zelensky cu prilejul alegerilor prezidențiale din primavara 2024 este acea condiție absolut esențială pentru declanșarea negocierilor de pace. Ucrainenii nu vor să mai moară în luptă și nu au nevoie de un așa-zis ” guvern de uniune națională” pentru a înțelege că dacă măcelul continuă,Ucraina riscă pur și simplu să dispară că stat, oricât de mare este dorința lor de a avea o națiune independentă și oricât de mult ajutor ar primi de la SUA și UE. Din nefericire, ucrainenii au pornit cu stângul în edificarea statului lor și au avut o politică de alianțe greșită.

 39. (I) :Absolut de acord, @Adrian Severin! Pacea din Ucraina nu se poate construi decât pe principiul autodeterminarii national-teritoriale. Alba Iulia, 1918. România îsi poate recupera, deocamdata, partea sudica din vechea Moldova, pierduta în Tratatele de Pace de dupa WW2 ca urmare a primilor ani (1941-23 August 1944) de înregimentare a tarii alaturi de Germania hitlerista, nordul ei actual, adica Bucovina lui Eminescu, si estul, Bugeacul. Ucraina actuala, SUA, Polonia, România si Rusia: prima nu mai poate s-aiba pretentii la integritate teritoriala. Polonia: s-ar putea sa vrea sa-si recupereze teritoriile din fosta Republica a celor Doua Natiuni (mai ales ca-n Ucraina NV sunt si trupe poloneze, mercenari, adica ofiteri si soldati polonezi care-au demisionat din armata pentru a nu implica NATO în mod oficial în situatie. Numai ca tot NV Ucrainei actuale e si terenul masacrelor ucrainienilor polonezi de catre alti ucrainieni, ai lui Badera, în Volinia, în WW2). Rusia-n mod limpede va ramâne cu teritoriile ei stravechi, arbitrar ajunse-n Ucraina, si pe care si le-a recucerit. Vestul vorbeste si de disparitia NATO, organizatie (terorista), si nu-n ultimul rând, Noua Ordine Internatioala va fi FARA $ ca moneda a majoritatii schimburilor comerciale înternationale. Cu, adica, provincializarea SUA, de care nimeni nu vorbeste-n România, dar de care si Republicanii americani (Trump), si tarile BRICS, si partidele de dreapta din Vestul european, sunt constienti/e.

 40. (II): Ucraina ajunsa coaja de nuca teritorial, si politico-militar, neutra, NATO = RIP, si $, la fel, ASTEA fiind conditiile pacii. Termenii ei vor fi dictati de Rusia, nu se SUA-Comisia UrSSulei-Pustula. Pacat, însa, ca Odobescu (!!!nici o legatura, vai, cu scriitorul!!!), sinistra de externe a României, e de-o prostie si incultura uriase, de-o incompetenta de speriat. Poate, pâna la urma, Johannis, desi, pâna acuma, clientul, si gretzos, si el, al SUA. Omul angajamentelor. Ori, România-i în NATO (distrus, dar ai carui vampiri înca bântuie la Cotroceni). Johannis, asadar, clientul SUA, întrecut, însa, si zdravan, în situatie, de sinistra lui de externe, Odobescu, Ciolacu si Ciuca, „generalu'”.

 41. Munteanu Daca o tara precum Ucraina nu exista asa cum spui tu,de ce mor atat de multi rusi prosti, betivi ,drogati si tantalai? Daca Ucraina nu exista,nici Rusia nu exista. Poti eventual sa-i spui Mongolia Rusia este o adunatura de popoare fara legatura intre ele nici ca religie,nici ca limba si nici ca obiceiuri. Asa cum s-a inchegat, asa se va sparge.Chiar daca nu este de dorit. Si cum se face ca toti satelitii Rusiei{Transnistria,Gagauzia,parti din Giorgia,Cecenia} ,sunt sarace si inapoiate?

 42. Imre Ba nene,ce tare esti. Si Dumnezeu e ortodox, ce stii?

 43. ps Johannis ar trebui sa-si aduca aminte ca Marea Unire (1918) tot un neamt a gerat-o, si-nca un Hohenzollern: regele Ferdinand. Si sa dea dracului clientelismul american. Daca nu-i decât „Johannis 6 case”, si nu Jale-nski miliardarul pe spetzele propriilor morti în transee, si care si-a si înstrainat 1/3 din tara lui Monsanto si vrea sa-i dea lui Black Rock restul.

