Guvernul declară de importanță națională proiectul de investiții care presupune conectarea rețelei de gaze din România cu cea omologă din Serbia, singurul stat vecin cu care România nu este conectată prin gazoducte. Proiectul a fost inclus în Planul de modernizare dezvoltare și investiții al TRANSGAZ 2024, aprobat de Consiliul de Administrație al societății.
Realizarea acestei interconectări va permite creșterea lichidității transfrontaliere și promovează accesul transparent și nediscriminatoriu al participanților la piața gazieră, spun reprezentanții Transgaz.
“În contextul în care dependenţa Europei de importul gazelor naturale se accentuează, pe fondul creșterii constante a cererii, precum și al scăderii producției interne, accesul la noi surse şi asigurarea securității în aprovizionarea cu gaze naturale reprezintă o necesitate. Unele dintre proiectele care vor contribui la îndeplinirea dezideratului anterior menţionat sunt proiectele conductei de transport gaze naturale Bulgaria-România-Austria-
Proiectul “Interconectarea Sistemului Național de Transport Gaze Naturale din România cu sistemul similar de transport gaze naturale din Republica Serbia, inclusiv alimentare cu energie electrică protecţie catodică şi fibră optică” presupune construirea unei conducte noi de transport gaze naturale ce va asigura conexiunea dintre conducta magistrală de transport gaze naturale BRUA și Nodul Tehnologic Mokrin din Serbia”, se arată în proiectul de act normativ al Guvernului.
Variantele analizate de export gaze naturale spre Republica Serbia sunt de preluare a gazelor naturale din conducta BRUA, în zona Petrovaselo. Cel mai apropiat punct al conductei BRUA de granița dintre România şi Republica Serbia este localitatea Mokrin, din Republica Serbia.
Această investiție a fost inclusă și în Planul de Dezvoltare al SNT pentru perioada 2022 – 2031 (revizuit 2023) aprobat prin Decizia Președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 1956/04.08.2023.
Conducta de transport gaze naturale în lungime totală de circa 86 km va traversa 11 unități administrativ – teritoriale de pe raza județului Timiș, respectiv orașul Recaș și comunele Remetea Mare, Giarmata, Pișchia, Sînandrei, Orțișoara, Satchinez, Biled, Șandra, Lenauheim și Comloșu Mare.
Muntii nostri aur poarta noi cersim din poarta-n poarta.Rau am ajuns si o sa ajungem si mai rau.Blestem mare pe Romania si poporul roman.
„singurul stat vecin cu care România nu este conectată prin gazoducte”
-pe Mihai Soare sa-l phoota po/ponarii din Hamburg
pana o curge Dunarea invers!
Nu este de inportanta nationala, deoarece am trait fara probleme zeci de ani fara aceasta conexiune. Problema eate ca exploatarea gazelor naturale nu se face la capacitatea necesara si nici in interesul Romaniei, iar pretul cu care gazele romanesti se vand pe piata romaneasca este decis de altii, nu de Romania.
Poate importanță națională pt Serbia, au doar 15% e din ceea ce scot de la ei.
asta care cenzurezi si scrii articole -gandacule ..tu traiesti in o tara bananiera , Serbia e obiectiv rusesc ptr gandaci ca tine