CONTRE și CALCULE. Când ar fi fost eliberat criminalul de la Mediaș

Federația Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor îl contrazice pe ministrul Justiției Tudorel Toader, care a spus zilele trecute că asasinul de la Mediaș nu a beneficiat de recursul compensatoriu.

Federația susține că fără recursul compensatoriu criminalul de la Mediaș, care l-a omorât pe tânărul de 25 de ani, ar fi fost liberat condiționat în luna mai 2019 și îl „avertizează” pe ministrul Toader că infracțiunea de comunicare de informații false se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

„În data de 16 ianuarie 2019, Tudorel Toader – încă ministru al justiției – informa opinia publică despre faptul că „autorul crimei de la Mediaș nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii privind recursul compensatoriu”. O nouă dezinformare din partea celui care se face complice prin indolență și rea-voință motivată politic cu recidivistii recursului compensatoriu. În realitate, în situația în care nu ar fi existat așa-numita lege a recursului compensatoriu, cel cunoscut drept criminalul de la Mediaș ar fi fost liberat condiționat în luna Mai 2019, iar la termen în luna August 2021. O demonstrează fără echivoc dosarul de penitenciar al deținutului Rusu Marius, iar o simplă interogare a bazei de date demontează afirmațiile ministrului Toader. Legea recursului compensatoriu, intrată în vigoare la data de 19.10.2017, a obligat administrația Penitenciarului Deva să-l analizeze pe deținutul Rusu Marius în comisia de liberare condiționată în data de 23.10.2017, acesta beneficiind, la momentul primei evaluări, de scăderea din pedeapsă a unui număr de 372 de zile de închisoare ca urmare a aplicării legii susamintite. Această primă Comisie de liberare condiționată a hotărât, la acea dată, amânarea liberării deținutului Rusu Marius pentru o perioadă de 6 luni, din cauza naturii și gravității infracțiunii săvârșite, situației disciplinare și conduitei acestuia, urmând ca acesta să fie reanalizat, în data de 03.05.2018, dată la care a și fost propus Judecătoriei Deva pentru liberare. Dacă nu ar fi existat legea recursului compensatoriu, criminalul de la Mediaș ar fi fost analizat în prima comisie de liberare condiționată a Penitenciarului Deva în luna Noiembrie 2018, iar în cea de-a doua comisie – dacă ar fi fost amânat pentru aceleași motive – în luna Mai 2019. Prin urmare, azi, Rusu Marius nu era in libertate, iar tânărul din Mediaș nu era ucis”, se arată într-un comunicat transmis vineri dimineață de Sorin Dumitrașcu, președintele Federației.

Totodată Federația consideră că din cei peste 14.000 de beneficiari ai recursului compensatoriu de până la acest moment, peste 70% vor recidiva într-un orizont de timp de 1 – 3 ani de la momentul actual. „Ceea ce înseamnă că, doar pentru primul an de aplicare, recursul compensatoriu va contribui la fenomenul infracționalității cu peste 10.000 de recidiviști din promoția Toader. Având în vedere dimensiunea acestui dezastru pentru siguranța cetățenilor și repetatele încercări de dezinformare a opiniei publice reamintim ministrului Toader că infracțiunea constând în „comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora” este sancționată cu închisoare de la 1 la 5 ani”, se mai precizează în comunicatul citat.

Informațiile despre faptul că criminalul de la Mediaș a beneficiat de recursul compensatoriu au apărut chiar în motivarea instanței care l-a eliberat, dar Tudorel Toader și PSD au susținut contrariul. Asasinul a fost eliberat în luna mai a anului trecut. Instanța arată în motivare că în calcularea perioadei de executare a pedepsei, 408 zile sunt beneficiu potrivit legii recursului compensatoriu, iar 96 de zile au fost câștigate prin muncă prestată la penitenciar: ”Din examinarea procesului verbal mai sus amintit se constată că prin sp. nr. 288/2014 a Tribunalul Alba, condamnatului Rusu Marius i s-a aplicat pedeapsa de 13 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de art. 20 C.p. rap. la art. 176 C.p., a cărei executare a început la data de 26.08.2008. Din pedeapsa aplicată, echivalentă cu 4748 zile, condamnatul a executat efectiv 3946 zile ceea ce reprezintă 3/4 parte (din care 408 zile ca beneficiu conform Legii nr. 169/2017), iar prin adăugarea zilelor câştigate prin muncă prestată de 96 zile el a executat 3/4 parte din pedeapsa la care a fost condamnat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

6 Comentarii

  1. „O nouă dezinformare din partea celui care se face complice prin indolență și rea-voință motivată politic cu recidivistii recursului compensatoriu”:)) Ma intreb ce castiga Tudorel Toader mintind la modul permanent si cu nonsalanta carateristica poporul roman,din prima zi in care a fost inscaunat ministru la Justitie??!Sa fie numai iubirea de arginti si de putere sau are un defect de fabricatie,omeneste vorbind?Cu constiinta nu poti face compromisuri,din start te nasti cu constiinta sau fara!

