Confirmări de la Statistică: Economia este susținută de consum

Creșterea PIB-ului din primele trei luni ale acestui an în raport cu ianuarie-martie 2017 s-a datorat în principal cheltuielilor pentru consumul final al populației, al cărei volum s-a majorat cu 5,4%, contribuind astfel cu 3,4% la creșterea PIB, și investițiilor, al căror volum s-a majorat cu 4,8%, contribuind cu 0,8% la creşterea PIB, se arată în datele furnizate de Institutul Național de Statistică. Exportul net a funcționat ca o frână pentru că a avut o contribuţie negativă (-0,6%), ca urmare a creşterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii .Produsul intern brut în trimestrul I 2018 s-a menţinut, în termeni reali, la acelaşi nivel cu cel înregistrat în trimestrul IV 2017, creșterea trimestrială fiind zero.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,0% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2018, nefiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 126 din 15 mai 2018.

Pe seria ajustată sezonier, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2018 a fost de 222,72 miliarde de lei preţuri curente, menţinându-se – în termeni reali – la acelasi nivel cu trimestrul IV 2017 şi în creştere cu 4,2% faţă de trimestrul I 2017.

Pe serie brută Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2018 a fost de 176,70 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,0% faţă de trimestrul I 2017.

Pe categorii de resurse, la creşterea PIB, în trimestrul I 2018 faţă de trimestrul I 2017, au contribuit aproape toate ramurile din economie, contribuţii pozitive mai importante având următoarele ramuri: Industria (+1,0%), cu o pondere de 23,0% la formarea PIB şi care a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 4,4%; Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,8%), cu o pondere de 20,0% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,1%. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2018 faţă de varianta „semnal” publicată în Comunicatul de presă nr. 126 din 15 mai 2018 fiind nesemnificativă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Voi pe ce ati vrea sa se sustina pe aer/stocuri necirculante? Pentru ce produc Dacii si Forduri nu pentru a fi vandute? Pentru ce se fabrica mobila, ciment, otel/fier beton pentru a fi stocate/? In recesiune se produce pe stoc. Pana si IT-istii produc programe pentru a fi VANDUTE, altfel truda lor ar fi inutila. De la otel, energie, carburanti pana la pachetul de sare totul se produce pt. a fi C O N S U M A T. Peste ocean pentru relansarea economiei in timpul crizei s-au dat niste ajutoare/stil programul rabla de la noi, celor care cumpara televizoare digitale, prin aceasta s-a relansat industria electronica si indirect, a sticlei, pt. ecrane, a componentelor electronice, a maselor plastice. Va propun sa va cresteti economiile fara consum, adica nu mai mancati, nu mai beti apa, nu va mai spalati pt. ca veti consuma apa si detergent, doar daca faceti lesie din cenusa din vatra, dar si pt. aceea trebuie sa consumati chibrite si lemn…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.