 44. Tii, ce mai de copeicari, parazitind cu ineptiile lor aceasta publicatie.

  @IR: URSS a ocupat Basarabia si Bucovina de Nord in 1940. Acesta a fost motivul pentru care a intrat in razboi de partea Germaniei. Mai mult de atit, URSS nu se multumea numai cu jumatate din Moldova, ci o voia pe toata, complotind cu Ungaria pentru frontiera pe Carpati si cu Bulgaria pentru impartirea Dobrogei. Daca germanii ar fi fost de acord, asa s-ar fi intimplat lucrurile, dupa cum se petrecusera cu Polonia si Cehoslovacia. Fara atacul Imperiului Rus in forma bolsevica, adica URSS, Romania foarte posibil sa fi fost de partea URSS. Rusia, in trufia sa nesabuita, a atacat o tara care nu i-a fost niciodata dusmana si care putea sa ii fie de ajutor, asa cum ii fusese in 1877-1878. In rest, vorbesti prostii dupa Radio Sant, Republica Celor Doua Natii, de car stiu doar istoricii, trupe poloneze in Ucraina, Rusia, cu teritorii stravechi, dar care sint acestea? Nu cumva pina la Berlin si dincolo? …

  @Munteanu: Ucrainenii nu sint rusi. Asta e o prostie rostogolita de propaganda ruseasca. Limba ucraineana are multe cuvinte comune cu poloneza iar asemanarea cu rusa nu trece de 60-65%. Nici o asemanare deci cu situatia ‘limbii moldovenesti’ fata de romana.

  @axon: Adica NATO sa plece, ca sa vina Rusia sa-si puna iar copita pe Tarile Baltice, Polonia, Ucraina, Moldova de Est? Aceste tari abia au asteptat sa scape de ocupatia ruseasca. Pe ei i-ai intrebat daca vor asta? Dar Suedia si Finlanda oare de ce vor in NATO? De siguranta ce le-o inspira Rusia? Romania nu a fost bagata in NATO. Romania a vrut integrarea in NATO, care a fost votata in unanimitate de Parlament. Esti bun de dus la Balaceana. Se vede cam din tot ce scrii.

 45. Rusia a facut sacrificii colosale sa lupte cu intreg Occidentul, a sacrificat zeci de mii de soldati, nu MAI accepta jumatati de masura…Rusia lupta pana la Capitularea neconditionata a Ucrainei si pune conditiile din 2021, cerute in scris oficial catre SUA, NATO si UE, cerinte pentru care a pornit Operatiunea Speciala…1. Dezarmarea si Denazificarea Ucrainei…2. Retragerea NATO la linia Berlin, linia legala, stabilita prin Tratat dupa WW2…3. Acestea sunt Cerinte nediscutabile, alfel Rusia continua ofensiva. 4. In caz ca primele doua cerinte sunt acceptate de Occident, va urma discutia privind viitorul Ucrainei… 5. Ucraina ramane intre Nipru si Nistru, cu Baze Militare rusesti, pana la Retragerea NATO din Germania…Ungaria merita rasplatita pentru eforturile de pace care i – au adus pierderi economice, politice, diplomatice si poate cere Zona maghiara din Ucraina. Slovacia merita rasplatita ca si Ungaria… ..Romania ca parte la razboi contra Rusiei NU poate emite nicio cerere, ar fi abdurd… Rusia va avea granita pe Nipru dar ingloband si zonele istorice rusofile Herson, Zaporoje, Odesa, Transnistria, Gagauzia… R. Moldova ramane separata de Romania pentruca ca asa e cinstit, ambele au jucat cu abnegatie in tabara gresita.

 46. 1.Nu trebuie uitat ca Ucraina cu ajutor SUA/ NATO avea plan de distrugere a Statului rus, dezmembrarea lui si acapararea Rusiei, Ucraina crede ca este adevarata Rusie istorica….2. Ar fi bine ca Rusia sa incheie socotelile cu Romania. Sa invite o delegatie romana la Moscova, ambele parti sa scoata Actele de Predare catre Rusia la 1917 si de Confiscare a Tezaurului roman la 1918 de catre guvernul sovietic ca represalii la agresiunea militara romana de la 1918…3.Inainte de predare catre Romania a Tezaurului, Partea romana sa recunoasca agresiunea militara din 1918…4.Partile sa negocieze pretentiile financiare ale Rusiei privind agresiunea romana de la 1918…5. Partile sa notifice ca Romania nu a avut niciun motiv sa agreseze Rusia in iunie 1941, asa cum a pretins…6. Partile sa negocieze noile despagubiri cerute de Rusia, suplimentar celor cerute imediat dupa razboi, tinand cont ca Romania nu a avut niciun motiv sa agreseze din nou Rusia la 1941…6. Rusia sa predea Romaniei Tezaurul conform documentelor….In acest mod este posibila reluarea relatiilor intre Rusia si Romania in mod cinstit, transparent…fara ca vreuna din parti sa fie pagubita.

 47. Dl Severin amestecă 2 principii – integritatea teritorială și autodeterminarea – care însă trebuie considerate separat, în funcție de context. Luate împreună,ele se bat cap în cap și fac negocierile de pace imposibile.Astfel, autodeterminarea pe criterii etnice are precedență atunci când se încearcă soluționarea unui conflict între 2 etnii, că în Ucraina.

