Construirea unui nou penitenciar poate începe

Ministerul Justiţiei a anunţat că, vineri, a fost semnat contractul de construire a unui nou penitenciar în localitatea Berceni din judeţul Prahova.

Viitorul penitenciar va avea 1.000 de locuri de detenţie calculate la standardul de 4 metri pătraţi. Dintre acestea, 900 de locuri sunt pentru deţinuţii cu regim închis, restul de 100 fiind destinate deţinuţilor clasificaţi la regimul de maximă siguranţă.

Prin crearea celor 1.000 de noi locuri va creşte capacitatea de cazare pentru regimul maximă siguranţă şi închis a unităţilor penitenciare din regiunea de sud a ţării, iar indicele mediu de ocupare va scădea, ajungând la un procent de sub 100%.

„Acest proiect, la fel ca şi cel de la Unguriu, din judeţul Buzău, este crucial pentru modernizarea sistemului penitenciar. Este important faptul că ambele proiecte au intrat în faza de execuţie a lucrărilor.

Investiţia de la Berceni depăşeşte 850 milioane lei.

Construcţia celor două penitenciare reprezintă cea mai bună dovadă a faptului că statul român face mari eforturi pentru a rezolva definitiv problema locurilor de detenţie la standarde europene.

Acestea sunt primele investiţii pornite de la zero după mulţi ani, dar lor li se adaugă proiectele anuale de amenajare a noi locuri de detenţie în penitenciarele existente, inclusiv cele 1.275 planificate pentru anul acesta.

Este foarte important faptul că nimeni nu va mai putea invoca aspecte din trecut care ţineau de condiţiile de detenţie pentru a se sustrage de la executarea pedepselor cu închisoarea. Lucrurile sunt deja radical schimbate”, a declarat ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Penitenciarul de la Berceni va avea o suprafaţa construită de 77.709 metri pătraţi şi o suprafaţa desfăşurată de 94.263 metri pătraţi.

Zona de detenţie va avea 11 pavilioane, dintre care nouă independente unul faţă de celălalt pentru deţinuţii din regim închis, a câte 100 locuri fiecare, şi două independente unul faţă de celălalt pentru cazarea celor 100 deţinuţi clasificaţi în regimul de maximă siguranţă.

Fiecare pavilion va avea, în afară de camerele de detenţie, punct comercial, oficiu, sală de mese, club activităţi de reintegrare socială, sală de clasă, frizerie, telefonie, hobby, bibliotecă.

Alte facilităţi relevante atât pentru personal, cât şi pentru deţinuţi: infirmerie, clădire administrativă pentru personal (birouri, săli de şedinţe, spaţii administrative comune, arhivă şi săli de sport cu vestiarele aferente), pavilion carantină, sală de sport, pavilion „Vizite” (inclusiv cu spaţii pentru vizite cu apărătorul, spaţii de tipul mama şi copilul, spaţiu vizite de tip părinte – copil, spaţii pentru vizite conjugale).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

6 Comentarii

  1. Niște țărani! Vor cacprimul penitenciar mișto sa îl inaugureze Băsescu și de asta se grăbesc cu lucrările. Cel de la Buzău e pentru Marele Alb Iohansky?

  2. sa nu vina unii sa zugraveasca zidul de la Targoviste.
    Ar fi si mai ieftin iar tara ar respira mai usor!

  3. „CE SPITALE,CE ȘCOLI”!! MAI BINE HOTELURI DE LUX PENTRU „MINUNAȚII REPREZENTANȚI AI TUTUROR DREPTURILOR MINORITĂȚILOR DE TOT FELUL!

  4. Oare se pregătește beciul domnesc pentru Cîțu, Voiculescu & comp. și pe mai târziu Iohannis și ciracii lui, din țară, care l-au ținut în funcție zece ani ?. Dacă ar fi așa nicio „investiție” nu ar fi prea mare, se justifică pe deplin, chiar dacă acești indivizi ar merita un beci mai potrivit, gen Văcărești, nici măcar Rahova, este prea luxos.

  5. Ma mir cum nu au apelat la romani ca sa doneze benevol bani pt. aceasta constructie ,asa cum se cam procedeaza de statul roman de obicei ,atunci cind se intentioneaza constructii de Spitale noi, sau alte contructii, unde ni se spune de fiecare data ca nu sint bani.

  6. & Surplus de doctorate probabil, doamna Moțoc a fost avansată la CPI, doamna Koveși la parchetul European, doamna Gorghiu la Ministerul justiției,?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.