Corupția binomului, ignorată la Cotroceni (II)

Maior (r) SRI Daniel Florea – absolvent al Facultății de Drept din cadrul Academiei de Poliţie „Al.I. Cuza“ București, promoția 1997, arma „Pașapoarte, Poliţie de frontieră“. În 2010, a absolvit un masterat în domeniul Bioterorism. După absolvirea facultății a fost repartizat la Oficiul Național pentru Refugiați, unde a activat până în anul 2002, când a fost transferat la SRI Prahova. Inițial a lucrat ca ofițer de informații în domeniul antiterorist, iar din 2010 a lucrat la contrainformații interne. În scurt timp a devenit șeful Biroului de Securitate Internă, cu atribuții peste unitățile din județele Prahova, Dâmbovița, Argeș, Teleorman și Giurgiu. Din 2014 a trecut în rezervă, după ce a făcut un denunț la DNA, Secția Militară, prin care arăta anomalii din interiorul SRI Prahova. Procurorul de caz, general-locotenent Lupulescu Nicolae, a trimis spre informare la SRI denunțul și declarația de denunțător. La patru zile după primirea adresei, a fost trecut în rezervă prin retragerea certificatului ORNISS.

După doi ani de la denunț, DNA Ploiești a solicitat arestarea preventivă a procurorului-șef al Parchetului de pe lângă CA Ploiești, Liviu Tudose, trimis în judecată pentru diverse infracțiuni, alături de deputatul Sebastian Ghiță. În denunț se făcea referire la legătura dintre cei doi, precum și la posibile fapte de corupție.

Î: Domnule Daniel Florea, ați făcut un memoriu către președintele României în 2015, în care ați prezentat situația de la Ploiești.

D.F.: Oarecum situația de la Ploiești, eu mi-am prezentat în acel memoriu mai mult situația mea, ce mi s-a întâmplat mie, ce am trăit eu în decurs de 2 ani. Din 2013 în 2014. Însă memoriul pe care l-am trimis la președinte în 2015 parțial îl trimisesem și la Comisia de Control SRI în septembrie 2014, iar de acolo am primit un răspuns năucitor, cum că având în vedere că este un dosar penal pe rol, nu pot să îmi furnizeze altceva, iar în timp voi primi un răspuns. Suntem în anul 2017, n-am mai primit alt răspuns. Al doilea coleg, colonelul Gulianu, a procedat ca mine, a trimis memoriul la SRI, a trimis odată cu mine memoriul la președintele Iohannis. Memoriul către președintele Iohannis a fost transmis în ianuarie-februarie 2015. De la președinție am primit un răspuns, în speță de la domnu’ Pișcociu, aşa cred că se numește, șeful sectorului de Relații cu Cetățenii, care spunea că acest memoriu ar fi fost trimis către SRI spre competentă soluționare. Nu m-a mirat această modalitate de abordare, întrucât denunțul meu la DNA a urmat aceeași cale,s-a trimis spre informarea SRI, care a rezolvat cazul. Am fost total dezamăgit de ceea ce a făcut la acea vreme domnul președinte.

Florea Coldea

Domnule președinte ,

Subsemnatul Florea Daniel, maior în rezervă al Serviciului Român de Informații (în continuare SRI), domiciliat în… ,

vă sesizez

cu săvârșirea unor fapte grave de natură disciplinară și cu conotații penale de către:

1. col. Marin Constantin, care – începând cu 01.07.2014 – ocupa funcția de șef al Direcției Județene de Informații Dâmbovița (UM 0724 Târgoviște), fost șef al Direcției Județene de Informații Prahova (UM 0735 Ploiești), pentru abuz în serviciu, delapidare și fapte de corupție sau asimilate, ori în legătură directă cu infracțiunile de corupție prevăzute și pedepsite de vechiul și noul Cod penal și Legea nr. 78/2000, Legea nr. 87/1994, pentru combaterea evaziunii fiscale.

Valoarea bunurilor imobiliare și mobiliare dobândite, parțial ilicit, de susnumitul (în perioada de referință 2001-2014), contravaloarea lucrărilor investite și a serviciilor de care a beneficiat, precum și a mobilelor / utilităților cu care sunt dotate aceste proprietăți (inclusiv în / la imobilele părinților și socrilor săi), la care se adaugă contravaloarea a trei autoturisme noi marca „KIA“, este de aproximativ 1 milion euro, sumă evaluată de consultanți în domeniul real estate și rezultată pe baza prețurilor de achiziție de pe piețele de profil.

* Notă: Col. Marin Constantin este absolvent al Școlii Militare de Ofițeri Activi a Ministerului de Interne București – arma „Securitate“ (promoția 1987), fost ofițer în cadrul Departamentului Securității Statului – Securitatea Județului Prahova, pe linia de muncă „S“ – Serviciul Special „S“ – Supraveghere Corespondență – scrisori anonime din cadrul Securității Județene Prahova, cu loc de muncă conspirat / acoperit în cadrul Oficiului special PTTR Gara de Sud – Mesagerie Ploiești.

Prevederile art. 2. lit. a) ale Legii nr. 293 din 14 noiembrie 2008 privind deconspirarea Securităţii explica sintagma lucrător al Securităţii: orice persoană care, având calitatea de ofiţer sau de subofiţer al Securităţii sau al Miliţiei cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit, în perioada 1945-1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.