    • O provocare ordinara a securistilor sefi sindicali!!! Se stie ca sindicatele in comunism erau/sunt organe de control alsupra „oamenilor muncii” ale Partidului si bratului sau inarmat, Securitatea!!!
      Acesti ticalosi au azi rolul de a stopa greve(vezi pe nemernicii gen Goarna al militienilor, pe care nu i-a mobilizat la greva generala impotriva „JAVREI ORDINARE” Basila, sau pe toti ceilalti lideri sindicali capitalizati care in 2010 au blocat orice revolta la reducerile de venituri!!!), iar criminalii de la „mititici”, in loc sa ridice sindicatul contra conducerilor, inalti ofiteri de Securitate, ataca guvernul care incearca sa amelioreze dezastrul monitorizat de sindicat in puscarii. Declaratia conducerii securiste a sindicatului e de o marsavie iesita din comun, intrucat chiar din text reiese ca la prima comisie se stabilise NEINCADRAREA INFRACTORULUI IN PREVEDERILE LEGII palincii de PRUNA!!!!
      Pentru ca, prostaci securisti infectzi,RECURSUL COMPENSATORIU SE REFERA LA REDUCEREA PEDEPSELOR, NU LA ELIBERAREA CONDITIONATA DE CARE INFRACTORII PRIN VIOLENTA NU BENEFICIAZA!!!
      Pe de alta parte, cretinoizii sindicali care va seamana, sustin aberatia ca, criminalul eliberat nu ar fi asasinat pe altcineva peste cateva luni, daca aceasta comisie nu-l elibera CONTRAR LEGII!!! Caci asa se intelege, eliberat oricand
      asasina pe cineva, aceasta fiind dovada infractiunii comise de…COMISIA CARE L-A ELIBERAT!

  2. Federația Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a anuntat, in cele din urma, cine a dat ordinul de mutare in miez de noapte a judecatorului Mustata care i-a provocat moartea? Si ce a patit acest individ?
    Se ascund intre ei ca sobolanii, am vrut sa scriu ca procurorii.

  3. tot mai mult sefii de la sindicat (majoritatea cu ochi albastri) -fie de aici, fie de la mineri etc etc devin niste marionete pline de bani, impinse in jocul politic si chiar mai agresivi decat dide,ceausescu si alti analfabeti rezist/soros. numai drepturile angajatilor nu le mai apara

  4. „legea a obligat”????, nimeni nu poate obliga să intre la analiză un dosar de eliberare condiţionată şi să fie aprobată eliberarea condiţionată( că de aia e condiţionată- nu toţi care cer primesc automat când au 2/3 din pedeapsă efectuată). legea doar a dat posbilitatea să fie indeplinită una din condiţii. cam slabă pregătirea specialiştilor din federaţie, dar se pare că ei sunt cei care fac ( caracterizarea şi indreptarea) jocurile la eliberarea condiţionată şi deci ……

  5. sa calculam:
    din 4.748 zile pedeapsa, detinutul a efectuat, in perioada 26.08.2008-03.05.2018, un nr de 3.538 zile, la care se adauga o reducere de 96 zile pentru munca, reducere care ar fi existat indiferent daca aparea sau nu recursul compensatoriu.
    in total, individul a efectuat 3.538 + 96 = 3.634 zile detentie.
    aplicam fractia de 3/4 (= 75%) la pedeapsa de 4.748 zile si rezulta un numar de 3.561 zile.
    adica, la data eliberarii, condamnatul efectuase 76,54% din pedeapsa, considerand doar reducerea de 96 zile pentru munca si NEluand in considerare cele 408 zile reducere datorita recursului compensatoriu.
    daca luam in considerare si recursul compensatoriu, detinutul a ispasit 4.042 zile, adica, 85,13% din condamnare.
    asta a spus ministrul Tudorel Toader, ca indiferent daca exista sau nu recursul compensatoriu, detinutul ispasise deja 75% din pedeapsa si avea dreptul sa fie eliberat conditionat.
    ca acea comisie de eliberare din penitenciar (care posibil sa aiba printre membrii ei si sindicalisti) nu l-a dibuit pe individul respectiv, in cei aproape 10 ani cat a stat in detentie, ca este un element periculos, e o alta discutie…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.