Conflict diplomatic: Spania a înfuriat Israelul

Israelul a convocat-o joi la ministerul de externe pe ambasadoarea Spaniei, pentru a-i reproşa declaraţii ale premierului spaniol Pedro Sanchez, şi a rechemat-o pentru consultări pe ambasadoarea israeliană de la Madrid, informează Reuters şi AFP.

Convocarea reprezentantului diplomatic spaniol a avut loc din ordinul premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a comunicat că i-a dat instrucţiuni în acest sens ministrului de externe Eli Cohen după „declaraţia ruşinoasă a prim-ministrului spaniol în aceeaşi zi în care terorişti ai Hamas ucid israelieni în capitala noastră, Ierusalim”.

Doi militanţi Hamas au ucis joi cu focuri de armă trei civili într-o staţie de autobuz din Ierusalim, fiind apoi ucişi la rândul lor de soldaţi israelieni aflaţi în afara serviciului şi de un civil înarmat; în urma atacului s-au raportat cel puţin opt răniţi.

Sanchez a afirmat la televiziunea publică spaniolă RTVE că Israelul ar trebui „să îşi bazeze acţiunile pe dreptul umanitar internaţional”, dar „după imaginile (din Gaza) pe care le vedem şi după numărul tot mai mare de morţi, în special băieţi şi fete, am îndoieli serioase”. El îşi exprimase încă din octombrie „îndoieli legitime” pe aceeaşi temă şi apreciase vinerea trecută la Rafah, în Cisiordania, că reacţia militară a guvernului israelian la atacul Hamas din 7 octombrie este „disproporţionată”.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a mai estimat joi că este „în interesul Europei” să recunoască statul palestinian, o etapă, potrivit lui, necesară pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian şi pentru a „stabiliza” regiunea, informează AFP.

„Este evident că trebuie să găsim o soluţie politică pentru a pune capăt acestei crize şi această soluţie trece, în opinia mea, prin recunoaşterea statului palestinian”, a afirmat şeful guvernului socialist într-un interviu pentru televiziunea publică RTVE.

Această recunoaştere este „în interesul Europei”, dintr-un „motiv moral, pentru că ceea ce noi vedem în Gaza nu este acceptabil”, dar şi „geopolitic”, pentru că ea va contribui la „stabilizarea” regiunii, a continuat Sanchez.

Pedro Sanchez, reales la sfârşitul lui noiembrie pentru un nou mandat de patru ani în cadrul unei coaliţii cu extrema stângă, s-a angajat în timpul discursului său de învestitură să „lucreze în Europa şi în Spania pentru recunoaşterea statului palestinian”.

În cazul în care nu se va ajunge la un acord în cadrul UE, prim-ministrul spaniol, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia prin rotaţie a Consiliului European, nu exclude eventualitatea unei recunoaşteri unilaterale de către Madrid.

Mai multe ţări europene au făcut deja acest pas, însă majoritatea au făcut aceasta înainte de aderarea lor la UE şi niciunul dintre principalele state membre nu figurează pe această listă, ceea ce ar putea face din Spania un pionier în acest sens.

În 2017, Parlamentul spaniol, sub un guvern conservator, a adoptat o rezoluţie ce îndeamnă la această recunoaştere, susţinută de toate formaţiunile politice din Spania. Acest vot, cu caracter neconstrângător, nu a avut însă vreun efect concret.

„Situaţia s-a schimbat”, a apreciat Pedro Sanchez, care a invocat neînţelegerea unor ţări arabe în faţa UE. „În ultimi ani, am văzut cum Israelul ocupa în mod sistematic teritoriul palestinian”, prin urmare „eu cred că noi trebuie să abordăm această problemă”, a spus el.

Luările de poziţie ale responsabilului socialist, una dintre vocile cele mai critice din cadrul UE faţă de statul israelian, au suscitat tensiuni în ultimele zile cu Israelul, care a acuzat Madridul că „susţine terorismul” şi l-a convocat vineri pe ambasadorul spaniol, după declaraţii ale lui Sanchez la Rafah.

