Coronavirus: Bolnavi tratați cu medicamente inutile

Hidroxiclorochina şi Lopinavir-Ritonavir fac parte din schema de tratament aprobată prin ordin de ministru.Doi medici români, specialişti în medicina bazată pe dovezi cer eliminarea acestor două medicamente, după ce au analizat studiile apărute.Aceştia susţin că tratamentele au un număr crescut de efecte secundare, iar beneficiile lipsesc.

Dacă la început mergeam în orb şi căutam cele mai bune soluţii pentru tratamentul infecţiei cu SARS COV2, acum lucrurile s-au mai aşezat şi sunt diferite. Au început să apară studii şi cercetări care ne arată care sunt medicamentele care funcţionează şi care nu. 

Doi medici români au analizat studiile făcute în utlima vreme şi spun că două dintre medicamentele aflate acum în schema de tratament în România nu au niciun beneficiu, ci mai multe efecte secundare.

Cristian Băicuş medic internist la Spitalul Colentina explică faptul că hidroxiclorochina ajută doar ca boala să fie mai scurtă cu câteva zile şi că studiile arată că mortalitatea a crescut,  când a fost folosit acest medicament.

Prof. dr. Cristian Băicuş, medic la Spitalul Colentina, membru al consiliului consultativ Cochrane România: Concluzia este că hidroxiclorochina nu ajută pentru efectele principale pentru pacient, în cel mai bun caz hidroxiclorochina ajută doar ca boala să fie mai scurtă cu între o zi şi trei zile. Când am făcut eu COVID, am luat două zile, după aceea m-au apucat durerile de burtă şi am renunţat.

Şi am renunţat mai mult pentru că nu prea credeam în el. Nu numai pentru nişte simple dureri de burtă, vă daţi seama, când te gândeşti că ceva îţi salvează viaţa nu te mai gândeşti la dureri de burtă, dar cum nu prea credeam în el am renunţat după două zile.

Despre tratamentul cu  Lopinavir-Ritonavir, Ionuţ Nistor, medic nefrolog la Spitalul Parhon din Iaşi spune că studiile nu arată niciun beneficiu. Cei doi au trimis memoriul şi către ministerul Sănătăţii şi către INSP şi solicită retragerea acestor medicamente din schema de tratament.

Conf.dr. IONUŢ NISTOR, medic la Spitalul CI Parhon: Începutul a fost haotic, după cum ne aducem aminte, am folosit terapii neconvenţionale, experimentale pentru a putea trata şi aşa se procedează atunci când nu ştii nimic despre o boală, foloseşti orice ai la îndemână la început. 

După şapte luni putem spune că evidenţele au început să se acumuleze şi putem da deoparte câteva medicamente pe care le-am folosit până acum. Acest studiu de pe 5 octombrie arată  că terapia cu Lopinavir este fără beneficiu în tratamentul bolnavilor cu COVID-19.

Sunt studii randomizate, făcute pe mii de pacienţi. Şi care din păcate arată că această terapie este fără beneficii, dimpotrivă putem spune că este o terapie asociată cu efecte adverse.

Medicamentele apar în schema de tratament aprobată prin ordinul nr. 487/23.03.2020.

Conf.dr. IONUŢ NISTOR, medic la Spitalul CI Parhon: Cred că este nevoie să modificăm acest ordin de ministru cât mai urgent, prin prisma acestor evidenţe mai vechi sau mai noi şi să lăsăm în aceste protocoale doar ceea ce este până în prezent dovedit util.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

21 de Comentarii

  1. Nu sint medic, nici macar infirmier si ma aflu „la ani-lumina” de cunostiintele medicale, mai ales in cazul acestui virus pe cit de periculos pe atit de imprevizibil si cu comportament ciudat. Dar cred ca atunci cind cineva sta in sala de asteptare a unui medic, generalist sau specialist, si vede cohortele de agenti de vinzari ai firmelor de medicamente intrind cu tupeu peste rind la medicul respectiv (personal mi s-a intimplat de mai multe ori) ar trebui sa cadem putin pe ginduri si sa luam „cu penseta” aceste „stiri”, citind putin si „printre rinduri” …

  2. Cand afirmăm ca se moare in spitale din cauza tratamentelor, multi ne ironizau. Acum incep sa apara dovezile. Foarte bine ca sunt specialiști care au curajul s-o spuna răspicat. Harafat, Rafila, Tătaru et compania Genocid scrie pe fruntea voastra.