  Deoarece lumea actuală este încă condusă de SUA, problemei integrității teritoriale i s-a acordat în ultimul secol o importanță ieșită din comun, pe care nu a avut-o niciodată în istorie, dimpotrivă. Pentru TOATE statele continentale, modificarea frontierelor și pierderile teritoriale au avut loc permanent în urma unor războaie, perdanții fiind obligați să accepte compensații teritoriale în favoarea puterilor victorioase ( vezi cazul Germaniei după 1918 sau al României și al Germaniei după 1945 ) sau modificări importante ale frontierelor ( vezi Serbia după 1999 ). Ucraina nu poate face nici ea excepție de la această regulă.

  SUA (și Marea Britanie înaintea sa )este in schimb o superputere maritimă, granițele acesteia fiind fixe, fiind vorba de granițe maritime, nu preponderent terestre. Asemenea state încearcă să impună principiul integrității teritoriale specific numai lor tuturor statelor lumii, fără ca în practică să poată fi aplicat statelor continentale din Eurasia,Africa sau America de Sud.

 48. @ Ileana Rollason (23,40)…daca poti sa „aprofundezi” problema postată cu :PROVINCIALIZAREA SUA !,ar fi interesant pentru cititori.

 49. „URSS a ocupat Basarabia si Bucovina de Nord in 1940”

  URSS a primit Basarabia cadou de la Hitler prin anexa secreta la pactul Ribbentrop-Molotov 1939, Romania fiind aliata cu Germania !!! Pana si astazi pupati la Kurányi Germania. Continuati, pana cand SUA va da R.Moldova la Ukraina pentru a compensa pierderea Crimeea si oprirea razboiului din lipsa de bani. SUA si-a plantat acolo o presedinta scolarizata la Langley-Virginia, deci, nu mai aveti ce face !

 50. @Ileana Rollason (23.40): Provincializarea SUA: e foarte simplu. Se-ntâmpla sub ochii nostri, daca esti atent. SUA întotdeaunna au jucat la cacialma (The Sting). Vezi filmul lui George Roy Hill, cu Robert Redford si Paul Newman, diagnostic perfect: Razboiul de Secesiune: fiindca Sudul sclavagist era BOGAT si FARA DATORII, si Nordul industrial, deja-n faliment, nu pentru ochii frumosi ai negrilor. Nordul, însa (falimentele) învinge Sudul. Datoriile devin cronice, si trebuie externalizate, adica Bretton Woods, 1945, $ ca moneda de rezerva bancara mondiala = SUA, tara plina de datorii (care nu face investitii interne), traind din renta unei monezi care nici la 1945 n-avea, de fapt, acoperire-n aur. + bazele militare peste tot în lume + loviturile de stat si razboaiele = datorii de neplatit (35 000 de miliarde de $, actualmente). Tarile BRICS ( = 3/4 din planeta) renuntând la $. Privind SUA de rente. Ori, cu $ în pioneze, deja, tara se destrama: Coasta Atlantica, relativ dezvoltata, centrul, pustiu din toate pdv, si cu destul de putine bogatii (petrolul de shist, care se epuizeaza-n 10 ani), Coasta vestica, arhi datoare + populatiile autohtone, în rezervatii, + minoritatile nationale, care-o macina (Black Lives Matter din care fac parte si Obama-Kamala Harris, spaniolii pe coasta Atlantica, Texasul petrolier care a fost în Mexic, fluviul Mississippi, c-o delta uriasa, pe de-o parte, fertila, si pe de alta, devastatoare, „elitele” fara nici o legatura cu solul si poporul (care le derajeaza, în care niciodata n-au investit) = secesiuni în serie, cred, mai ales ca $ devine, el însusi, o moneda provinciala: Africa, Asia si chiar America Latina înceteaza de-a-l mai folosi. Asta-i si skepsis-ul razboiului cu Rusia, si-al Chinei (care le detine o datorie pe care-o vinde, supunând deja SUA speculatiilor bancare), brusc devenite „dusmanca” SUA.

 51. @axon:

  Ucraina sa desfiinteze Rusia, cind este de 10 ori mai mica si mai putin populata??

  Grosul tezaurului a fost transferat in Rusia in decembrie 1916. Nu a fost nici o agresiune militara a Romaniei contra Rusiei. Armata romana a fost chemata sa restabileasca ordinea de catre guvernul Republicii Democratice Moldovenesti. De notat ca, intii, Sfatul Tarii s-a adresat generalului Scerbacev sa trimita trupe dar acesta a refuzat, pentru ca nu mai dispunea de suficiente trupe loiale.

  Romania a intrat in razboi de partea Germaniei, pentru ca fusese atacata de URSS in 1940. Fara acest act tilharesc, Romania ar fi fost de partea URSS in razboiul cu Germania.

