Cotidianul – Omul anului 2011

A mai trecut un an din istoria confuză a tranziției românești! Parcă niciodată n-a fost atât de bezmetică, de scrâșnită, de contraperformantă. Economic, am ratat mai toate așteptările. Politic, ne-am umplut și mai tare de acest sânge al neîncrederii. Marea vedetă de business a României s-a dezumflat ca și precedenții. Dinu Patriciu nu este decât un Viorel Cataramă sau un George Constantin Păunescu, dar intrat mai târziu în clasamentul tunurilor. Nimic altceva! Marea investiţie, Nokia, vedeta creşterii româneşti din anii trecuţi, este deja departe. Este pur şi simplu o amintire economică. S-a săturat de controale, de pretenţii de şpăgi şi de promisiuni neonorate. Sportiv, a fost un an cu o singură performanță, și aceea anonimă. Titlul de campioană mondială al naționalei feminine de spadă. Dintre cunoscuţi, doar Lucian Bute a avut un an bun, cu un bis pentru centura sa încă neunificată. Sportiv, suntem ca şi inexistenţi. A rămas ca Loganul şi Dusterul să ia medaliile de aur pe care nu le mai obţin nici handbalul, nici sporturile nautice, nici atletismul.

La ora aceasta, România are un singur mare și incontestabil ambasador pe toaate meridianele: Doamna Angela Gheorghiu. Politica externă a Românei, încăpută pe mâna lui Traian Băsescu, nu depăşeşte condiţia de caricatură.

Şi totuși, acest an prost, cu președintele și cu premierul căzuți la subsolul sondajelor de încredere și simpatie, are câțiva performeri. În primul rând, succesele eclatante ale Angelei Gheorghiu, ajunsă la rangul de stea muzicală a planetei.

Pentru mine, 2011 este și anul regăsirii unei mari personalități a culturii române. Este vorba de istoricul Dinu C. Giurescu. Criza și abuzurile regimului Băsescu au ridicat de la masa de scris un istoric dedicat trecutului României şi i-au potenţat spiritul civic. Academicianul Dinu C. Giurescu a atins anvergura unei conştiinţe naţionale. Andrei Marga a înfrânt resemnarea provinciei şi inerţia unui oraş cucerit de regimul impostorilor orchestraţi de tripleta Băsescu-Udrea-Boc şi a izbutit să rămână european ,fiind în acelaşi timp un combatant pe meterezele dezbaterilor româneşti.

Din tot ce înseamnă putere şi regimul Băsescu nu am putut alege decât un absent. Vasile Blaga a devenit glorios prin absenţa sa din prestaţia puterii. De aceea a şi fost recompensat cu preşedinţia Senatului.

Oricât de trist a fost 2011 şi oricât de mare este criza, România mai are şi un industriaş care produce vagoane de călători şi tramvaie (Valer Blidar), un agricultor de tip modern (performanţele în fotbal ale lui Adrian Porumboiu pălesc totuşi pe lângă marea sa investiţie agricolă) şi încă mulţi alţi oameni de afaceri care, în loc să plângă pe la televiziuni, fac parte din categoria celor care închid 2011 cu o creştere de peste 10%. Cine poate face abstracţie de cei umflaţi de diverse emisiuni şi ştie despre performanţele altor investitori români care ne-au scăpat este rugat să ne propună nume noi. Lista pe care am supus-o votului nu este în nici un caz una definitivă. Ea reprezintă doar opţiunile redacţiei, în cele din urmă subiective şi ele.

Se încheie un an prost pentru cei mai mulţi dintre noi. Pentru cei care au reuşit să performeze, în ciuda tendinţei generale, urmează tradiţionala noastră cupă de şampanie. La sfârşitul lunii ianuarie vom afla care sunt aleşii cititorilor.

Recompensând cu un vot strădaniile şi succesele unuia dintre cei propuşi, ne ajutaţi să identificăm marii performeri ai unui an de mare criză din istoria României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.