Cristian Preda a pierdut alegerile

Marian Preda a fost reales rector cu 633 de voturi, reprezentând 67,70% din numărul total de voturi exprimate la alegerile organizate miercuri.

La alegeri au avut drept de vot 1.363 de membri ai comunităţii academice a Universităţii din Bucureşti, dintre care 1.226 sunt cadre didactice şi cercetători angajaţi pe perioadă nedeterminată şi 137 sunt studenţi membri ai Senatului universitar şi ai consiliilor facultăţilor.

Alegerile pentru funcţia de rector vor fi validate în şedinţa Senatului UB din 13 decembrie, după care urmează, potrivit legislaţiei în vigoare, emiterea ordinului de ministru pentru confirmarea profesorului Marian Preda în funcţia de rector, informează UB.

Contracandidatul său, Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București, a anunțat într-o postare pe Facebook faptul că a pierdut alegerile.

„Am pierdut competiția pentru postul de rector. L-am sunat pe învingător, l-am felicitat și i-am urat succes în al doilea mandat”, a scris fostul europarlamentar pe Facebook.

La jumătatea lunii noiembrie, Cristian Preda a protestat în fața fântânii de la Universitate având în mână o foaie A4 pe care scria „N-avem bani pentru salarii, avem doar pentru safari“.

Profesor universitar şi sociolog, Marian Preda a activat neîntrerupt în Universitatea din Bucureşti din 1990. A fost în conducerea Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti în perioada 2000 – 2015, mai întâi ca prodecan (2000 – 2008), apoi ca decan (2008 – 2015). A fost preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti în mandatul 2015 – 2019 şi rectorul Universităţii din Bucureşti în mandatul 2019 – 2023. Printre altele, profesorul Marian Preda predă, din 1994, cursuri de Management strategic, Comportament organizaţional, Politici sociale şi Sociologia timpului.

Prof. univ. dr. Marian Preda face parte din prima serie de studenţi sociologi de după Revoluţia din 1989 şi a absolvit un masterat în Politici sociale tot la Universitatea din Bucureşti, în 2005 şi un al doilea în Business Administration la Tiffin University din SUA, în 2006. A urmat mai multe stagii de formare în străinătate, printre altele la „Anglia Ruskin University” din Cambridge şi la „George Washington University” din Washington, cu o bursă Fulbright.

În ultimii 30 de ani, în paralel cu profesia academică, a fost manager, consultant sau expert în numeroase proiecte cu finanţare naţională sau internaţională şi a colaborat cu organizaţii precum ONU – în mod special UNICEF şi UNDP -, Banca Mondială, Bernard Brunhes International şi Comisa Europeană.

Totodată, prof. univ. dr. Marian Preda a fost preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice (2009 – 2010), membru al Comisiei Naţionale pentru Populaţie (2007 – 2009, 2010 – 2012), preşedinte al Societăţii Sociologilor din România (2010 – 2012) şi preşedintele Consiliului Statistic Naţional al Institutului Naţional de Statistică (2016 – 2018, 2018 – 2020), se precizează în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

10 Comentarii

  1. Le-au pierdut securistii lui. Colegul a beneficiat de sprijinul mai multora. Daca si acest Coldea 2 a ajuns decanul facultatii de stiinte politice este clar ca mai nou s-a bagat la oala politica cu securitatea.

  2. Deja o putem felicita pe Roberta Anastase! Marian Preda va face sluj și ii va da repetentei doctoratul. Deh, basistii între ei!

  3. acest profesor reprezint elita academica, atunci ne putem imagina cum sunt ceilalti…luati „succesuri” de la Eba imaginea din oglinda a domnului Preda.

  4. Marele deontolog atât de incantat de sine pe nume Marian Popescu nu are nici o părere despre afacerea Roberta Anastase? Numitul Bogdan Oprea, fosta sluga a lui Băsescu, acum colporteaza minciunile sinistrului Marian Preda.

  5. Cristian Preda om fara caracter,de o fatarnicie rara ,a muscat mana binefacatorului sau

  6. Scrutinul a fost asemanator cu cel de la alegerile prezidentiale din anul 2000.
    Votantii au fost obligati sa aleaga raul accetabil.
    Universitatea Bucuresti nu avea nevoie de un conducator cu procupari social-politice partinice in viata publica.
    Universitatea Bucuresti are nevoie de o reorganizare profunda , sunt multe universitai unde vedem o calitate slaba a absolventilor care nu sunt absorbiti de societatea romaneasca.
    Profesorii sunt apreciati dupa CV-urile care cuprind studii, articole si carti publicate dar nu se are in vedere sub nici o forma calitatea studentilor.
    CALITATE ABSOLVENTILOR SA FIE PRINCIPALUL INDICATOR DE REZULTAT OBTINUT IN CADRUL UNEI INSTITUTII DE INVATAMANT.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.