Rețeta de supraviețuire politică a USR

„Corporatiștii“ se agață de Dacian Cioloș

usr

În pană de alte idei care să-i mențină în memoria colectivă, cei de la USR plănuiesc să se agațe de viitorul partid al fostului premier Dacian Cioloș

Plecarea lui Nicușor Dan din USR a dat startul plafonării generalizate în formațiunea politică al cărei artizan a fost. De asemenea, frământările privind desemnarea actualei conduceri a partidului corporatiștilor nu a pus punct și disensiunilor dintre facțiunile rămase încă în interior, dar nici nu a creat premisele mult dorite privind creșterea USR în opțiunile de vot ale românilor.

Din contră, odată ce Nicușor Dan a dispărut din partid, colegii săi nu au mai reușit decât să ațâțe diverse scandaluri în Parlament și să mute limbajul din piață la ședințele Legislativului. Dar pentru că o minune ține doar trei zile la români, nici această strategie nu mai face valuri. În pană de alte idei care să-i mențină în memoria colectivă, cei de la USR plănuiesc să se agațe de viitorul partid al fostului premier Dacian Cioloș, astfel încât să își desemneze candidați pentru alegerile europarlamentare din mai 2019, cât și pentru localele și parlamentarele din 2020.

Teritoriul nu le este favorabil

Imediat ce au intrat în Parlament, la finalul lui 2016, cei de la USR și-au propus să-și extindă influența și în țară. Însă dorința lor s-a izbit pe de-o parte de plecarea din partid a unor membrii reprezentativi, cum a fost cazul lui Adrian Dohotaru de la Cluj, sau a demisionarului din Legislativ, Manuel Costescu, deputat ales în diaspora. De asemenea, confruntările și frământările interne, provocate inclusiv de ideea cooptării lui Dacian Cioloș în partid, și care au culminat cu plecarea liderului fondator, Nicușor Dan, din cadrul acestei formațiuni politice au contabilizat doar dezinteresul propriului electorat. Prin direcția și acțiunile sale USR pare să fi dezamăgit o parte din electoratul care l-a votat la ultimele alegeri parlamentare. Publicul țintă al celor de la USR este, poate, cel mai sensibil și educat electorat, care așteaptă programe și proiecte concrete chiar și atunci când vine vorba de organizarea de noi proteste față de măsurile actualei majorități politice. Numai că, pe lângă cei de la USR, în aceeași zonă se situează și liberalii și Mișcarea  România Împreună a lui Dacian Cioloș. Pentru că nu au reușit să ajungă la niciun fel de acord pe termen lung cu cei de la PNL, ci doar ici, colo și-au oferit sprijin reciproc în fața puterii, liderul corporatiștilor, Dan Barna, își încearcă norocul cu Dacian Cioloș. Barna a dat primul semnul unei apropieri de Mișcarea România Împreună.

„Nicușoriștii“ fug de Cioloș ca de tămâie

„Cu cât avem mai mulţi oameni buni în politică, cu atât avem mai multe şanse să salvăm România de corupţie şi sărăcie. În continuare, cred că drumul lui Dacian Cioloş, al lui Vlad Voiculescu şi al celorlalţi colegi din RO100 este comun cu al USR“, a declarat Dan Barna. Liderul USR și-a exprimat totodată convingerea că în perioada următoare partidul său şi noua formațiune vor găsi „cele mai inspirate soluţii de colaborare“. Surse din USR devoalează faptul că președintele lor își dorește liste comune USR – Mișcarea România Împreună, atât la locale, cât și la parlamentare. Numai că, această ipoteză de lucru nu e agreată de useriștii conservatori sau „nicușoriștii“, după cum sunt catalogați în propria formațiune politică. În opinia acestora, dacă se va ajunge la adoptarea unei asemenea hotărâri, acest lucru denotă lipsa de forță a USR și îi mobilizează pe radicali, încă de pe acum, să strângă rândurile și să se desprindă de propriul partid. La rândul său, Barna caută să atragă cât mai mulți noi adepți pentru această idee pentru că, în opinia sa, ar fi singura soluție care poate asigura USR supraviețuirea politică și parlamentară după 2020. „Există riscul ca acest proiect să ducă la fărâmiţarea opoziţiei. Ne-am gândit şi la asta, mi se pare ca o responsabilitate pe care nu am cum să nu o asum, ca din această platformă să se desprindă un partid, care nu va acţiona împotriva celor care împărtăşim valori şi principii comune. Vom fi deschişi colaborării cu cei cu care putem lucra“, admitea Dacian Cioloş la momentul lansării noii mișcări.

Mișcarea România Împreună s-ar putea mișca repede

Până acum nu au fost depuse contestații la cererea înaintată tribunalului de către Mișcarea România Împreună pentru a deveni partid. Dacă lucrurile nu se vor schimba, este foarte posibil ca Cioloș să-și vadă visul împlinit înainte de vacanța judecătorească, adică înainte de începutul lunii iulie. În cazul în care vor exista contestații, calendarul nașterii noului partid se extinde până în septembrie. Conform liderilor Mișcării, până acum, în jur de 40.000 de oameni s-au înscris ca susținători ai platformei. Mai mult, jumătate din aceștia și-ar fi exprimat intenția să se înscrie în partid după înființare, potrivit fostului ministru al Muncii din Guvernul technocrat Dragoș Pîslaru, unul dintre inițiatorii de bază ai acestui demers.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Foarte bine fac! De cine sa se agate, de motostivuitoarele care au majoritatea „parlamentala” si vor sa duca tara-n HAOS TOTAL pana
    in 20 20?

  2. Am votat USR-ul,dar,sunt total dezamagit de circul facut in Parlament,faceti opozitie desteapta,daca este cazul,inregimentati-va sub comanda unicului roman, d-l Ciolos, care a dovedit,in scurt timp,ca se poate face politica cinstita,in sprijinul tuturor,nu numai pentru buzunarele proprii.Impreuna,veti reusi sa aduceti la urne pe cei scirbiti de politicienii actuali,harsiti in rele.Timpul este scurt,nu-l irositi!!!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.