Criza care vine (III). Revolta clasei de mijloc

Institute for Policy Studies și organizația Americans for Tax Fairness au anunțat că, în cele zece luni de criză a pandemiei, miliardarii americani și-au sporit averile cu 40%, totalul ajungând la 4.100 de miliarde de doalri. ”Pentru miliardarii Americii nu s-a schimbat nimic în pandemie, cu excepția creșterii conturilor lor. Totalul averilor celor peste 600 de miliardari a ajuns, în ianuarie 2021, la 4,1 trilioane de dolari, în condițiile în care acest total era de 3 trilioane de dolari, în martie 2020, la începutul pandemiei1”, arată comunicatul de presă. ”Cei 4,1 de trilioane sunt cu 66% mai mult decât dețin cei mai săraci jumătate dintre americani, adică 165 de milioane de oameni”, mai arată comunicatul.

Miliardarii care și-au sporit substanțial averea în lunile pandemiei sunt: Elon Musk, de la 24 de miliarde în martie 2020, la 180 de miliarde în ianuarie 2021, o creștere de aproape opt ori; Jeff Bezos, de la 113 miliarde, la 182 de miliarde; Mark Zuckerberg, de la 54,7 miliarde, la 92 de miliarde de dolari.

Între timp, aceleași politici ale Federal Reserve care i-au îmbogățit pe cei de mai sus au avut următorul impact asupra marii mase a populației.

 • 16 milioane de americani erau înscriși pentru primirea ajutorului de șomaj, în ianuarie 2021.
 • Circa 100.000 de mici firme s-au închis definitiv.
 • 12 milioane de angajați au rămas fără asigurarea medicală care le era plătită de angajator.
 • 29 milioane de americani susțin că nu au suficiente alimente pentru viața de zi cu zi.
 • 14 milioane de americani (unul din cinci chiriași) au întârzieri la plata chiriei.

”Criza Covid îi zdrobește pe cei de culoare și pe cei cu venituri mici, în timp ce averile miliardarilor explodează”, spune directorul executiv al organizației Americans for Tax Fairness. ”Miliardarii beneficiază de faptul că competitorii lor au închis afacerile sau de faptul că ne controlează tehnologia și serviciile de care depindem. Ar trebui să taxăm aceste câștiguri uriașe pentru a finanța programele de recuperare”, spune directorul Institute for Policy Studies, Chuck Collins.

Un raport al RAND Corporation publicat în 2020 arată că, în intervalul 1978-2018, au fost sifonate 50.000 de miliarde de dolari de la 90% din cetățenii SUA și transferate la cei 10% din populație care alcătuiesc ”noua nobilime”.

De ce a acceptat clasa de mijloc americană să devină sclav al datoriilor într-o economie neofeudală dominată de noua nobilime a companiilor Big Tech, a monopolurilor, cartelurilor și finanțiștilor?”, se întreabă Charles Hught Smith, pe blogul OfTwoMinds. ”Răspunsul simplu este că PR-ul Noii Nobilimi a fost convingător și ubicuu: inegalitatea crescândă și neofeudalismul nu au de-a face cu noi; sunt doar rezultatul firesc al tehnologiei și globalizării, forțe cărora nimeni nu li se poate opune. Ne para rău că sunteți sclavi ai datoriilor, însă trebuie să le plătiți”.

Un articol recent din Foreign Affairs (”Monopol versus Democrație”) arată care este rezultatul propagandei economice cum că sărăcirea clasei de jos si a clasei mijlocii era predestinată și inevitabilă. Astăzi, americanii tind să considere că acumularea grotescă de bogăție și putere este normală, scrie Foreign Affairs”, scrie Charles Hugh Smith.

