Contract de 80 de mil. euro pentru refacerea hidrocentralei Râul Mare – Retezat

Hidroelectrica, cea mai mare și mai profitabilă companie a statului român, a scos la licitație un contract de 370 de milioane lei pentru retehnologizarea centralei Râul Mare-Retezat, un proeict anunțat încă de acum 2 ani. Este o înlocuire a echipamentelor depășite și o creștere de putere a turbinelor, care vor face ca puterea instalată să ajungă la 350 MW. „Fabricaţie, montaj şi punere în funcţiune turbină hidraulică; Fabricaţie, montaj şi punere în funcţiune generator electric; Modernizare, montaj şi punere în funcţiune echipamente hidromecanice (vane fluture şi vane sferice) pentru hidrocentrale; Modernizare/retehnologizare şi punere în funcţiune staţii electrice de transformare; Montaj şi punere în funcţiune sisteme de automatizare şi SCADA pentru centralele producătoare de energie electrică Proiectare si testare model turbina hidraulica tip Francis. Proiectare generator electric; Proiectare statii electrice de transformare inalta tensiune”, este descrierea licitației.
4 ani ar dura contractul, banii provind din fonduri proprii iar punctajul licitației prevede un procent de 60% pentru prețul ofertei. Hidroelectrica mai cere , și punctează corespunzător, și diverse aspecte tehnice ale lucrărilor https://www.e-licitatie.ro/pub/notices/c-notice/v2/view/100117857.
Factor de echilibrare
„E un proiect pe care ni-l dorim foarte mult. E un proiect care depinde de umplerea barajului de la Râu Mare, proces care a început anul trecut, pentru a stabili nivelul de plecare al echipamentelor care vor echipa noua centrală. Pentru că vorbim de o înlocuire, practic, totală a echipamentelor din cadrul centralei şi o creştere a puterii, undeva la 350 MW. Ne dorim să fie principala centrală pe servicii de sistem, echilibrare şi asigurarea energiei consumului în vârf”, a declarat directorul general al Hidroelectrica.
El a arătat că punerea în practică a proiectului de investiţii depinde de timpul în care barajul de la Gura Apelor, care alimentează hidrocentrala, va putea ajunge la nivelul normal de retenţie, de 1.072 de metri.  Barajul de la Gura Apelor, construit în munte, pe Râul Mare, este cel mai mare baraj de anrocamente şi miez de argilă din Europa. Construcţia barajului a început în 1975 şi s-a încheiat în anul 1986. Barajul are o înălţime de 168 de metri şi 225 de milioane de metri cubi de apă în lacul de acumulare.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1174 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Reabilitarea UHE Retezat va cost in final 200 milioane euro si va dura 10 ani!E necesara ranforsarea aductiunii principale cu tole de otel pe 10 km din 18,4 km cat are aductiunea
    Chiar nu era necesara reabilitarea la 350 MW(proiectul initial)care inseamna doar doua ore de functionare zilnica la varf de sarcina,pt ca nu mai exista Varf de sarcina,putea sa ramana la 200 MW cat e actual
    Alo DNA?

  2. Sa nu se intample ca cu „retehnologizarea de la Portile de Fier din anii 90, ciond in loc sa creasca, noua „tehnologie” a dus la ruperea paletelor! Niste hoti! Turbinele facute la Resita sunt foarte bune, doar trebuie sa fie intretinute corespunzator! Ba hotilor, mai bine puneati banii pentru hidro de la Izlaz, proiect basisto-boculist!

  3. Toate piesele mari din metal, cazane, turbine, sînt sudate cu mâna fie că-s făcute la noi fie-n Japonia. Cînd e vorba de serii scurte, orice-ar fi, nu se fac linii automatizate pt că nu merită. Chiar la produse de serie de multe ori e mai ieftin și mai bine a se face manual, părți de produs și/sau asamblare măcar în parte, în unele părți ale lumii.
    Spun acestea pt cei ce n-au avut (ne?)norocul să lucreze într-o multinațională sau într-o țară „dezvoltată” să știe că treaba cu tehnologia și tehnica nu este nicidecum așa cum ne-a fost vîndută mai ales în anii ’90.

  4. Vai ce jale pe pizdonaci.
    Se mai fac investitii in tara asta.
    Gurita noastra de pizdonei nu mai avem miere nici sa ne ungem pe buze.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.