CSAT, decizii pe Armată și pe Securitatea Cibernetică

Membrii CSAT au dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerințelor de apărare a României în actualul context.

 

Miercuri, 21 februarie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Principala temă abordată a constituit-o grava situație de securitate din regiunea Mării Negre și implicațiile pentru România.

La doi ani de la declanșarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, situația de securitate din vecinătatea estică a României continuă să fie amenințată de atacurile Rusiei asupra orașelor și infrastructurii ucrainene, soldate cu numeroase victime și pagube materiale.

Pentru țara noastră, situația de război din statul vecin menține riscurile de incidente care pot afecta teritoriul și cetățenii României, precum și pericolele în ceea ce privește siguranța navigației în Marea Neagră din cauza minelor în derivă și a acțiunilor ostile ale Rusiei.

Pe acest fond, membrii CSAT au analizat măsurile interne luate pentru protejarea integrității teritoriului și a populației României, precum și acțiunile suplimentare care se impun. România beneficiază de sprijinul NATO și al aliaților săi pentru apărarea securității în zona Dunării și a țărmului Mării Negre, prin misiuni de poliție aeriană și capabilități de apărare aeriană și supraveghere. În același timp, sprijinul NATO trebuie însă însoțit de eforturi proprii sporite de consolidare a apărării naționale.

În acest sens, membrii Consiliului au dispus măsuri de întărire a Forțelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerințelor de apărare a României în actualul context.

De asemenea, CSAT a decis continuarea demersurilor diplomatice în vederea încetării de către Rusia a agresiunii militare, precum și menținerea eforturilor de susținere multidimensională a Ucrainei. În pregătirea Summitului NATO de la Washington, D.C., România va continua să colaboreze cu aliații pentru asigurarea unei posturi NATO de descurajare și apărare robuste și eficiente, pentru creșterea prezenței aliate în țara noastră, precum și pentru sprijinirea partenerilor vulnerabili din regiune, în special Republica Moldova.

Totodată, în CSAT a fost analizat și aprobat Raportul privind progresele înregistrate în domeniul planificării apărării, în special în ceea ce privește derularea programelor de înzestrare și a demersurilor de creștere a gradului de încadrare, precum și retenția personalului care contribuie la implementarea țintelor de capabilități asumate în cadrul procesului NATO de planificare a apărării și reducerea deficitelor identificate de autoritățile NATO.

La nivelul Alianței, există o nouă abordare a planificării apărării și, în acest sens, Raportul aprobat în reuniunea de astăzi prezintă modul în care aliații pot coopera pentru identificarea capabilităților pentru ciclul următor de planificare. Obiectivul este alinierea planificării apărării cu planificarea operațională, cu integrarea priorităților naționale, inclusiv a celor care nu sunt incluse în pachetul actual de capabilități.

Planurile României pentru dezvoltarea capabilităților sunt reflectate corespunzător în Directiva de planificare a apărării 2023 și în Programul Armata României 2040. Ambele documente sunt susținute de un angajament politic național care permite României să îndeplinească cerințele de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, din care 20% pentru înzestrare.

Membrii Consiliului au evaluat, totodată, și activitatea desfășurată în domeniul securității cibernetice la nivelul instituțiilor competente ale Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică în anul 2023, precum și principalele obiective pentru anul 2024.

În contextul multiplicării amenințărilor cibernetice, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, dar și al dezvoltării exponențiale a tehnologiilor emergente, au fost analizate măsurile multidimensionale adoptate în cursul anului 2023 de către instituțiile cu atribuții în consolidarea rezilienței cibernetice a României.

De asemenea, au fost aprobate o serie de acțiuni prioritare pe care să le aibă în atenție Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică, în anul 2024, menite să contribuie la dezvoltarea sistemului național de securitate cibernetică și la consolidarea capabilităților de prevenire, descurajare, inclusiv printr-o abordare proactivă, adecvată cadrului internațional de cooperare în domeniu.

Totodată, membrii Consiliului au analizat și activitatea CSAT în anul 2023 și au decis transmiterea Raportului de activitate al Consiliului, spre aprobare, Parlamentului României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

18 Comentarii

  1. Gargara pentru încasări financiare și imagine casuchii habarniști! Nimic concret, nicio măsură, e comunicat în vânt! Ăsta e CSAT-ul României, o cacealma pentru gargara și încasat finanțe fara nimic clar și concret, fara nicio informație privind activitatea analizată pentru viitor? Mai bine desființată decât plina de gargara falsă.

  2. Ce au astia cu biata cibernetica, se iau dupa mintea unuia care a facut geologia-geografia – rector Geo Bogza ? Sau vor sa institutionalizeze santajul ? Aici se pricep aia de la AUR, nasul lor DanDiaconescuDirect a facut 4 ani de „facultate” la zi pentru santaj.

  3. Cate saptamani vor mai trece pana ce alogenii ce conduc Romania ne vpr baga in razboi contra rusilor? Republica Moldova e cu un pas in fata noastra si ea va fi prima tara care se va infrange cu rusii la fel ca urcacanii. Slava Z.

