Contraspionajul francez, pus în încurcătură de jurnaliști

Trei jurnaliști francezi riscă amenzi și condamnarea la închisoare pentru că au publicat documente secrete despre implicarea Franței în războiul din Yemen și au refuzat să-și divulge sursele.

Jurnaliști de la publicația Disclose și Radio France au publicat, în aprilie, așa-numitele ”Yemen Papers”, documente despre vânzările de arme franceze pentru Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Documentele provin de la serviciul secret al armatei și probează faptul că oficialii francezi au mințit când au vorbit despre cum sunt folosite armele livrate din Franța.

După publicarea materialelor, cei trei jurnaliști au fost chemați la o audiere la sediul contraspionajului francez. Ei au refuzat să spună care sunt sursele lor. Au invocat o lege veche din 1881 care le dă dreptul jurnaliștilor să nu vorbeasca despre identitatea surselor. Legea nu acoperă însă și aspectele legate de securitatea națională, iar ziariștii pot fi condamnați în baza unei legi din 2009, care incriminează publicarea documentelor secrete fără o autorizație specială din partea statului. Dacă vor fi condamnați, riscă cinci ani de închisoare și o amendă de 75.000 de euro. Cazul acesta poate fi abandonat de serviciile secrete sau poate fi preluat de procurori.

Șeful departamentului juridic al ONG-ului Reporteri fără Frontiere, Paul Coppin, a criticat încercarea spionajului militar de a-i pune sub acuzare pe ziariști. ”Suntem îngrijorați de faptul că singurul scop al acestei audieri este amenințarea cu trimiterea în judecată, pentru a pune presiune pe jurnaliști în vederea divulgării surselor. Cum nu îi poate obliga în mod legal să facă asta, procuratura se folosește de posibilitatea acuzării lor de compromiterea secretelor de stat, o faptă pentru care pot primi cinci ani de închisoare și o amendă de 75.000 de euro. Simplul fapt că ameninți cu o asemenea acuzație pentru publicarea unei informații de interes public poate constitui o încălcare gravă a dreptului publicului de a fi informat”.

Mai multe organizații pentru apărarea drepturilor omului au acuzat că armele furnizate de statele occidentale coaliției din Yemen conduse de Arabia Saudită au fost folosite pentru comiterea de abuzuri împotriva drepturilor omului în războiul împotriva rebelilor hutiți susținuți de Iran.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

1 Comentariu

  1. mda, zero surprize aici, franta-i curva, dar asta nu-i totul. e curva germaniei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.