  3. Inainte de a fi crezut acest domn Prof. dr. Cristian Băicuş, poate n-ar fi rau sa fie facuta mai intai o investigatie de presa mai profunda in ce-l priveste.

  4. Marius. Asa da. Si eu gandesc la fel.Fara Johannis. Se moare in spital, in detrimentul celor cu covid. Asa este! poate este o chestie volitionala, suntem prea multi pe planeta si trebuie sa moara cine trebuie. Cei cu morbiditati, cu boli cronice care impovareaza sistemul de asigurari de sanatate, parazitii, gurile de prisos in conceptia lor.

  5. Poate se mizează pe efectul placebo. De ești prost și ai luat virusu, poate crezi și in apa sfințită. Se pare că piere românu, de dacă doi oameni se vor intâlni, se vor imbrățișa și plânge de bucurie, de când n-au mai văzut alt om,. Iar zona, țara, se va numi Neverland,.. sau poate Pannonia inferioară, precum s-a mai numit,.

  6. Poate se mizează pe efectul placebo. De ești prost și ai luat virusu, poate crezi și in apa sfințită. Se pare că piere românu, de dacă doi oameni se vor intâlni, se vor imbrățișa și plânge de bucurie, de când n-au mai văzut alt om,. Iar zona, țara, se va numi Neverland,.. sau poate Pannonia inferioară, precum s-a mai numit,.

  7. Pai comisiile, profii infectionisti care se intalnesc din 2 in 2 saptamani dupa spusele lui Arafat ce fac ? E si normal ca protocolul sa fie schimbat in timp, fiindca s-au facut suficiente experiente pe bolnavi. Medicii in spitale nici macar nu recunosc efectele secundare devastatoare ale tratamentelor. Am crezut ca avem medici mai umani, empatici, interesati de activitatea lor profesionala, dar m-am inselat.

  8. Nimic nu ajuta,daca nu mai ai zile!Numa cel de sus se stie..Medicii sunt ca hartistii,bateti-va ca chiorii,dar aveti-va ca fratii…

  9. .. tratamentele și indiferența. De la cea mai înaltă funcție în stat până la cel ce semnează acele scheme de tratament ar trebui să fie judecați pentru „crime împotriva umanității”! În completarea atitudinii factorilor decizionale vine indiferența și lipsa de profesionalism a unor cadre medicale.

  10. Cu medici de genul Tataru si Arafat moartea vine prin tratament aprobat prin ordin politic!

  11. Pandemia nu are niciun leac, nu are niciun tratament. Asta s-a știut de la început. Se agravează boala? Supliment de oxigen sau intubare. Poate scapă. Peste jumătate din cei ce ajung acolo nu scapă. De aceea singura soluție e evitarea îmbolnăvirii. Ce e asa de greu de înțeles? Se încearcă atenuarea simptomelor, nu se poate combate cauza. Asa că virusul face ce vrea el, fără ca cineva să-l poată opri. Până vom avea un vaccin. Până vom avea un tratament funcțional.

  12. Prof. dr. Cristian Băicuş, medic la Spitalul Colentina, membru al consiliului consultativ Cochrane România. Cine-o fi ” comitetul ” asta?

  13. Doctorul Didier Raoult a demonstrat, la Marsilia, ca hidroxiclorochina impreuna cu un antibiotic plus anticoagulate, este un tratament foarte eficace.
    Doar ca reteaua de doctori tradatori din Franta a sarit ca arsa in capul lui Raoult. Apoi a mai aparut, sa dea apa la moara, si articolul (jenant) din revista The Lancet, scris in baza unui „studiu” facut de niste sarlatani dovediti din America, articol din cauza caruia Franta a interzis hidroxiclorochina (medicament ieftin, banal si folosit de zeci de ani fara probleme in toata lumea). Dupa demonstrarea fraudei, The Lancet a retras, cu scuze, articolul dar Franta n-a mai retras interdictia.

    Pai daca doctorul Baicus este din categoria celor din Franta si a folosit hidroxiclorochina intr-o maniera rauvoitoare, atunci cred si eu ca poate face rau. Si apa chioara daca bei prea multa, de exemplu, face rau; sau antibiotic daca iei prea putin nu are efect, etc.