  Ungaria nu are de ce sa revendice parti din Ucraina. Teritoriul respectiv, care este de fapt Maramuresul de Nord. Maramuresul este o straveche provincie romaneasca de unde provin intemeietorii Moldovei. Maramuresul de Nord a fost atribuit Cehoslovaciei, nu Romaniei, pentru ca, in tratatul cu Antanta, Romania isi limitase revendicarile pina la Tisa. A-l da iar vocalei si duplicitarei Ungarii inseamna a anula, partial, Tratatul de la Trianon, ceea ce va deschide calea si a altor revendicari, deja explicite.

  Esti bun de Balaceanca sau Socola, la alegere.

 52. @Anonim: ma si slabeste-ma! Basarabia era, deja, rusificata, dat fiindca în Rusia de la 1812-1918, datorita Imperiului Otoman! Fusese, odata, MOLDOVENEASCA, numai ca Moldova însasi n-a fost în stare sa si-o administreze: n-a investit nimic în ea. Dimpotriva: a fost obiectul calariilor si incendierilor polonezilor Republicii celor Doua Natiuni si-al cazacilor de la Don, care n-aveau nevoie si de-alte arme ca sa-i distruga recoltele. Plus ca Paktul Ribbentropp-Molodov, mai si slabeste-ma, si cu el! Fiindca URMAREA Acordurilor de la München, 1938, când Vestul european îi cedeaza lui Hitler, rezultatul fiind nimicirea Cehoslovaciei, din care se-nfrupta inclusiv Polonia (care se mai înfrupta, si DUPA WW2, si din Germania (SILEZIA, pe care si-o anexeaza în afara oricarui tratat)!

 53. @Ileana Rollason 06 NOV. 2023 LA 10:05: ps. Debarcarea din Normandia a fost, ea însasi, o cacialma, regizata abundent de Hollywood
  (=recuzita lui, între care, barci pline de manechine si arme factice, etc.) de care SUA aveau nevoie pentru înscenarea lor urmatoare, Bretton Woods. Americanii debarcati în Franta acolo si ramân pâna-n primavara lui 1945, când pornesc – din cauza ofensivei de neoprit a rusilor -, fara convingere, catre Berlin. Franta fiind, în realitate, eliberata de Rezistenta lui de Gaulle, cu trupe mai ales din colonii, între care, Algeria. SUA, despre care, repet si repet, întotdeauna au jucat la cacialma, boicotându-l din rasputeri: Roosevelt recunoaste guvernul colaborationist Pétain, si, daca n-ar fi fost în joc primul loc mondial la care aspira Germania lui Hitler – de altfel, sustiuta si politic, si economic, de SUA, pâna la un moment dat si chiar dupa, din isteria „luptei împotriva comunismului” -, n-ar fi intrat în razboiul european alaturi de URSS (cf. si lucrarea devenita de referinta, The Great Conspiracy Against Rusia). Roosevelt încercând, de altminteri, dupa WW2, sa transforme Franta însasi, cu toate coloniile ei, în colonie americana (statut de protectorat, în care imperiului i se fura suveranitatea, adica tiparirea de moneda proprie: SUA îi confectionasera deja un surogat francului. De Gaulle, si bun strateg, si având un serviciu de informatii redutabil, evita dezastrul. Toate jucându-se la milimetru: defilarea, pe jos, în uniforma, a Generalului, la Paris, la 23 August 1944, inclusiv: Parisul, CAPITALA, tarii, e FRANCEZ, nu american. Despre Parisul „american” fiind, în schimb, de vorbit cultural: Josephine Baker, Hemingway, F. Scott Fitzgerald …).

 54. @Ileana Rollason:

  Nu te slabesc deloc, pentru ca spui numai prostii.

  Rusia nu a reusit niciodata rusificarea completa a Basarabiei, indiferent duritatea represiunii, drept care romanii sint si azi larg majoritari acolo. Etnic, a fost romana, nu moldoveneasca, chiar data tu te-ai pus, in siajul noilor desfasurari, sa latri cu litere mari rasuflatele mantre moldoveniste, dezavuate de toata lumea de buna credinta. Buna credinta si bunul simt lipsesc insa cu desavirsire din politica Rusiei.

  Moldova de peste Prut nu era mai putin importanta si nici altfel administrata decit oricare alta parte a Moldovei, drept dovada ca Moldovei i s-a incredintat, efemer totusi, administratia si a teritoriilor dincolo de Nistru. Prutul a fost o linie de demarcatie arbitrara, acceptata de Rusia ca urmare a imprejurarilor internationale ale razboiului din 1806-1812. La inceputul sau, Rusia cerea Dunarea ca frontiera cu Imperiul Otoman, deci ocuparea integrala a Moldovei si Munteniei. A fost apoi in discutie Siretul, care presupunea anihilarea Moldovei, pentru ca in cele din urma, printr-un tris mizerabil, sa se multumeasca cu Prutul.

  Pactul Ribbentrop-Molotov nu are nici o legatura cu cel de la Munchen. Asta este gogorita rusilor, ca sa-si acopere propria ticalosie prin cea a occidentalilor. Stalin a decis colaborarea cu Hitler, imediat ce acesta a ajuns la putere. In 1938, a mers pina intr-acolo incit, pentru a-i cistiga bunavointa, a redus ajutorul dat Spaniei Republicane, si asa niciodata suficient si consecvent ci doar oneros.

