ANRE, în topul bugetarilor bine plătiți

„Controlorul“ pieței de energie, alte salarii nesimțite

ANRE - o instituţie care îşi "preţuieşte" angajaţii

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie, organismul de control al statului pe piaţa de electricitate gaze, eficienţă energetică şi termică din România –  dimensiune de 30 de miliarde de euro – este extrem de generoasă cu angajaţii ei în acest an.

Oricum unii dintre cei mai bine plătiţi oameni de la stat, salariaţii vor câştiga şi mai mult în 2018, potrivit proiectului de buget trimis la aprobare în Parlament, instituţia tutelară. Se fac şi angajări, 50 de oameni noi, numărul total de angajaţi urmând să ajungă la 336, cresc şi veniturile. Astfel, cheltuielile cu salariile ajung în acest an la 85 de milioane de lei, anul trecut fiind de „doar“ 72 de milioane de lei.

Cât câștigă șefii

Calculul hârtiei arată că, pe medie, fiecare dintre cei 336 de angajaţi ai Autorităţii primeşte lunar peste 21.000 de lei brut, adică un net de circa 13.000 de lei. Un salariu considerabil pentru România, unde media netului este de 2.400 de lei. Este adevărat însă că această medie de la ANRE este mult ridicată de salariile şefimii. Preşedintele instituţiei ridică de la casierie echivalentul a peste 10.000 de euro lunar. Vicepreşedinţii, câte 9.000 de euro (sunt doi). Membrii Comitetului de Reglementare, patru la număr (până în noiembrie 2017 erau doar doi), pe lângă preşedinte şi vicepreşedinţi, câştigă câte 7.000 de euro lunar. Directorii din instituţie încasează salarii nete de cel puţin 14.000 –  15.000 de lei lunar, potrivit declaraţiilor lor de avere.

Pe lângă salarii şi sporuri, ­angajaţii ANRE primesc în acest an şi tichete de masă, în cuantum de 1 milion de lei.

750.000 de euro, salarii pentru 4 persoane din „afara“ unităţii

La cheltuieli salariale, bugetul are o rubrică separată care se numeşte „Indemnizaţii plătite unor persoane din afara unităţii“ – 3,13 milioane de lei. Anul trecut, aici erau trecute 2,2 milioane de lei. Aceşti bani reprezintă, potrivit reprezentanţilor Autorităţii, „sumele necesare pentru plata membrilor Comitetului de reglementare care nu fac parte din conducerea executivă a ANRE“. Aici intră cei patru membri „simpli“ din CR, nu preşedintele şi nu vicepreşedinţii. Aceştia, Ramiro Angelescu, Gabriel Gheorghe, Teodor Atanasiu şi Cornelia Sulger, vor împărţi, aşadar, în acest an, circa 750.000 de euro brut.

Dumitru Chiriţă s-a asigurat

De unde provin veniturile

ANRE este o instituţie aflată sub controlul Parlamentului care are ca scop principal reglementarea pieţelor de energie şi gaze din România, acum şi de termie. Veniturile proprii ale ANRE provin din tarife percepute pentru acordarea de licenţe, autorizaţii şi atestări, contribuţii anuale percepute operatorilor economici reglementaţi din sectorul energiei electrice şi termice şi al gazelor naturale, precum şi din fonduri acordate de organisme internaţionale. În acest an, veniturile cresc foarte mult, aproape se dublează, până la 150 de milioane de lei, de la 85 de milioane anul trecut. Explicaţia o găsim în majorarea taxelor pe care instituţia le percepe operatorilor economici din piaţă, dar mai ales unui report de 63 de milioane de lei dintr-un excedent de anul trecut. Bani care, iată, vor fi direcţionaţi cu precădere către salarii, pentru că remuneraţiile angajaţilor înseamnă circa 60% din totalul chletuielilor ANRE. Nivelul tarifelor şi contribuţiilor se stabileşte anual prin ordin al ANRE, în condiţiile legii, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

ANRE este condusă din noiembrie 2017 de Dumitru Chiriţă, membru PSD. El are doi vicepreşedinţi, Henorel Soreaţă şi Zoltan Nagy.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1073 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Și reglementează Piața de energie de ne ia cu amețeala când ne vin facturile tot mai “reglementate” în sus de la an la an. Și mai ales, copiind o sintagmă prezidențială, minciuna nesimțită că măririle de prețuri sunt cerute de UE. Ca acum de când s-a “ liberalizat” piața să te bombardeze unii și alții, ce nu produc Energie electrică, ca dacă faci contract cu ei pe 24 de luni îți garantează un preț al energiei cu 25% mai mic decât cel de pe piața reglematată, reglementată de domnii cu salariile de mai sus.

    • Doar nu-ți imaginai că ANRE apără interesele consumatorilor!
      Evident, apără interesele finanțatorului, în proporție covârșitoare firme de distribuție aparținând statului. Nu statului român, ci altor state din UE!

  2. Daca inca n-ati inteles , celebrul Tase , liberalul Teodor Atanasiu , se-nfrupta si el alaturi de alte ,, ciume ”. Cum sparg euroii barierele doctrinare !

  3. Chitita este un fost electrician lider syndical si mare tupeist in ignoranta lui fata de tot ceea ce este tehnica, stiinta conducerii sau planificare. Un escroc care prin firma sindicatului (care citeste contorii) si-a asigurat, pentru el si pentru partid (e) cascavalul, la adapost de investigatorii sistemului (caci era protejat pt malaiul produs).

  4. „Pentru ca PUTEM”!!!
    Prostii primesc 3 Lei in plus, la NET, de la 1 Ianuarie 2018!!
    3 lei le-a DAT Olguta!

  5. In tara asta trebuie facuta ordine!
    Numai hoti si profitori la intreprinderile de stat!
    Cineva mi-a spus ca in Constanta exista un bloc de locuinte pentru angajatii uzinei atomo-electrice de la Crenavoda!
    Acel bloc de locuinte este deservit de 10-15 angajati toti plati de aceasta centrala electrica!
    Binenteles ca acei lucratori nu-si pot demonstra utilitatea1
    Si ne miram ca pretul energie creste nejustificat!
    Dupa cum tot felul de indivizi sunt anuntati in conducerea acestor centrale electrice fara nici o pregatire!
    Aici intr-adevar DNA-ul ar avea un obiect corect de lucru!Caci este vorba de subminarea Romaniei!

    • Informează-te prietene! Distribuitorii de energie, cei care culeg banii de pe piață, sunt în proporție covârșitoare străini. Nu-i confunda cu producătorii de energie unde statul român este actor principal. Deci, cine este vinovat de creșteri de tarife?

  6. lasati-ne ca daca faci vezi verde inaintea ochilor din cauza facturilor care cresc in fiecare luna, la gaze, en electrica, furnizorii iti spun ca au ordin de aprobare a tarifelor marite de la ANRE, asa ca mafia este mana in mana, romanii sunt buni de plata si daca suna vreun client pe la vreun furnizor, este pasat pe mana robotului, saraca tara bogata, am ajuns jecmaniti cu legea in mana facuta pt hoti. Pt asta, salariile lor tre sa creasca mereu caci apara interesele furnizorilor, pe bani si salarii grase platite tot de catre noi!

    • Ai început să vii de-acasă! Nu că te-ar ajuta să plătești facturile dar măcar înjuri pe cine trebuie!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.