Jurnalistul Barry Lynn scria, în cartea sa ”Noua autrocrație americană versus noua voință populară”, că baronii jefuitori și monopolurile high-tech au stabilit o strategie prin care să-i facă pe oameni să considere că inegalitatea este o consecință tragică dar implacabilă a capitalismului și a schimbărilor tehnologice. Însă una dintre marile diferențe între perioada anilor 1920 și cea prezentă este că în anii 1920 puțini au fost americanii care au acceptat un asemenea raționament. Astăzi, americanii consideră că acumularea grotescă de bogăție este normalitatea. În urmă cu o sută de ani, americanii au refuzat această viziune și au dus o luptă ce a durat decenii pentru o societate mai democratică și mai dreaptă.

90% din economia americană a fost decapitalizată: capitalul a fost înlocuit cu datorii. Capitalul merge doar spre vârf, acolo unde se obțin profituri de pe urma datoriilor care i-au ținut pe linia de plutire pe cei 90% în ultimii 20 de ani.

Globalizarea și financializarea au fost profitabile pentru cei mai bogați 0,1% și pentru cei 5% care formează clasa tehnocrată care servește interesele noii nobilimi. Restul au fost reduși la statutul de sclavi ai datoriilor, oameni care acum se bazează doar pe loterie și noroc pentru a merge mai departe: joacă la o bursă pe care o văd drept un cazino sau speră că locuința pentru care plătesc rate își va dubla valoarea de piață.

America nu are vreun plan pentru a se opune acestui jaf neofeudal. Planul liderilor este să ignore ce se întâmplă. Ei nu fac decât să trimită lunar o porție de pâine și circ (în termeni tehnocrați se numește venit universal de bază) pentru toți cei sărăciți și decapitalizați, pentru ca aceștia din urmă să nu deranjeze Noua Nobilime în timp ce jefuiește țara și planeta.

Există acum mult optimism și mult PR pentru Green New Deal, însă prima întrebare pe care ar trebui să o punem este cui folosește acest paln? Cât din ceea ce se va cheltui va folosi la reducerea inegalităților dintre bogații care profită de creșterea datoriilor și săracii decapitalizați?

Oamenii nu vor doar să primească un venit universal de bază. Oamenii vor să acumuleze capital sub toate formele, vor să facă diferența, să-și câștige respectul. Este trist că liderii consideră că cei 90% nu vor decât pâine și circ. Clasa de mijloc a acceptat cu supunere explicația Noii Nobilimi cum că transferul celor 50 de trilioane de dolari era inevitabil. Însă, odată ce cazinourile care sunt bursele și piața imobiliară se vor prăbuși, clasa de mijloc va fi nevoită să își accepte sclavia și umilința.

Așa se prăbușește sistemul neofeudal: în cele din urmă, sclavii taxelor și ai datoriilor se vor revolta și vor cere ca fluxul celor 50.000 de miliarde să urmeze un alt curs”.

Citiți și

Criza care vine (I). Oligarhia și sfârșitul republicii

Criza care vine (II). O poveste de pe Wall Street

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

16 Comentarii

 1. Nu ne interesează, România nu are clasă de mijloc, si dacă are este nesemnificativă. Noi avem o oligarhie foarte bogată și privilegiata care se subordonează centrului imperial (Washington,Londra, Bruxelles), deservita de birocrație (servicii, justiție, armată, poliție, ministere), restul ,sclavi moderni (forță de muncă ieftină și prostituate).

 2. SUA are nevoie de un Sistem Medicalo-Politic
  SUA are nevoie de reeducare economico-politica
  SUA are nevoie de umanism si educatie .

  SUA are nevoie deci de Socialism .

 3. Cica miliardarii in dolari ai lumii s-au imbogatit in pandemie cu 40% si 99% dintre fraieri au saracit cu 99%! Frumos modelul capitalist! Traiasca capitalismul multilateral dezvoltat! Jos CATU/Johannis/Angela! Jos FMI! Sosoaca presedinte!

 4. Capitalismul inseamna ab initio inegalitate sociala cu discrepante enorme intre cei bogati si restul cetatenilor.
  A asemana capitalismul cu neofeudalismul este prea putin spus. Capitalismul este in realitate sclavagism poleit in ,,democratie”, cu care sa le ia fatza prostilor.
  ,,Democratie”: adica votezi tu pe cine vrei, ptr ca va iesi cel sau cei care sunt programati sa iasa de catre sistemul mafiot, sistem ajutat de o propaganda agresiva si de o masa de manevra constituita din dobitoci care pun botul la toate intoxicarile sau care sunt platiti.
  Exemplu: alegerile din SUA si din Romanistan.

