Conflict de viziune între MCV și Departamentul de Stat

SUA își iau mâinile de pe Codruța Kovesi. Semnalul a venit prin cel mai recent raport al Departamentului de Stat cu privire la drepturile omului în România. Cu câteva săptămâni mai devreme, raportul MCV al UE critica presa din România că este nedrept-critică cu privire la activitățile DNA. Raportul american, dimpotrivă, critică amestecul SRI în treburile presei noastre, adică acea parte din media care laudă necondiționat DNA.

Conflictul de viziuni este total. Departamentul de Stat constată încălcarea drepturilor omului de către DNA și dă exemple concrete. MCV nu monitorizează această încălcare. Raportul Departamentului de Stat mai constată că nu Parlamentul controlează SRI, ci viceversa!

Este întâia oară în ultimii zece ani când Departamentul de Stat american nu mai sprijină activitatea DNA și nici nu mai laudă fără rezerve SRI.

Nu ar fi înțelept să judecăm această schimbare de viziune numai prin venirea noului președinte la Casa Albă. Este limpede că informațiile deținute de CIA încă din timpul mandatelor Obama au marcat și încălcări ale drepturilor omului în activitatea DNA, dar administrația Obama a considerat că este mai important să meargă înainte în lupta contra corupției în România, fără rezervele care ar fi atras atenția asupra unor abuzuri, dar, de asemenea, este clar că abuzurile au crescut semnificativ după 2015, în mandatul Iohannis.
Ceea ce nu poate spune nici raportul Departamentului de Stat este faptul că Iohannis a privilegiat cooperarea SRI cu serviciile secrete germane, ca să se asigure că bazele de șantaj de care se temea vor fi neutralizate, atât în dosarele DNA, cât și în dosarele SRI. Ceea ce a determinat contrareacții din partea Binomului DNA-SRI, care era interesat să-și valorifice maximal acele baze, nu să le vadă… dispărute. Într-una din acele baze, cea mai gravă, erau implicate interese mari ale comunității germane din România.

Accentul pe persoana președintelui SUA poate fi pus numai dacă luăm în calcul declarația de război comercial pe care Trump a făcut-o Angelei Merkel și Germaniei. Da, această declarație a schimbat și poziția CIA față de SRI. Norocul Codruței Kovesi a luat sfârșit în România. Cei care au protejat-o din afara țării au, acum, a fi preocupați să-i salveze pielea, dacă mai au această putere de influență. Dar se pare că puterea, într-adevăr, e o mare curvă.

Cu o zi înainte de a fi difuzat raportul Departamentului de Stat care critica DNA, New York Times publica un articol semnat de Mircea Geoană, în care românul nostru deplângea faptul că DNA nu este lăsat în pace, să-și vadă de marile sale victorii. Geoană este un vechi prieten al democraților care au protejat-o pe Kovesi, care, la rândul ei, a protejat, aici, Microsoft, Bechtel și alte interese economice private cu persoană juridică americană.

Administrația Trump a anunțat că va reprezenta mai ales interesele de stat ale SUA și nu va mai privilegia marile interese private. Raportul despre corupție al Departamentului de Stat din acest an nu mai ascunde exportul american de interese private obișnuite să corupă guverne străine.

Citat în raport ca fiind unul abuziv, dosarul șefei antimafia, Alina Bica, este semnificativ în sensul celor de mai sus: generalul Coldea i-a arătat șefei DIICOT un document secret din care rezulta că Ovidiu Tender lucra în Africa pentru interese americane (private) și i-a cerut să-i întocmească un rechizitoriu blând. Bica a refuzat. Acum, raportul Departamentului de Stat consideră că arestarea Alinei Bica a fost un abuz flagrant.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.