Copiii români primesc cele mai mici alocații din UE

Alocația pentru copii este de 18 euro/lună în România, în timp ce în majoritatea statelor din blocul comunitar aceasta pornește de la 100 euro/lună. O nouă inițiativă legislativă prevede creșterea alocației la 32 euro/lună. România se află astfel pe ultimul loc din Uniunea Europeană la ajutoarele acordate de autorități pentru creșterea copiilor.

Un recent proiect de lege stipulează majorarea alocațiilor pentru copii de la 1 ianuarie 2019. Pentru cei cu vârste de până la 2 ani ar urma să fie acordați 300 de lei/lună, iar pentru copiii între 2 și 18 ani să crească la 150 de lei/lună. Inițiativa legislativă aparține deputaților PNL, Robert Sighiartău și Dumitru Mihăilescu.

Valoarea indicatorului social de referință este de 500 de lei în prezent, ceea ce înseamnă că valoarea alocației pentru copii este de 0,4 ISR pentru cei cu vârste de până la 2 ani, adică de 200 de lei/lună, și de 0,168 ISR pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, ceea ce înseamnă 84 de lei/lună. „Propunerea este de majorare a cuantumului alocatiei cu 50% pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 300 lei și cu 80% pentru copiii cu vârste cuprinse între 2-18 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 150 lei.”, arată deputatul PNL, Robert Sighiartău într-un comunicat.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaților, Senatul urmând să își dea votul decisiv pe acest act normativ.

Deși copiii reprezintă viitorul unui popor, politicienii români nu s-au arătat interesați să investească în creșterea și educarea acestora. De-a lungul timpului au existat mai multe  propuneri pentru mărirea alocațiilor, acestea fiind însă respinse. Cu toate că situația României este gravă, sporul natural al populației fiind an de an negativ, plus emigrația care a atins cote alarmante, autoritățile nu sunt interesate să ajute familiile. Minori fiind, copiii nu votează, așa încât politicienii nu văd în aceștia un interes electoral de moment, așa cum reprezintă  de exemplu pensionarii, pe care îi amăgesc periodic prin creșteri cu țârâita a pensiilor.

Prin comparație, în Germania familiile primesc 164 de euro/lună pentru un copil și între 184 și 215 euro/lună pentru mai mult de doi copii.

Finlanda acordă 104 euro pentru primul copil și ajunge la 189 de euro pentru al cincilea copil. La aceștia se mai adaugă alocații speciale dacă un copil preșcolar nu merge la grădiniță ori se află în îngrijirea unei bone.

În Franța alocațiile cresc progresiv în funcție de numărul de copii. Pentru doi copii ajutorul este de 130 de euro/lună și de 167 de euro/lună pentru fiecare copil suplimentar, începând cu al treilea. O familie cu 3 copii poate beneficia însă de o alocație specială de 639 de euro/lună. Există și alocații cu valori diferențiate în funcție de veniturile părinților. Mai există și alte ajutoare speciale pentru școlarizare ori pentru copiii cu dizabilități. Se mai acordă prime pentru naștere și pentru adopție.

În Regatul Unit pentru un singur copil autoritățile britanice plătesc 100 de lire/lună, iar pentru mai mulți copii se acordă un ajutor suplimentar de aproximativ 60 de lire/lună.

Spania acordă alocații mai mici pentru copii, valoarea acestora fiind de 25 de euro/lună pentru un copil și crește cu 15% pentru următorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Abia nu ne cauta imigrantii arabi si africani..Ar trebui taiate aceste alocatii,nu au ratiune

  2. pai daca si parintii lor accepta sa slugareasca pt cele mai mici salarii din ue urmasii lor nu trebuie sa se invete cu putin?

  3. Copii romani primesc cele mai mari alocatii din UE (cei cu parinti cu salarii mari).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.