Criză cum n-a mai fost de 20 de ani

Sectorul bancar din Rusia a intrat în cea mai mare criză din ultimii 20 de ani. Veniturile băncilor sunt nule şi are loc o formare masivă a rezervelor. Aceste fraze grave au fost spuse de German Gref, preşedintele băncii de economii Sberbank, conform rbc.ru. „Ceea ce vedem acum este o criză de amploare. Profit zero, rezervele cresc, Banca centrală curaţă sistemul de bănci. Anul următor nu va fi unul deloc uşor”, a avertizat Gref. El spune că Banca Centrală trebuie să retragă licenţele băncilor care nu respectă condiţiile reglementatorului. Conform lui Gref, această criză din sistem a fost evitată datorită experienței acumulate în anii 2008-2009 și a intervenției statului. „Dacă statul nu acorda un trilion de ruble, situația putea fi și mai dramatică. Procesul de curățare a sectorului bancar va dura câțiva ani și va fi o grea încercare pentru jucătorii de piață”, a mai spus Gref.

Președintele Sberbank-ului consideră că în 2016 PIB-ul Federației Ruse va continua să se contracte, iar prețul unui baril de petrol se va menține la un nivel mai mare de 50 de dolari. Totodată situația dificilă din sectorul bancar se va menține până la finele anului 2016 și va fi însoțită de falimentul băncilor.

Mass-media rusă amintesc că, în luna august, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat, la o întrevedere cu preşedintele Vladimir Putin, că sistemul bancar al ţării este stabil şi se află într-o zonă sigură. Numai că, o lună mai târziu, vicepreşedintele Băncii Rusiei, Mihail Suhov, a anunţat că dintre cele 55 de bănci cărora le-a fost retrasă licenţa de funcţionare, 37 au fost „bănci-kamikaze”, adică instituţii care au efectuat în mod conştient operaţiuni îndoielnice.

Conform unei prognoze făcută de Centrul de Analiză Macroeconomică şi Prognoze pe Termen Scurt, citată de Pagina de Rusia, în 2016, Moscova va fi ameninţată de o criză bancară prelungită, care se va manifesta sub formă de falimente a instituțiilor de credit, fuga deponenților și nevoia de sprijin financiar al bancilor din partea statului. Această criză va însemna episoade de panică recurentă
ale deponenților băncilor, infuzii repetate de capital în sistemul bancar din partea statului, totul pe fondul calităţii scăzute a activelor din sistemul bancar, în care activele-problemă au o pondere de peste 10%.

Principalul factor de risc în reprezintă creşterea şomajului. În urmă cu două luni, rata șomajului s-a ridicat la 5,2% din populația economic activă, cu 0,3 puncte% mai mare decât cu un an în urmă. Acest factor limitează capacitatea gospodăriilor de achitare a datoriei și favorizeaza apariţia situaţiilor de panică a investitorilor privați, conform Paginii de Rusia. De asemenea, devalorizarea rublei împiedică refacerea solvabilităţii companiilor cu datorii în valută.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.