  Polonia a fost impinsa spre Vest nu pentru ca musai si-ar fi dorit asta, ci pentru ca asa a vrut Stalin, crezind ca o va face sa uite provinciile din Est ocupate de URSS. Frontierele sale au fost incluse in tratatele de pace.

  Baliverne de trol care minte precum respira.

 55. Analiza d-lui Severin a așa-zisului ” război economic ” – este vorba de sancțiunile economice ale SUA și UE împotriva Rusiei – este superficială, vădind o lipsă de profunzime în materie de cunoștințe istorice.

  Puterea hegemonică actuală care este SUA s-au inspirat masiv din experiența altor puteri hegemonice, unele demult apuse. Astfel, organizarea NATO este tributară modelului ligii ateniene de la Delos. În ambele cazuri,foștii aliați împotriva unui dușman comun ( Persia, Germania nazistă) au ajuns să lupte între ei pentru hegemonie ( Atena și liga de la Delos cu Sparta și liga peloponeziaca, SUA și alianța NATO cu fosta URSS și statele din tratatul de la Varșovia și acum cu Rusia și China ).

  Europa a mai fost de altfel angrenată în secolul XIX și într-un război economic bazat pe sancțiuni economice . In 1806 Napoleon, care cucerise cea mai mare parte a Europei, a impus statelor europene celebra sa ” blocadă continentală” , îndreptată împotriva Angliei. Blocada a eșuat lamentabil, așa cum a eșuat și politica de sancțiuni impusă de SUA și UE împotriva Rusiei. Nimic nou sub soare, așadar,dle Severin …
  https://www.britannica.com/event/Napoleonic-Wars/The-Continental-System-and-the-blockade-1807-11

 56. @IR:

  Daca spui ca debarcarea din Normandia a fost regie de Hollywood, merita sa-ti faci un consult psihiatric.

  Te pomenesti ca la Villers-Bocage, in operatia Market Garden, in Ardeni, pe Rin la Remagen, au luptat manechine si actori de la Hollywood. Dar debarcarile din Africa Franceza, din Maroc pina in Algeria, cele din Italia, din Sicilia, Salerno, Anzio, cea din Provence, tot cu manechine si actori au fost facute?

  Du-te deci si tine-i companie lui axon la Balaceanca sau Socola.

 57. @Ileana Rollason (23.40): pps: adaug si structura tectonica a SUA : NY si California ajung, spun prognozele, într-o suta de ani, sub oceane (Atlantic si Pacific. Ambele coaste americane se scufunda). Plus ca SUA stau pe-un vulcan, Yellowstone, în imensul parc national cu acelasi nume. @Clio : Severin nu e superficial. Dimpotriva, concentreaza. Ai dreptate, în schimb, ca SUA se inspira din blocadele anterioare, numai ca TU, nu altcineva, uiti de blocada europeana asupra Rusiei dupa 1917, si, în WW2, de blocadele naziste asupra Moscovei, Leningradului, Stalingradului … în WW2, si de actuala blocada, a UrSSulei-Pustulei si clicii impotente (daca esti puternic, sigur de tine, valoros si la adapost financiar, n-ai nevoie sa-i aplici cuiva sanctiuni, sa-l excluzi de la competitii sportive si de la turnee muzicale, inclusiv) actuala blocada, asadar, care-i face Rusiei concurenta economica, sportiva si culturala neloiala.

 58. @Anonim 06 NOV. 2023 LA 14:20 (I) : ca debarcarea SUA din Normandia a fost regia Hollywood-ului n-o spun eu, o spun francezii. Care stiu bine, fiindca pe teritoriul lor s-a si-ntâmplat, au fost martorii ei OCULARI. Ziarele, emisiunile TV si istoricii, nimeni n-a uitat s-accentueze asta. Si ti-am spus sa ma slabesti, mai ales ca la Socola-i locul TAU. Operatiile de care pomenesti tu-n Franta au fost ale REZISTENTEI FRANCEZE, în primul rând. Si-n Ardeni, americanii au facut ce facusera si nemtii (diversiune), dar spre Est. Teritoriile de la Est de Prut: 1. Vad ca de R. Moldova ai uitat. 2. BUCOVINA, BASARABIA si BUGEACUL sunt în UCRAINA, care a încercat si-ncearca, prin legi de factura nazista, si ACUMA, sa le ucrainizeze. Ca doar STII BINE CA ROMÂNII DE-ACOLO N-AU NICI UN DREPT. Represiuni fizice n-au fost si nu sunt, fiindca ar fi costat prea scump. Lipsa de drepturi fiind, însa, o represiune ea însasi, cu avantajul de-a fi gratuita. Populatia provinciilor era, însa, majoritar TARANEASCA. Obisnuita sa traiasca-n AUTARHIE. REZISTENTA PASIVA la TARA întotdeauna si peste tot a fost tenace. TARANII sunt si CONSERVATORI, si-n stare de-a duce razboaie (armate, inclusiv, cf. razboaiele husite, Gheorghe Dozsa, Horia Closca si Crisan, din Vandeea, Avram Iancu …), ceea ce n-a fost cazul în Ucraina, pâna acuma, cel putin. Acuma, însa, lumea de-acolo-i în arme. Plus ca taranii erau, între razboaiele mondiale, înca analfabeti. N-avusesera cum sa-nvete nici în româneste, dar’mi-te sa priceapa ceva din alfabetul chirilic.

