Criza gazului afectează crematoriile din Germania

Criza gazului afectează crematoriile din Germania. „Nu poți opri moartea”, avertizează liderul unei asociații din domeniu, în timp ce se profilează o criză energetică, potrivit Reuters.

Germanii aleg de cele mai multe ori să fie incinerați atunci când mor, ceea ce ar fi o problemă dacă Rusia oprește gazul.

În timp ce sancțiunile occidentale sporesc tensiunile dintre Europa și Moscova, Germania este în alertă pentru o posibilă întrerupere a furnizării gazelor de către gigantul Gazprom.

Întreprinderile, inclusiv crematoriile, elaborează planuri de urgență pentru a face față creșterii costurilor gazului și riscului ca acesta să nu mai fie disponibil.

Svend-Joerk Sobolewski, președintele unui consorțiul german din domeniu, a declarat că, în cazul unei raționalizări, sectorul ar trebui să aibă prioritate, deoarece, fără gaz, majoritatea crematoriilor nu pot funcționa.

„Nu poți opri moartea”, a spus el.

Din cele aproximativ un milion de persoane care mor în fiecare an în Germania, aproape trei sferturi sunt incinerate, arată cifrele asociației de pompe funebre din Germania.

Comparativ cu alte țări europene, acesta este un procent ridicat, a declarat pentru Reuters Stephan Neuser, șeful asociației.

Aceasta provine în parte, a spus el, dintr-o tradiție din fosta Germanie de Est, unde aproape toate înmormântările se făceau prin incinerare, și continuă pe măsură ce familiile care se mută și o populație îmbătrânită preferă urnele în locul mormintelor pe care nu le-ar putea vizita și întreține.

Pe termen mai lung, trecerea de la gaz la electricitate ar putea fi o opțiune, dar Neuser a spus că acest lucru nu s-ar putea întâmpla rapid.

Pe termen imediat, o posibilitate ar fi reducerea temperaturii medii a cuptoarelor la 750 de grade Celsius de la 850 Celsius în prezent, ceea ce ar putea economisi între 10% și 20% din gaz, dar a precizat că această măsură necesită un permis special din partea autorităților statelor.

De asemenea, crematoriile opresc unele cuptoare, în timp ce pe altele le țin în permanență în funcțiune, pentru ca acestea să nu se răcească și să necesite mai mult gaz pentru a fi reîncălzite.

„În cazul unei pene de gaz, am putea să continuăm să operăm instalațiile care sunt fierbinți … Asta înseamnă că am putea apoi să continuăm să lucrăm cu o putere redusă”, a declarat, pentru Reuters, Karl-Heinz Koensgen, care administrează un crematoriu din Dachsenhausen, în vestul Germaniei.

Sobolewski, de la consorțiul german de incinerare, a declarat că această măsură ar putea reduce cantitatea de gaz folosită cu până la 80%, dar că nu toate crematoriile au o cerere suficientă pentru a justifica acest model. Cooperarea în întregul sector ar putea ajuta, a spus el.

Ministerul german al Mediului a precizat că lucrează cu autoritățile regionale la emiterea de decizii pentru posibile excepții privind temperatura minimă, adăugând că acestea vor fi disponibile în următoarele săptămâni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Să-i incinereze în ferme solare, eventual și cu energie eoliană, dacă tot au avut consilieri plătiți de Moscova și cancelari numiți de Putin .Disciplina nemțească se transformă iar în distopie.Mândrii șurubari ai Europei au ajuns să vadă în oglindă o biată turmă de oi.

  2. Serios? Sa procedeze ca egiptenii: sapa gropi adanci si pe fiecare nivel sa ii ingroape! Saracitii prin lege sa ii ingrijeasca cu tot ce trebuie pentru descoperiri fantastice peste 1-2-3 sute ani! Doar asa se pot mumifica hoiturile de lux imputite de ura cu lacomia la purtator.

  3. Ce ma bucur,foarte bine ,mortii trebuiesc ingropati in pamant ,asa cum sint obiceiurile la crestini si nu incinerati !

  4. Un cinic ar zice ca mai au o soluție. Sa caute prin arhive si sa găsească planurile de construcție a crematoriilor de la Auschwitz care funcționau ireproșabil, fără gaz. Nici nu prea era folosit in aceea vreme. Si daca au soluție pentru crematorii de ce nu ar aplica aceeași tehnologie si in industria chimica, siderurgica, alimentara, si alte industrii consumatoare de gaze. Dar cum nu sunt ii indemn sa se milogească de unchii de peste ocean să le furnizeze gazul necesar, poate la sfanțul așteaptă.

  5. Modelul economic german a ajuns la fina.Numai este bun de nimic acest model. Capitalismul vestic moare incet dar sigur.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.