    Cum se face ca de Remdesivir, care este foarte scump si mare lucru nu rezolva, nu se ia nimeni? Pai, stim ca exista o retea intreaga de medici care au anumite obediente. Corpul medical de la noi si nu numai este infestat cu personaje mai mult decat indoielnice din punct de vedere profesional si/sau moral pana la varf, sau mai ales la varf (vezi cazul Rafila sau Streinu-Cercel, profesori amandoi!).

  14. @nelu santinelu, se vede clar ca esti platit sa scri tampeniile astea: pandemina asta nu are leac, s-a stiut de la inceput! Cine a stiut?! Virusul face ce vrea, nu exista tratament, scapa cine poate, zici tu…in sec 21 nu exista tratamrnt pt un virus care face ce vrea!? Totusi exista tratament util pt acest virus care nu mai poate face ce vrea si pandemia a fost stopata sau diminuata in tari cu mai putini oameni platiti ca sa dezinformeze pe altii creduli ca unii dintre noi! Banii castigati pt nedrept ca sa faci rau semenilor tai se vor risipi in vant si vei ramane cu minciuna!

  15. Pandemia de prostie si teroare, si mai adaugam tratamentele ineficiente in cei 30 ani, mai ales acum cand teroarea e uriasa si ucigatoare, omoara oamenii cu zile! In loc sa spuna ce este interzi si omul gandeste si analizeaza realitatea de pus in practica, plus asigurarea conditiilor de guvernul oricare ar fi pe pozitie, scarbele nu se mai satura de invinuiri, inspaimantare si teroare! Astia nu gandesc ca atitudinea si comportamentul lor terorizant, ucde omul!, criminalii dracului!

  16. cateva din efectele adverse pt hydroxychloroquine:
    The most common adverse effects are nausea, stomach cramps, and diarrhea. Other common adverse effects include itching and headache.[4] The most serious adverse effects affect the eye, with dose-related retinopathy as a concern even after hydroxychloroquine use is discontinued.[2] Serious reported neuropsychiatric adverse effects of hydroxychloroquine use include agitation, mania, difficulty sleeping, hallucinations, psychosis, catatonia, paranoia, depression, and suicidal thoughts.[4] In rare situations, hydroxychloroquine has been implicated in cases of serious skin reactions such as Stevens–Johnson syndrome, toxic epidermal necrolysis, and Drug reaction with eosinophilia and systemic symptoms.[4] Reported blood abnormalities with its use include lymphopenia, eosinophilia, and atypical lymphocytosis.[4] din wiki,
    restul efectelor si contraindicatiilor se gasesc pe https://en.wikipedia.org/wiki/Hydroxychloroquine
    PS domnule spitfire nu mai ameninta oamenii, ca sa-ti arati lipsa de omenie fata de bolnavii care au trecut prin calvarul acestor medicamente si o stim din descrierile unor pacienti care au avut diaree, atii hipertensiune inimaginabila chiar un VIP, iar daca mai erau cu diabet si/sau hipertensiune, deja se poate intelege ce soarta au avut unii…
    multa sanatate fizica, ca sa nu ajungi intr-o ”schema de tratament” si mentala ca sa nu mai ceri verificare unui medic pt atrage atentia asupra unor situatii medicale…

  17. @ spitfire- dupa ce te unflat rasul, o sa joace globalistii fotbal cu tine. Sa fii atent la supapa. Nu e indicat sa te unfle de trei ori pe zi. Dar dacă e plăcerea ta,asta e.
    Ps. Suntem convinsi ca la urma te vor unfla cei de la Secu si o buna bucata de vreme vei sta la refacere ca să ti se reface supapă.
    Ps1.a mai fost o broască, în fabulele lui Fontaine, pe a unflat-o mândrie pana a crăpat. Deci, alegerea e mama unflatului.

  18. @ marius
    Tu si cu mai cine sunteti convinsii, convinsilor si sfatuitorilor? Sunteti cumva si Marius, si Cezar, si Napoleon, si Shakespeare in acelasi consiliu cranian?

  19. Ia auzi si la ăsta!! Sint studii randmizate!! E medic și vbește romgleza. Ce-ai vrut doctore da spui? Random nu inseamnă aleatoriu? Nu aveam cuvintul in lb.romană,de trebuia sa inventezi un neologism-randomizat,printat, etc.Eu unu n-a incredere in astia devorbesc giboneza corporatista si nu dau doi bani pe ei.

  20. Asta este terminologia de specialitate pentru studiile clinice in limba Romana, lucru pe care l-ai fi putut afla si tu daca cercetai putin pe internet.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.