Coreea de Nord a lansat o rachetă care putea ajunge în SUA

UPDATE Statele Unite au condamnat Coreea de Nord pentru testul efectuat vineri când a lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune.

„Această lansare este o încălcare neruşinată a multiplelor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi ridică inutil tensiuni şi riscă să destabilizeze situaţia securităţii în regiune”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate (NSC) al SUA Adrienne Watson într-un comunicat, citat de DPA şi France Presse.

„Această acţiune demonstrează că (Coreea de Nord) continuă să acorde prioritate armelor sale ilegale de distrugere în masă şi programelor de rachete balistice în detrimentul bunăstării populaţiei sale”, a spus Watson.

„Uşa nu s-a închis pentru diplomaţie, dar Phenianul trebuie imediat să înceteze acţiunile sale destabilizatoare şi să aleagă în schimb angajamentul diplomatic. Statele Unite vor lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea patriei americane şi a aliaţilor Republica Coreea şi japonez”, a adăugat ea.

Watson a spus că preşedintele american Joe Biden a fost informat cu privire la situaţie şi că vicepreşedinta Kamala Harris „continuă consultări strânse cu aliaţii şi partenerii noştri din regiune”, în timp ce se află la summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) la Bangkok.

Șire inițială

Racheta lansată vineri de Coreea de Nord avea o rază de acţiune suficientă pentru atinge teritoriul Statelor Unite ale Americii şi o capacitate de zbor de până la 15.000 km (9.320 mile), a declarat ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, relatează Reuters.

Proiectilul, în clasa rachetelor balistice intercontinentale (ICBM), a atins o altitudine de 6.000 km (3.730 mile), care acoperă o rază de 1.000 km (622 mile) pe o traiectorie înaltă, a indicat anterior Hirokazu Matsuno, secretarul şef al cabinetului nipon.

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că racheta nord-coreeană pare să fi căzut în mare în Zona Economică Exclusivă (ZEE) a Japoniei, în largul insulei Hokkaido, relatează AFP şi dpa.

„Racheta balistică lansată de Coreea de Nord pare să fi aterizat în ZEE la vest de Hokkaido”, a declarat Fumio Kishida jurnaliştilor la Bangkok, unde participă la un summit asiatic, calificând acest tir „absolut inacceptabil”.

Premierul japonez a precizat că nu au fost semnalate daune la nave sau avioane. ZEE japoneză se extinde până la 200 de mile marine (370 de kilometri) de la zona de ţărm.

„Am protestat ferm în faţa Coreei de Nord. (Aceasta) repetă actele de provocare cu o frecvenţă fără precedent. Reiterăm cu fermitate că acest lucru este absolut inacceptabil”, a subliniat premierul nipon.

„Japonia, Statele Unite şi Coreea de Sud trebuie să se coordoneze îndeaproape pentru a lucra la denuclearizarea completă a Coreei de Nord”, a adăugat el.

Premierul japonez Fumio Kishida a menţionat că în cursul întrevederii avute la Bangkok cu preşedintele chinez Xi Jinping şi-a exprimat „preocupările profunde”cu privire la mai multe probleme de securitate regională.

Potrivit Statului Major sud-coreean „Coreea de Nord a lansat un ICBM” (rachetă balistică intercontinentală), a declarat un oficial din domeniul apărării. Anterior, armata sud-coreeană a indicat ca a detectat „lansarea unei rachete balistice neidentificate în direcţia est”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. „a atins o altitudine de 6000 de km !!!!!..”..ba voi sunteti nebuni ?…mai era putin si ajungea pe luna inaintea rachetei americanilor…poate atitudine !…

  2. Una din două-i minciună. Care?
    1. „Racheta balistică intercontinentală…cu rază lungă de acțiune (peste 5,500 de km). După faza de ascensiune, în care este folosit motorul pentru propulsie, racheta iese din atmosferă și folosește energia acumulată în timpul ascensiunii pentru a coborî spre țintă, deplasându-se pe o traiectorie balistică.”
    2. „Capsula Spațială….
    a. Parașutele sunt folosite pentru a încetini capsula în atmosfera inferioară . Există de obicei o parașută de rezervă în cazul în care parașuta principală ar trebui să funcționeze defectuos. Așa s-a întâmplat pentru Soyuz 1, capsula nu era echipată cu o parașută de urgență. În Aprilie 1967, parașuta din Soyuz 1 a intrat în flăcări, provocând moartea lui Vladimir Komarov.
    b. Un scut termic servește drept protecție împotriva fricțiunii aerului, care provoacă căldură extremă în timpul reintrării atmosferice.”
    snupsăR: eD tpaf ăuodnâma tnîs inuicnim.

