Criza europeană se poate termina într-un război mondial

Europa trebuie să-şi recapitalizeze imediat băncile. Altfel, situaţia poate deveni rapid explozivă şi totul s-ar putea transforma într-o nouă conflagraţie mondială, spune fostul consultant economic al lui Barak Obama.

Criza de-acum e diferită de cea din 2008. Este una care nu e creată de SUA, ci de către Europa. Dacă liderii europeni nu rezolvă problema băncilor subcapitalizate, situaţia poate deveni foarte rapid explozivă şi totul s-ar putea transforma într-o conflagraţie mondială, a declarat într-un interviu pentru publicaţia germană Der Spiegel, Austan Goolsbee, cel mai important consultant economic al preşedintelui american Barak Obama, până în august.

” Europa a fost mult prea ezitantă până acum. Iar Germania, liderul zonei euro, nu a făcut până acum ce trebuia făcut”, spune economistul.

Goolsbee e de părere că Europa ar fi trebuit să lupte cu criza fix în modul în care au făcut-o americanii.”Nu cred că Europa ar putea scăpa de criza datoriilor fără să facă un full stress test. Unul care să arate clar cât de bine sau de rău stau băncile. Apoi ar trebui să îşi asume recapitalizarea lor. E un sentiment printre investitori că băncile europene nu au trecut prin teste adevărate la începutul crizei. Iar acum, aceste instituţii ţin datorii suverane. Iar problemele datoriilor suverane vor degrada încă şi mai mult capitalurile băncilor. Ceea ce ar putea conduce la un rapid colaps bancar”, a arătat Austan Goolsbee.

El subliniază că recapitalizarea băncilor nu va putea fi făcută la fel de uşor ca în SUA, din cauza sistemului politic european.”O recapitalizare ar costa desigur foarte mulţi bani. Toată lumea a văzut cât de nepopulară a fost ea în SUA. Dar este vital să feriţi sistemul bancar de colaps. Dacă noi eram un sistem parlamentar, am fi avut două guverne noi în ultimii trei ani. Aşa că îi înţeleg eyitările lui Merkel”, a spus economistul american, care a acuzat-o în interviu pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, de lipsa de reacţie a liderului zonei euro în faţa crizei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.