 59. @Anonim (II): UCRAINIZAREA s-a-ncercat la orase, la lumea care facuse ori facea scoala, citea ziare, muncea-n institutiile de stat. Si-acolo a si reusit. Dovada ca n-am vazut si-auzit de nici un român din vreun oras în Ucraina fondând o asociatie, un partid politic, având activitati culturale ÎN lIMBA ROMÂNA, cu exceptia Bucovinei (Cernauti), care, si ea, i se confrunta represiunii UCRAINIENE. Daca stii vreun nume, în alta parte, fa-l public. Greva ca s-a interzis limba româna-n scoli, ca s-au suprimat emisiuile TV ale nationalitatilor conlocuitoare „ucrainienilor de sânge” (Poroscenko), proteste-n ziare, demonstratii pe strazi, orice.

 60. U-Krainienii sunt Rushi ! Denumirea U-Kraina este in limba Rusa shi se poate traduce in Engleza ca U-Kingdom. Denumirea este o prescurtare: Denumirea corecta este U-Kraina Rusa asha cum shi UK inseamna United Kingdom of Great Britain and North Ireland. Limba U-Krainiana nu exista este doar o Rusa cu multe gresheli de gramatica vorbita shi in Rusia de cei care nu au fost pe la scoala. Putin a prezentat recent un document scris cam pe la 1630 care spunea in limba Rusa evident caci limba U-Krainiana nu exista: Noi poporul Rus Ortodox din Kiev, Cernigov shi Jitomir rugam Cneazul Moscovei sa ne UNEASCA cu restul Rushilor ca sa putem fi astfel protejatzi de Polonezii Catolici care ne ard pe rug. In 1169 a avut loc un razboi intre fratzi. Cel din Vladimir frate cu cel din Kiev fusese trimes de frate-su la Vladimir pentru a fi departe shi a nu amenintza tronul fratelui de la Kiev. Ca sa nu stie lumea ca in realitate sunt fratzi cel din Vladimir era obligat sa poarte masca de fier dar chiar shi asha cu masca a venit la Kiev shi l-a ucis pe frate-su.

 61. @IR:

  Daca francezii vor fi vazut manechine, acestea aveau rost de diversiune. In cimitirele din Normandia sint inmormintate manechine? Te pomenesti ca Aliatii au ajuns pe Elba purtati de OZNuri. Celelalte debarcari au fost opera Rezistentei Franceze? Aveau ei nave de desant si de escorta, avioane, actiona cumva Rezistenta pe mare? La urma urmei, cit de eficace a fost acea Rezistenta, cind colaborationisti au fost cu duiumul?

  Este de noaptea mintii kgbiste sa sustii ca Debarcarea a fost regie de Hollywood. Oare pina intr-acolo sa fi decazut propaganda rusa, incit nu gaseste decit troli de nivelul spalatoreselor, care, ascultind conferinta vreunui guru, dupa aceea, o tin langa ca Pamintul este plat?

  De acord cu represiunea in Ucraina si rezistenta taraneasca. Nu uita totusi ca frontierele Ucrainei si ale Republicii Moldova sint opera dragului tau Stalin, la fel si represiunea.

 62. @Munteanu:

  Putin este ultimul individ demn de crezare in lumea asta. La fel si tu, daca insisti batos, ca un komisar bolsevic, ca ucrainenii sint rusi. O simpla comparatie a limbilor si e deajuns. Ei nu se considera a fi rusi si au luptat pentru propria identitate ori de cite ori au avut ocazia. Ce a fost pe timpul lui Vladimir este un trecut foarte indepartat, cu putina rezonanta azi.

