Un nou armistițiu între Armenia şi Azerbaidjan

Armenia şi Azerbaidjanul au convenit asupra unui armistiţiu de încetare a focului în regiunea Nagorno-Karabakh.

De la izbucnirea violenţelor luna trecută, în regiunea Nagorno-Karabakh, recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar care este condusă de etnici armeni, sute de persoane au murit.

Armistiţiul vine la câteva ore după ce cele două ţări s-au acuzat reciproc cu privire la încălcarea acordului de încetare a focului, semnat weekendul trecut în Rusia.

În ceea ce priveşte noul armistiţiu s-au oferit foarte puţine informaţii.

Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a declarat că decizia „se bazează pe declaraţia preşedinţilor Statelor Unite, Republicii Franceze şi Federaţiei Ruse, reprezentând Grupul OSCE Minsk … din 1 octombrie 2020, declaraţia Grupului OSCE Minsk de la 5 octombrie 2020, adoptată în conformitate cu declaraţia de la Moscova din 10 octombrie”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Armeniei, a transmis aceeaşi declaraţie într-o postare pe Twitter, adăugând că salută eforturile făcute pentru o „încetare a focului şi o reducere a tensiunii” în zona de conflict.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Si Romania are Nagorno Karabahul sau in cele trei judete cu maghiari.
    Va veni candva si la noi timpul cand se va intampla la fel.

  2. Grea problema de rezolvat.Pe de o parte Armenia ,primul stat crestin din anul 301,cu un fost teritoriu care se intindea intre m.Caspica , m.Neagra si m.Mediterana ,redusa acum la un minuscul teritoriu prin jocurile imperiilor vecine si Azerbaidjanul frustrat acum deoarece pe teritoriul sau Karabahul de munte populat de armeni si-a declarat independenta si a anexat si un culoar spre Armenia in timp ce azerii din enclava Nahicevan trebuie sa mearga prin Turcia la Baku.
    Acum azerii isi vreau teritoriile inapoi si au cumparat armament la greu de peste 5 mld dolari de la rusi,de peste 1,3 mld.de la evrei si au primit si de la turci armament si logistica.
    Armenia fara resurse a ramas doar cu armamentul din timpul URSS
    Ca situatia sa fie mai complicata au venit sa dea o mana de ajutor multi mercenari de prin Syria,care nu respecta nici un armistitiu.
    Ca roman este greu sa dai dreptate cuiva.Armenii reprezinta o minoritate importanta din Romania si au fost tot timpul loiali patriei noastre.Dar au o baza a fed.Ruse pe teritoriu.A-i sustine insa inseamna a da apa la moara celor care doresc o enclava pe teritoriul Romaniei.
    Azerii sunt musulmani si cu sprijinul turcilor pot sa-i alunge pe armeni din teritoriul lor istoric sau mai rau.
    Cred ca doar pacea si intelegerea ar putea rezolva aceasta problema spinoasa.

  3. „regiunea Nagorno-Karabakh, recunoscută la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului”
    Unele state musulmane sustin islamistii azeri care au purificat etnic teritoriul azer, nu e recunoscuta de fapt ca parte a Azerbaidjanului.
    Conducerea este armeana fiindca ESTE pamantul armenilor sia fost locuit dintotdeauna de armeni…. nu i-a omorat pe toti ura musulmana…
    Azerbaidjanul e un fel de Turcie fosta sovietica si a fost creata/inventata de URSS.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.