CSM îi pune la punct pe tehnocrați

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) apreciază ca „inadmisibile şi regretabile” declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai Guvernului „în sensul că asociaţiile profesionale ale magistraţilor ar da o interpretare abuzivă şi inechitabilă dispoziţiilor OUG 20/2016 privind salarizarea bugetarilor”. Potrivit CSM, declarațiile „pot fi de natură a genera o dispută nedorită între magistrați și alte puteri ale statului”.

Reacția Consiliului vine după ce ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat miercuri că politica salarială este făcută de către Guvern, iar acest lucru nu ar trebui să facă obiectul unei dispute între puterea executivă și cea judecătorească, susținând că nu este echitabil ca magistrații să beneficieze de o creștere salarială de 18%.

„Creșterea de 18% nu este un obiectiv al Guvernului în ceea ce privește politica salarială și nu credem că acest lucru ar trebui să facă obiectul, cel puțin până la Legea salarizării unitare, unei dispute între puterea executivă și cea judecătorească. (…) Cred că această antagonizare care a fost întreținută de anumite asociații de magistrați nu face cinste rolului important de reformă și responsabilitate pe care acest sector îl are în dezvoltarea României. Mie mi se pare că sunt lucruri mult mai importante în acest moment pe care trebuie să ne concentrăm în sectorul de justiție decât acela de a cere, în condițiile în care, practic, pentru asistenți sociali sau administrație publică locală noi avem dificultate în a acorda 100 — 200 de lei peste salariul minim. (…) Faceți singuri calculele ce înseamnă 18% la salarii care sunt peste 10.000 de lei. Și nu este echitabil acest lucru în acest moment, iar interpretările sunt mai degrabă abuzive”, a spus Dragoș Pîslaru.

Comunicatul CSM, integral:

„Consecvent principiilor enunţate prin Hotărârea nr.1020/2016 a Plenului, Consiliul Superior al Magistraturii îşi menţine poziţia adoptată în şedinţa din data de 23 august 2016 în legătură cu aplicarea unitară a dispoziţiilor OUG nr.20/2016 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, în scopul eliminării inechităţilor salariale existente în sistemul judiciar.

Reamintim că în cadrul şedinţei menţionate, Plenul Consiliului a hotărât că dispoziţiile OUG nr.20/2016 pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, sunt aplicabile şi familiei ocupaţionale „Justiţie”.

Prin urmare, Plenul a recomandat ordonatorilor de credite ca în interpretarea acestor dispoziţii legale să aibă în vedere principiul de drept menţionat în expunerea de motive a OUG nr.20/2016 şi în cuprinsul art.31 din O.U.G. nr. 57/2015, aşa cum a fost modificată şi completată prin O.U.G nr. 20/2016, în sensul eliminării discrepanţelor salariale existente în sistemul judiciar, astfel încât personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii în care îşi desfăşoară activitatea.

Principiile enunţate şi poziţia adoptată de Plen au fost ferm susţinute de conducerea CSM cu prilejul întâlnirii ordonatorilor de credite din sistemul judiciar cu reprezentanţi ai executivului pe tema aplicării dispoziţiilor OUG nr.20/2016.

Apreciem ca inadmisibile şi regretabile declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai puterii executive în sensul că asociaţiile profesionale ale magistraţilor ar da o interpretare abuzivă şi inechitabilă dispoziţiilor OUG nr.20/2016.

Reamintim că această interpretare a fost adoptată inclusiv de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi ordonatori principali şi secundari de credite din sistemul judiciar.

Declaraţiile menţionate pot fi de natură a genera o dispută nedorită între magistraţi şi alte puteri ale statului.

Subliniem, totodată, că potrivit notei de fundamentare, scopul urmărit de OUG nr.20/2016 a fost eliminarea, începând cu 1 august 2016, a unor disfuncţionalităţi salariale în sistemul public, respectiv eliminarea discrepanţelor salariale în rândul diverselor categorii sociale şi nu acordarea unor creşteri salariale.

Fără a pune în discuţie abilitarea Guvernului de a stabili politica salarială a statului român, atragem atenţia asupra nevoii întregului sistem judiciar de eliminare a discrepanţelor salariale, cu respectarea deplină a principiilor constituţionale şi legale.

Consiliul Superior al Magistraturii susţine în continuare necesitatea eliminării discrepanţelor salariale din cadrul sistemului judiciar şi va acţiona pentru identificarea unor căi legale de înlăturare a acestora!”


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.