 63. @Anonim (I): În cimitirele din Normandia nu sunt înmormântate manechine, ci normanzi. Americane fiind specimenele pe care le evoca Le Point, 30.05, 2019 (publicatia se pregateste, adica, de „aniversarea” debarcarii si dezgroapa documente conntemporane): în toamna 1944, se-nfrunta francezii si trupele americane. La 3 luni dupa ziua J, normanzii nu mai pot de jafurile soldatilor americani care i-au „eliberat”. „Scene de salbaticie si bestialitate ne dezoleaza regiunile de la tara. Jafuri, violuri, asasinate, orice urma de securitate a disparut atât în case, cât si pe drumuri ». (…) La 17 octombrie 1944, „Presa din Cherbourg” publica urmatorul avertisment foarte serios: cei care jefuiesc, violeaza si asasineaza sunt americanii. Ziarul îi acuza pe „liberatori” ca se poarta în jefuitorii unei tari învinse. Peninsula Cotentin: gigantica baza logistica. Mii se ofiteri americani + docheri francezi debarca zilnic 10 000 de tone de vehicule, munitii, mâncare. Mobilizati : 430 000 de locuitori ai departamentului Mânecii coabiteaza cu 120 000 de soldati americani” (nota mea, numarul soldatilor americani = un vax, la imensitatea fronturilor). Coabitarea s-a prelungit pâna-n 1946. Entuziasmul normanzilor fata de americani, învers proportional cu durata sederii lor (si-asta spune chiar un american).

 64. @ Anonim (III) : 1944: Americanii angajeaza 7000 de muncitori civili la 75 de franci ziua. Nemtii le platisera acelorasi 100 de franci ziua. Asa ca, francezii nemultumiti sunt înlocuiti cu prizonieri de razboi germani (= munca pe gratis). Piata neagra de sub Ocupatie continua si sub americani. Care au bani. Francezii si tipii se shicaneaza reciproc, rezultatul fiind focuri de arma trase-n aer de soldatii americani betzi, care fac si morti accidentale, si multe. Exemplu, copil de 8 ani omorât la 27 august 1944, o mama de familie, la 11 septembrie, un ciclist la 30 septembrie, si tot asa. Pâna când Alphonse Juin, general francez, îi trasmite, în 17 octombrie 1944, un „foarte serios avertisment” generalului Einsenhower asupra „jafurilor, violurilor si asasinatelor” comise de GIs asupra francezilor. Eisenhower, însa, face pe surdo-mutul. Justitia militara americana condamna, totusi, la moarte 3 soldati americani, pentru violul a doua femei, în 1944, la Cherbourg. În august, 18 violuri, 35 în septembrie, 7 în octombrie. Nici o femeie nu mai mulge vacile singura, pe câmpuri. Istoricul francez Michel Boivin („Manchois dans la tourmente, 1939-1945”) recenzeaza 206 violuri comise de americani. Soldatii negri, mai des si mai drastic pedepsiti decât albii. Jadarmeria locala vrea sa deschida case de toleranta, dar autoritatile americane se opun. Etc. ps Represiunea „stalinista” din Ucraina: tu nu pricepi ca nici documentele istorice, nici memoria oamenilor locului n-o confirma? ca-i opera de propaganda americana PURA, propagata de agentii CIA – americani si externi ?!

 65. @Anonim: repostez (II) din 07.NOV 2023, ca vad ca s-a pierdut pe drum: @Anonim (II) : Stéphane Lamache, 52 de ani (nota mea, în 2019), care-a cotrobait prin arhivele SUA, evidentiaza shocul între Lumea Noua si Lumea Veche. Tineri americani cu toate dotarile tehnice în fata taranilor lui Maupassant în saboti, case de pamânt, cai înhamati la carute. Dupa 4 ani de bombardamente asupra Normandiei. Liberarea = pret de sânge si distrugeri masive-n regiune. 4000 de morti civili, 8000 de raniti, 10 000 de case rase de pe fata pamântului, alte 50 000, afectate rau, 130 000 de sinistrati care nu mai au nimic. Pe americani nu-i întereseaza, însa, starea de spirit a populatiei locale. Civilii francezi recupereza din darâmaturi ce se mai poate înca salva. GIs, în schimb, organizeaza baluri sub corturi si fac cu schimbul în a aduce tinere femei la un pahar de … „vorba … buna…” … Stadionul din Cherbourg, mai 1945: scandal monstru între jucatorii de base-ball american care nu vor sa plece, si fotbalistii francezi stapânii locurilor. Presa franceza îi compara pe „liberatori” cu ocupantii precedenti: „relatiile cu nemtii poate sa nu fi fost cordiale, însa au fost, cel putin, corecte”. Începutul anului scolar 1945 : americanii nu elibereaza scolile, în care e Politia militara. Primarul francez, René Schmitt, se-nfurie. ps Rezistenta franceza a fost enorma si ARMATA. Tu te referi la CÂTIVA CIVILI sau FUNCTIONARI colaborationisti ori mimând colaborarea (guvernul Laval, François Mitterand).

 66. @IR:

  Adica vrei sa spui ca, in Normandia, americanii au luptat contra francezilor, ca in cimitirele americane, britanice, canadiene, germane sint inmormintati francezi normanzi?

  Du-te si cauta-te la cap. Nici ultima maturatoare nu ar sustine asemenea prostii.