„Ţările arabe trebuie să spună adevărul”, a mai spus joi Sanchez, amintind că a condamnat fără echivoc atacul Hamas de pe 7 octombrie. „Însă noi trebuie să spunem Israelului cu aceeaşi convingere” că el trebuie să acţioneze respectând „dreptul internaţional”, a insistat el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

12 Comentarii

 1. Spania are mai multi arabi decat evrei,deci conteaza la alegeri

 2. Nu stiu de ce premierul acesta imi aduce aminte de un trecut fascist sinistru al statului spaniol.

 3. Niște sancțiuni nimic, nimic??!! 🤣🤣
  Cum acolo cu sportivii israileni? Da poate cereti urgent părăsirea înălțimilor Golan iar în caz contrar anunțați greva de foame 🤣🤣.!!. Mei. Râsul curcilor. Cică se supara Israelul pe spanioli!!!. Da nu mai spuneti.. Furtună în pahar cu apă. Spaniolii o fac pe revoltătorul iar israileni pe supărstul.. Israilenii cu lobby-ul lor din Congres se pișă abundent pe revolta spaniolilor iar spaniolii se rățoiesc în folosul săracilor 😆😆. Concert pentru fraieri.. Ce urmări poate avea revoltele spaniolilor? Zero.. Nimic..

 4. spania este plina de musulmani. a fost prima islamizata din europa….

 5. Netanyahu se supara pe Sanchez, pentru ca a rugat sa nu mai omoara copii palestinieni. Ma intreb ce o sa faca cind o sa-l informeze ca Dra. Maira Weiss, medica din Tel Aviv, a denuntat, public, ca soldatii evrei se ocupa de furat organele soldatiilor palestinieni pe care ii omoara?, ca sa le vinda, binenteles.
  De fapt o ONG europeana: EURO- MED HUMAN RIGTHS MONITOR, de asemenea denuntatase acelasi lucru. Stirea a iesit ieri in ziarul spaniol on- line: ” La Marea”

 6. Israelul este stat terorist cladit pe furt si abuz…perfidia este caracteristica jidaneasca ce determination conduita lor

 7. Da` Israela pe cati i-a infuriat? E un stat criminal si terorist, sustinut de marea finanta de peste Ocean.

 8. Statul Israelianeste stat invadator in teritoriile palestiniene. Este aberant ca niste populatii cu origini incerte sa vina si sa revendice niste teritorii locuite de alte popoare sub pretextul ca le-au apartinut lor cu 2000 de ani in urma. Pe baza acestui rationament, Italia are dreptul sa detina Palestina in baza Imperiului Roman. Israelul este nascut pe minciuna si pe coruperea conducatorilor britanici de catre sionisti, acei sionisti fara nici o legatura de sange cu evreii de pe vremea lui Iisus Hristos.

 9. Rau au ajuns tarile europene daca nu pot sa-si exprime parerile lor si sint obligate sa joace dupa cum le cinta jagardelutele care conduc totul in lumea asta mare.

 10. Nu este decat un argument care-i da dreptate ptemierului Spaniei:
  Sunt 15000 de civili palestinieni ucisi, copii, femei, oameni bolnavi in spitalele bombardate,…, Altii, mai multi, au murit cu zile de foame si sete, de lipsa medicamentelor …
  Sa nu mai vorbeasca niciodata de holocaust! Niciodata!
  Este disproportionata actiunea militara a Israelului?
  Nu mai e niciun trol care sa spuna ca nu?

 11. Sa se infurie Israelul cat pofteste si sa se dea cu capul de zidul plangerii! Cine este Israelul asta obraznic, care sa-i traga de urechi liderii unor state mai mari si mai importante? Sa-si vada de nisipurile lor.

 12. „CONTEAZĂ DOAR ISRAELUL-RESTUL LUMII =NIȘTE„OCOLURI”PE CARE NATURA LE FACE CA SĂ SE NASCĂ ,!SĂ EXISTE ȘI SĂ PORUNCEASCĂ „POPORUL ALES”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.