  3. A fost un salut din partea piticului atomic Kim pentru summitul G13+7-1. Și în același timp un mesaj cordial pentru americani (13) că abia îi așteaptă să plece de-acasă ca să apere Taiwanul.
    Ce să-i faci, dacă n-a putut să se adreseze omul, onoratei adunări, prin video? Că toate camerele de filmat erau pe noul mare deținător al premiului Oscar.

  4. Cel mai bine ar fi ca stăpânul Kim și Vladimir Vladimirovici să facă schimb: Vladimir să-i dea stăpânului Kim căte rachete, balistice sau nu, îi trebuie iar stăpânul Kim să-i dea căți soldați îi trebuie

  5. astia sint total si absolut dementi! pai americanii au asa ceva pe submarine aflate foarte aproape de corea de nord. daca vreo racheta nord-coreana ameninta cu adevarat america atunci americanii vor avea justificare sa trimita multe racheta in corea de nord de pe sumbarinele din zona. dar ce cred eu este ca regimul nord-corean se va destrama in viitorul previzibil pentru ca nu mai are optiuni: trebuie sa-i accepte pe chinezi desi ii dusmanesc visceral iar decalajul tehnologic fata de lumea civilizata a ajund la limita de nesuportat inclusiv de care regim….

  6. Da, dar a ajuns în Polonia. Ar fi și aceasta o varianta pe care Zdeamtalinsky ar trebui s-o ia in considerare.

  7. Lectie de istorie …
    Coreea este o zonă geografică, o civilizație și un fost stat situat în Peninsula Coreei, în estul Asiei.
    Coreea a fost unită până în 1948; în momentul de față este împărțită în Coreea de Sud și Coreea de Nord.
    În antichitate, pe teritoriul Coreei de Nord se aflau mai multe regate, cel mai mare și mai puternic fiind Goguryeo (37 BC-668 AD) ce se întindea din Manciuria până în nordul actualei Coreei de Sud. Goguryeo sau Goryeo a fost un stat antic coreean din Era Celor Trei Regate alături de Baekje și Silla. A fost intemeiat de catre durat aproximativ 700 de ani.
    Samguk Sagi, o scriere Goryeo din secolul 12, precizează că Goguryeo a fost fondat în 37 i.Hr. de Jumong, un prinț din Buyeo, deși există dovezi arheologice și texte care sugerează că, cultura Goguryeo exista începând cu secolul II BC în timpul căderii statului Gojoseon, un regat anterior, care, de asemenea, a ocupat Manciuria de Sud și nordul Coreei.
    Gojoseon (c.2333 BC – 108 BC) a fost primul regat în Coreea. Se zice că a fost fondat de către Dangun în 2333 BC.
    Deci Coreea a fost fondata si s-a dezvoltat, cu precadere, de la Nord la Sud, incepand chiar din Manciuria.
    Si inca o data … Coreea a fost unită (stat UNITAR) până în 1948; în momentul de față este împărțită (ARTIFICIAL si in urma unui RAZBOI) în Coreea de Nord si de Sud.

  8. „Racheta balistică lansată de Coreea de Nord pare să fi aterizat în ZEE la vest de Hokkaido”, a declarat Fumio Kishida jurnaliştilor la Bangkok, unde participă la un summit asiatic, calificând acest tir „absolut inacceptabil”. nici „bolovanii care au lovit silozul polonez–nu par rusești”;iar „dovlecii” care vor lovi ROMÂNIA poate vor fi „turco -bulgaro-ungurești- ” MINCINOȘILOR!!

  9. Goguryeo sau Goryeo a fost un stat antic coreean din Era Celor Trei Regate alături de Baekje și Silla. A fost intemeiat de catre Jumong si a durat aproximativ 700 de ani.

  10. Goguryeo sau Goryeo a fost un stat antic coreean din Era Celor Trei Regate alături de Baekje și Silla. A fost intemeiat de catre Jumong si a durat aproximativ 700 de ani.
    PS. INVATATURA ISTORICA si POLITICO-MILITARA … Un STAT UNITAR (edificat de la Nord la Sud) si care DUREAZA de peste 4000 de ani (de la anii 2333 BC), nu poate fi IMPARTIT, in mod ARTIFICIAL, in urma unui razboi de acum doar 75 de ani! NICIODATA !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.