Una spune FMI, alta se înțelege la Finanțe

Board-ul FMI a avertizat România că inflația crește cu rapiditate și că decalajele dintre venituri şi cheltuieli (deficitul bugetar) şi dintre încasările şi plăţile balanţei externe (deficitul de cont curent) se adâncesc, că investiţiile au rămas în urma consumului, iar absorbţia de fonduri europene este slabă, astfel că „sunt semne de supraîncălzire a economiei”. FMI a recomandat astfel autorităţilor române să urmeze o politică fiscală mai strictă decât cea prevăzută în planurile actuale pentru a stabiliza economia, să refacă spaţiul de manevră pentru politica fiscală şi să îmbunătăţească gradul de colectare a taxelor şi eficienţa cheltuielilor publice. FMIA a avertizat că „lipsa unor progrese susţinute în ceea ce priveşte reformele structurale ar constrânge creşterea economică potenţială pe termen mediu”. „România a înregistrat o creştere economică puternică în 2017, cu un nivel record al scăderii şomajului şi un sector financiar îmbunătăţit. Consumul privat, impulsionat de stimulente fiscale şi de majorări ale salariilor, a condus la o creştere puternică a economiei, în timp ce investiţiile sunt rămase în urmă şi reformele structurale au încetinit”, au spus experţii FMI. „Investiţiile publice au scăzut la un nivel redus ca procent din PIB de mai mulţi ani, cu o absorbţie redusă a fondurilor UE. Atât deficitul public, cât şi deficitul de cont curent s-au adâncit, la 2,8 şi, respectiv, 3,4% din PIB în 2017”. Iar inflaţia se reia cu rapiditate: „în timp ce ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale a României a fost atinsă în 2017, inflaţia anuală a crescut de la luna ianuarie peste limita superioară a benzii din jurul ţintei, ajungând la 5,2% în aprilie 2018”, se mai arată în raportul FMI.

La București, aceste avertismente sunt văzute în mod diferit. „După finalizarea consultărilor bilaterale dintre reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și cei ai FMI, sinteza concluziilor comitetului director al FMI a menționat îmbunătățirea stării economiei, rata scăzută a șomajului și îmbunătățirea sectorului financiar. România beneficiază de o creștere economică robustă, de creșterea numărului de noi locuri de muncă și de o datorie publică scăzută”, afirmă reprezentanții Ministerului de Finanțe. Eugen Orlando Teodorovici, ministrul de resort, susține că se bucură că, atât Fondul Monetar Internațional cât și Banca Mondială și-au îmbunătățit prognozele de creștere economică a României pentru anul 2018, de la 4,4% la 5,1%, respectiv de la 4,5% la 5,1% și se apropie din ce in ce mai mult de estimările din Programul de Guvernare. „Deciziile adoptate în acest an, pentru încurajarea investițiilor – simplificarea legislației achizițiilor publice, promovarea proiectelor în parteneriat public privat, înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții și creșterea absorbției fondurilor europene, fac din România o destinație atractivă pentru investitori. Totodată, avem în vedere promovarea unor măsuri de eficientizare a activității ANAF și de simplificare a legislației pentru reformarea administrării fiscale care vor duce la o mai bună colectare a veniturilor bugetare și va contribui la reducerea și combaterea evaziunii fiscale”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Pe termen scurt, afirmă reprezentanții Finanțelor, politica fiscală va prioritiza cheltuielile de capital, iar deficitul bugetar va fi menținut în cadrul regulilor fiscale ale UE. Strategia pe termen mediu prevede scăderea deficitului bugetar ESA de la 2,95% din PIB în 2018, la 1,45% în 2021. În același timp, Guvernul a decis menținerea la 1% a obiectivului pe termen mediu pentru deficitul structural. Datoria publică de doar 36,8% din PIB înregistrată la nivelul sfârșitul anului 2017(conform legislației naționale fără finanțare temporară), este sustenabilă și va rămâne sub 60% în toate scenariile de stres analizate. Nivelul datoriei publice la 31 decembrie 2017 a fost de 35% din PIB (conform metodologiei UE).

Conform FMI, ţinta de deficit bugetar a autorităţilor române, 3% din PIB, necesită măsuri suplimentare. Proiectul de buget pe 2018 include atât majorări de salarii şi pensii, cu un impact estimat la 2% din PIB, trecerea contribuţiilor sociale în sarcina angajatului, precum şi reduceri de taxe. „Câştigurile pe partea de venituri de pe urma sistemului split TVA şi o mai bună colectare vor fi mai mici decât cele bugetate în timp ce cheltuielile sociale în 2018 vor fi mai mari decât cele bugetate. Pentru a respecta ţinta de deficit bugetar, staff-ul a încurajat autorităţile să implementeze măsuri de calitate (echivalente cu 0,6% din PIB) pentru a evita o nouă deteriorare a structurii bugetului şi a proteja cheltuielile de capital”, se arată în raportul FMI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4607 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Hellooo FMI. Astea sunt date pentru prosti. Va tot invartiti in jurul cozii ca vai trece Romania de 3% si aruncati vina pe maririle de salarii, dar nu aud nimic despre cei 2% pentru NATO. Silentio stampa sau mutu in papusoi. Tari precum Franta, Spania, Italia, ani la rand au depasit 3% si nu au dat 2% din PIB NATO. Nici macar Germania nu da atata. Si acum de ce sa nu scoatem ochii romanilor care vor sa traiasca putin mai bine, mai ales ca sunt coada Europei la venituri si fruntea la preturi. FMI GURA mica!

  2. Spuneti: Una spune FMI, alta MINTE Minsiterul de Finante!
    MINCIUNA e baza guvernarii PSD, Grecia a ajuns aproape de faliment tot din cauza minciunilor!
    E bine, e foarte bine, pana scapa Dragnea si Taricenau de puscarie!
    Dupa aia, o sa va saturati voi de atata „bine”!!

  3. Ce s-a vazut pina acum, dupa deciziile si hotaririle de la finazistii din fruntea tarii, ce pun sistematic economia tarii pe butuci. Si aici se potriveste vorba „Prostu nu e prost destul, daca nu e si fudul”. Doar s-a vazut ca mai toti doctorii docenti ce se plimba pe la ministerele tarii sunt „doctori docenti” doar pe hirtie, si hirtia nu corespunde cu, cunostiintele lor in materia din spatele titlurilor din diploma cu care se lauda.

  4. si de ce ar trebui finantele sa se uita la FMI…care e o banca….
    sigur FMI-ul plange dupa Chior…ca numai el imprumuta fara numar de la ei…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.