 67. @Anonim: cauta-te Tu la cap, maturatorule. Adevarul fiind ca-ntr-adevar, americanii au luptat împotriva francezilor. Si-asta n-o spun eu, ci francezii însisi, care-au memorie lunga, si ei. Cimitirele de care spui sunt SEPARATE de cimitirele franceze din Normandia si alte parti. Si ele n-au fost pâmgarite, asa cum pângaresc ucrainienii si alti nazisti (polonezii) cimitirele ori statuile soldatilor sovietici. Ucraienii, cu atât mai mult de condamnat cu cât ei însisi au fost, la epoca, sovietici: îsi bat joc de proprii morti. De polonezi, dusmani dintotdeauna ai Rusilor moscoviti, nu ma mir. Si ucrainienii lui Bandera Jale-nski, si polonezii = nazisti. Ca-ti place sau nu.

 68. @Anonim, ps: la pângaritorii cimitirelor, adauga-i si pe baltici.

 69. Ne contrazicem degeaba. Totzi suntem de acord ca U-Kraina=Alt-Regat nu exista nici la 1169 nici la 1630 cu toate ca poporul shi cultura Ruse existau shi infloreau inca de atunci inclusiv in orashul Rusesc atunci ca shi azi Kiev. Pe atunci existau mai multe regate Ruseshti toate denumite U-Kraina=Alt-Regat. U-Kraina au creat-o Nemtzii pe teritorii pe atunci ocupate de Germania in WW1. U-Kraina a fost primul stat nazist din istorie creat de generalul nazist German Ludendorf care mai tarziu a creat shi NSDAP din Germania dar a murit innainte ca NSDAP sa ajunga la putere. Nazistul Zelensky pretinde azi ca e Evreu cum shi nazistul Corneliu Zelensky pretindea ca e Roman shi chiar shi-a schimbat numele in Zelea-Codreanu caci Zelensky cum il chema de fapt evident nu era nume Romanesc. Ce fel de Evrei sunt cei din U-Kraina care se inchina lui Wotan shi chiar se auto-denumesc Wotan-juge evident in limba Germana.

 70. America a hrănit Germania cu tehnologia, finanțele și petrolul lor. Naziștii erau cel mai bun inamic pe care banii îl puteau cumpăra. Mulți dintre americanii si europenii din elita financiara erau de origine germană și erau de partea Germaniei. Printre acestia se numărau Henry Ford (Mason), Walt Disney (Mason), Prescott Bush (Skull and Bones), familia Rothschild, etc. La finalul razboiului peste 9 mil de germani au murit ca urmare a politicilor deliberate ale Aliaților de înfometare și expulzari forțate, inclusiv 1,5-2 milioane de prizonieri de razboi germani. Între 1945 și 1950, Europa a fost martora celui mai mare episod de migrație forțată și poate cea mai mare mișcare a populației din istoria omenirii.. poate. Între 12 și 14 milioane de civili vorbitori de germană – dintre care majoritatea covârșitoare erau femei, bătrâni și copii sub 16 ani – au fost expulzați cu forța din locurile natale din Europa. Numărul de persoane pe care Aliații și-au propus să le transfere în doar câteva luni a fost aproximativ același cu numărul total al tuturor imigranților admiși în Statele Unite de la începutul secolului al XX-lea. Ei au fost lăsați printre ruinele Germaniei ocupate de aliați pentru a se descurca cum au putut. Numărul celor ucisi de foamete, boli, bătăi sau execuții extra-judiciare este necunoscut. Războiul este menit să fie etern, nu să fie câștigat.

 71. Cel mai deranjant dintre toate, zeci de mii de oameni au murit ca urmare a relelor tratamente în timp ce erau folosiți ca sclavi (sau, în formularea cinică a Aliaților, pentru a returna „reparații în natură”) într-o vastă rețea de lagăre care se extindea în centrul și sud-estul Europei. Multe dintre acestea, precum Auschwitz I și Theresienstadt, erau foste lagăre de concentrare germane menținute în funcție ani de zile după război. Fostul secretar privat al lui Winston Churchill, John Colville, le-a spus colegilor săi din Ministerul Britanic de Externe în 1946, că era clar că „lagărele de concentrare și tot ceea ce reprezintă ele nu s-a încheiat odată cu înfrângerea Germaniei”. În mod ironic, la nu mai mult de 150 de km depărtare de lagărele vechi folosite în această nouă setare, liderii naziști supraviețuitori erau judecați de Aliați la Nürnberg, pe actul de rechizitoriu fiind formulat capătul de acuzare următor „deportarea și alte acte inumane comise împotriva oricărei populații civile” sub rubrica „crime împotriva umanității”. Nivelul de ipocrizie? Vă las pe voi să îl stabiliți pentru a avea ,,standardul de aur” actual.

 72. Memorandul de la Budapesta- de care se face atata caz- NU a fost ratificat de catre Rusia, deci= 0.

 73. Pentru cei interesati de fortele militare ale tuturor tarilor lumii, exista GFP-World Rankings. Acolo se vede limpede – si in amanunt-de ce Ucraina n-ar fi putut invinge in veci Rusia( a doua dupa SUA, cu diferenta la a patra zecimala!)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.