A deținut succesiv, în perioada 2000 – iulie 2014, funcțiile de: locțiitor al șefului SJI Prahova (sub comanda col. Păltânea Corneliu, condamnat penal definitiv și irevocabil la mai multe pedepse privative de libertate cu executare sau suspendare), care l-a și propulsat în funcție; prim-locțiitor al șefului SJI Prahova, desemnat la comanda unității SRI Prahova, apoi împuternicit la comanda unității și, în final, șef direcție județeană până la mutarea în interesul serviciului (sic!), pe aceeași funcție de comandă, la DJI Dâmbovița

și

2. G-ral. lt. Coldea Florian Mihail – prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, omisiunea sesizării organelor judiciare și uzurparea funcției directorului SRI, dl GEORGE CRISTIAN MAIOR,

precum și

alte cadre militare din SRI, coautori sau complici la abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, astfel:

3. G-ral brig. Ghiță Vasile – șeful Direcției Generale Securitate Internă;

4. Col. Pasăre Bogdan – șeful Direcției Generale Managementul Resurselor Umane și Organizare;

5. Cpt. Dămureanu George – șef birou avize NATO din cadrul DGSI, membru al comisiei de „verificare specială“;

6. Col. Anghel Gabriel – din Corpul de Control al directorului SRI, șeful comisiei de verificare specială;

7. Lt. col. Georgescu – Direcția Juridică, membru în comisia de „verificare specială“;

8. Lt. col. Dumitrescu Marian – șef Sector Juridic în cadrul DGSI, care a realizat interviul de securitate cu subsemnatul;

9. Col. Vrânceanu Marius – locțiitor al șefului Corpului de Control al SRI, șeful comisiei de soluționare a contestației formulate de mine împotriva sancțiunii disciplinare „mustrare scrisă“ și împotriva Ordinului directorului SRI nr. DP 054 din 27.02.2014;

10. Cpt. Neagu Mihnea – șef Birou Juridic în cadrul DGSI, membru al comisiei de soluționare a contestației formulate de mine împotriva sancțiunii disciplinare „mustrare scrisă“ și împotriva Ordinului directorului SRI nr. DP 055 din 28.02.2014;

11. Mr. Alexandru George Bogdan – șef sector în cadrul DGSI, al doilea ofițer intervievator la interviul de securitate; toți întocmind / avizând, rapoartele, în care au consemnat, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, fapte sau împrejurări neconforme adevărului, ori au omis, cu știință, a insera unele date sau împrejurări (despre col. Marin Constantin), le-au folosit apoi pentru a produce consecințe juridice asupra mea.

Iohannis a ignorat încă de acum doi ani orice sesizare despre corupţia din SRI

În fapt:

Secțiunea I – Elemente Introductive

1. Contextul faptelor.

Am fost cadru militar activ în SRI, cu gradul de maior și funcția de colonel, până la data de 14.07.2014.

Prin Ordinul directorului SRI nr. DP 0208 din 14.07.2014, am fost trecut în rezervă, din oficiu, din motive imputabile mie, invocându-se nerevalidarea certificatului de securitate.

Trecerea în rezervă s-a dispus prin abuz de autoritate și urmare directă a îndeplinirii vădit defectuoase a unor acte comise în exercitarea atribuțiilor de serviciu de către susnumiții nominalizați mai sus.

În esență, susțin cu probe (sau cu indicarea izvoarelor de probă, după caz) că susnumiții au efectuat asupra mea și a altor doi colegi din UM 0735 Ploiești – Direcția Județeană de Informații Prahova (col. Gulianu Florin – șef Sector Contraspionaj – și mr. Petre Sever Tudor – ofițer de execuție în Sectorul Antiterorism, ambii trecuți în rezervă) cercetări abuzive – concretizate exemplificativ în:

– au consemnat consemnat fapte și împrejurări care nu corespund adevărului;

– nu au respectat dreptul la apărare al militarilor și nu ne-au adus la cunoștință faptele pentru care am fost „verificați special“ și sancționați;

– au formulat propuneri sau, după caz, au dispus măsuri punitive fără a exista probe, respectiv au luat decizii, în aceleași condiții netemeinice și nelegale, sau și-au exprimat acordul / avizul de a se dispune aceste sancțiuni, fără ca motivele să aibă corespondent în realitate.

2. Actele administrative nelegale și netemeinice emise de SRI prin abuz în serviciu contra intereselor personale ale subsemnatului. Complicitatea cadrelor militare membre ale comisiilor constituite în cauză, în emiterea ordinelor, care mi-au produs vătămări ale drepturilor mele legitime: la apărare, demnitate și onoare, muncă, sănătate, precum și, cel puțin temporar, la un trai decent.

Actele enumerate reprezintă, totodată, evoluția graduală a întregii înscenări:

* eliberarea din funcția de șef birou în care eram încadrat ca urmare unui concurs câștigat în luna octombrie 2012 și numirea în altă funcție, măsură căreia i s-a conferit, în mod fals, natura de „act managerial“;

* mutarea în altă garnizoană decât cea de domiciliu, la o altă unitate militară și numirea într-o funcție inferioară (ofițer I, nivel 1);

* nerevalidarea avizului de securitate prin Decizia din 14.07.2014 (nemotivată);

* trecerea în rezervă, din oficiu, din motive imputabile mie.

Citiţi şi

Corupția binomului, ignorată la Cotroceni (I)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Boeru 40 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.