  4. in numele „terorii” controlul asupra cetateanului se strange paaas-cuuu-paaas. pe model 9/11

  5. Au decis ca aduc cinci miloane de afrikani si srilankezi ca pe romani i-au gonit din tara.

  6. Vraja marii! S-o consulte pe Dr. Udrea Elena, doctor în securitate la Ciornoe Moria! Ba,stat mafiot/eșuat!

  7. Sedinta CSAT s-a desfasurat intr-o stare a participantilor de constipare totala.Maimuta aia de la -icsterni-arata de parca nu se mai kakase de cand a fost angajata la Cotroceni.Si daca as fi fost membru pe acolo as fi avut exact aceiasi stare.Ca nu degeaba venise la Bucuresti chiar astazi,cand acolo trebuiau semnate documente de trimitere a trupelor romane in Ucraina sa lupte contra rusilor,ditamai seful Politiei Politice Bidoniste ,seful FBI.Daca astazi nu se termina cu asazisa democratie,cu pluripartitismul,daca aia nu semnau, parchetarii erau pregatiti dupa sedinta cu seful FBI sa-i salte pe toti ca Ghita Pristanda,cu fulgi cu tot.
    Vin vremuri grele,parca si prin 42 romanii erau pe la Cotul Donului mancand cafteala de la rusi.

  8. O gașcă de profitori,de cretini decid cum să-l mai fure pe român!…vine dracul peste noi,…golanii ăștia amețesc populația cu invazia rusă!…

  9. Daca Romania ar avea lideri adevarati ar umple tara de adaposturi aeriene,de depozite de arme,de laboratoare de arme chimice si bacteriologice,de fabrici de drone si de rachete,plus cateva arme nucleare de la francezi sau israelieni
    Dusmanul omenirii,Rusia nu trebuie iertata,statele europene trebuie sa se inarmeze pana-n dinti,vedeti ce se intimpla acum in Ucrain a,tradata de americani

  10. ‘…și a demersurilor de creștere a gradului de încadrare, precum și retenția personalului…’ – atata timp cat Romania nu respecta angajamentele luate la aderare (plata personalului activ si in rezerva se va face conform cerintelor NATO), nu ar trebui sa va mirati de lipsa de incadrare si plecarile masive din randurile armatei, inclusiv si din celelalte structuri ale sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala. Si mai doriti si voluntariat…

  11. „Securitate Cibernetică” pe dracu …incet incet sua vor cere cenzura sin in Romania ca in restul Europei = zona asupririi ptr pierderi in razboiul mondial=schenghen.
    sa va inchida gura si sa nu mai demascati hotia!
    sau va vor cere si identitatea on-line ,mafia,ca dupa aia sa vina mafiotul sa va curete familia ptr ca ati denuntat politistul mafiei

  12. Prostie,bai tu esti chiar prost.Tu nu ai auzit ca rusii care sunt la o aruncatura de bat au arme atomice de se kaka pe ei de frica si americanii…Adica o sa te lase aia sa-ti faci tu atomice sa le spargi in capul lor….

  13. Pentru țara noastră, situația de război din statul vecin menține riscurile de incidente care pot afecta teritoriul și cetățenii României, precum și pericolele în ceea ce privește siguranța navigației în Marea Neagră din cauza minelor în derivă și a acțiunilor ostile ale Rusiei.———-
    Iauzi briul ,acestui consiliu condus de tradatorul de la Cotroceni ii freaca grijea ca incidentele petrecute la granita Romaniei afecteaza cetatenii romani.Dar pt.tot ce fac politicienii romani si intradevar afecteaza pe cetatenii romani ,de ce nu se iau masuri ? Cit privesc minele care plutesc pe Marea Neagra stim cu totii ca Ukraina a facut asta .Cine nu ma crede sa caute in arhiva presei din urma si sa citeasca ,cum au blindat toata Marea Neagra cu mine ukrainienii.

  14. Betia de cuvinte ! „Retentie de personal” … „capabilitati asumate” … mamaaaa ! pai o sedinta a oamenilor muncii de la Uzinele Vulcan de acum vreo 40 de ani era o placere ! Mai bine spuineti-ne cind pleaca primul roman in Donbas, ca mai am de zugravit bucataria si baia de la alea 2 camere din Pantelimon, si zbiara si ala micu’ ca vrea mobil ! Hai, la ce colonel sau general burtos trebuie sa dau spaga, ca sa plec sa ma bat „pentru apararea Europei” ? Si, mai ales, aveti vreo adresa de notar, pentru intocmirea testamentului ? …

  15. deci armata obligatorie sau nu? sa stim cand punem mana pe arma sa va omoram

  16. @Prostia…: ‘…laboratoare de arme chimice si bacteriologice…’ – Știi care este deosebirea între Wuhan și Las Vegas? Ce se întâmplă în Las Vegas, rămâne în Las Vegas!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.