 5. N-am inteles niciodata ce poate sa faca un om (sper ca nu exagerez folosind acest termen …) cu atitia bani ! Probabil, da’ nu sint sigur, ca e o problema la „scufita” … In orice caz, daca as intilni persoana in cauza, n-as avea decit doua vorbe sa-i spun : „Memento mori !”

 6. Sa nu ma intrebati cum am facut primul milion de dolari, ca de urmatoarele miliarde pot sa va povestesc … le-am facut la cazino, pe Wall Street ! Iar azi in America, dupa cum vedeti, se mizeaza totul pe rosu, cu Bernie Sanders in rol de crupier si Kamala animatoare !

 7. Doua chestii. Capitalismul a învins net democratia, dupa ce falșii social-democrati gen Tony Blair au trădat statul bunăstării. Asa-zisa a treia cale era de fapt un neoliberalism mascat. Iar a doua chestie e legata de ce-ar trebui sa învețe toți romanii de la actualul președinte. Si-anume lucrativul business al meditațiilor din care sa-si cumpere cel puțin o casa.

 8. Nu înțelegeam ce tot îmi spunea copilul săptămâna trecută…
  Vedeți cum se leagă lucrurile, continuați domnule Marchievici, înțelegem și noi ajutați de puștii ăștia.

 9. Cum sa-i tratezi altfel decat cu duritate pe cei 7 prostaci „Irealisti”, ticalosi care au dejectat pana la 15:36 inclusiv?
  Capitalismul inseamna democratie, jivine marxist/bolsevice/naziste!!! Miliardarii americani carora le-au fost dublate sau inzecite miliardele sunt MILIARDARI COMINTERN si misiunea lor, cot la cot cu sefii bolsevici ai bancii federale, ai CIA si Deep (de) State, este pauperizarea societatii americane pentru ca prin controlul/detinerea totala a capitalurilor sa poata
  BOLSEVIZA SUA!!! Fenomen regasit si in Colhozul Bolsevic european, inclusiv Romania, deasemenea in Uniunea Sovietelor de Capitalisti – KGB/Comintern si China Bolsevica…Nostalgi scabrosi ai „democratiei socialiste”, „myzerabili” care-si arata
  „Kuku”, zicandu-ne…”Bau”! BEST ii materialist-dialectice…Toti prostacii Securitatii de mai sus urasc capitalismul si democratia generice, toti ocolesc realitatea ca democratia si capitalismul au fost CANCERIZATE DE ILEGALI BOLSEVICI la fel ca in Romania…

 10. 1. Democratia (post-)moderna este in realitate DEMONOCRATIE.
  2. Unul din scopurile Ocultei este si distrugerea „clasei de mijloc” pentru a ramane doar doua clase sociale: stapanii/zeii si sclavii/animalele.
  3. SUA sunt KAPUT! De ani de zile tot turui ca Statele Unite vor fi reduse la o simpla putere locala.
  4. Inainte de Marea Extinctie, trei imperii vor mai zdruncia lumea: Imperiul Ruasesc, Imperiul Chinezesc si Imperiul Sionist (imparatia lui Antihrist).
  5. Al Treilea Razboi Mondial a debutat cu criza economica din 2007. Aceasta conflagratie globala cuprinde trei faze: razboiul economic, razboiul religios purtat de Papa impotriva Bisericii Ortodoxe si a catolicilor traditionalisti si razboiul armat, nuclear.

 11. Ordo ab chao. Solve et coagula. Lucifer si demonii lui sunt in spatele acestor miliardari, in spatele serviciilor secrete unite sub marea umbrela a masoneriei si mai ales in spatele Vaticanului. Ei provoaca toata aceasta distrugere la scara globala. Ce vedem noi acum este abia inceputul. Distrugerea are un scop precis, sa provoace cat mai multa durere si disperare (chaos) ca ulterior Lucifer sa se prezinte, sa se releve pe sine in mod fizic umanitatii, ca Salvator aducand ordinea (ordo). Solve et coagula.

 12. @autor
  Citesc intotdeauna cu atentie si placere articolele Dv.
  Despre Noua Nobilime
  Demolarea vechii nobilimi ( Vechiul Regim din Franta , Tarismul din Rusia ) a fost facuta tocmai de catre cei ce nu aveau acces in sistemul impenetrabil aristocratic , cu ierarhia la vedere, aflat explicit la conducerea tarilor lor. Au fost eliminate varfurile ( decapitarea regelui si reginei in Franta , impuscarea intregii familii a tarului rus ) si reletel subterane au folosit populimea ca forta de impact . Azi , urmasii celor ce au constituit retelele de altadata pot sa ia locul vechii nobilimi . Iar pt asta folosesc argatii – oameni politici pt jocul „democratic „. Ierarhia nu mai e la vedere , adevaratii conducatori sant in umbra . De aceea democratia mi se pare o forma fara fond . E mai cinstit modul autoritar de conducere din Rusia sau China . Vorba lui Vadim : „decat o democratie bolnava , mai bine o dictatura sanatoasa „!

 13. Pai ce sa mai zici. E normal. Daca oamenii sunt atat de prosti sa puna botul la criptomonede si sa isi bage toate economiile in ceva incalcit digital care nu poate fi dezcalcit 😀 Asta e.

  Imi aduc aminte cu placere cand pe filelist cumparai cu un bitcoin vreo cateva invitatii, dar atunci era asa o joaca si oricum trebuia sa transformi acei bitcoin in bani ca altfel nu aveau nicio valoare, acum sa imi zici ca sunt 42 muiii de dolari… 😀 cat de prost sa fii. I-au listat la bursa ca de acolo e cel mai simplu sa te faci milionari mizand pe mintea prostului care cumpara si el sperand sa creasca. Si cand a luat BANG cade cu 15-20% si au disparut din piata 140 de mld de dolari.

  SUA nu are democratie, are un sistem de exploatare bine pus la punct si i-au dat denumirea de democratie.

 14. Atît de râu ai ajuns ,încît să-ți semnezi articolele cu numele lui Marchievici???
  Profesor universitar în MINCIUNA .
  SI am o rugăminte pt „mama moarte” aka morton: nu te mai baga in comentarii care sunt cu mult deasupra nivelului tau de înțelegere.

 15. „nar girimea”, asta-i noua tactica la moda, recunoasterea unor realitati ale trecutului pentru a rastalmaci realitatea prezenta? Noua „aristocratie bolsevica” de dupa 1917 dispunea discretionar de toate bogatiile unui imperiu imens fara
  sa detina acte de proprietate, ceea ce intrecea/intrece tot ce detin miliardarii bolsevici din SUA si restul Lumii!
  Sinuos si alunecos aterizezi unde te doare la lingurica, DICTATURA, demascandu-te cu intreaga viclenie!!! Si nu orice
  fel de dictatura, dictaturile bolsevice din Uniunea Sovietelor de Capitalisti KGB/Comintern si din China Bolsevica!!!
  Tare TICALOS trebuie sa fii sa declari democratia o forma fara fond STIIND CA DEMOCRATIA ACTUALA E CANCERIZATA BOLSEVIC!
  Esti ceea ce numesc mai nou UN VECHI…MUTANT al virusului bolsevic chinez-cominternist!!!

 16. Cum scapam de astia, cum scapam de astia, spunea cineva(„astia” sunt oare doar americanii sau intreg sistemul neo feudal ?).La noi oligarhi ar fi corporatiile (multinationalele si bancile)occidentale dar aristocratia si meritocratia(sanchi!)se vor a fi de la noi: alde iohanistii-pnl-istii si usr-istii. Nasol !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.