CSM, ședință cu scântei pe tema „acoperiților” și a implicării SRI

Antena 3 a prezentat sâmbătă seara imagini de la ședința Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de săptămâna aceasta în care s-a decis sesizarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a verifica dacă există ofițeri acoperiți în justiție.

Ședința CSM a fost una cu scântei. Ședința a avut loc după ce Consiliul a fost sesizat de Uniunea Națională a Judecătorilor din România să facă verificări ca urmare a afirmațiilor lui Traian Băsescu care a vorbit de ofițeri acoperiți în magistratură. De asemenea, judecătorii au solicitat lămuriri și în privința declarațiilor controversate făcute de generalul SRI Dumitru Dumbravă care a afirmat că Serviciul nu se mai retrage din „câmpul tactic” odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, ci își menţine „interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”.

Discutând solicitările judecătorilor, membrii CSM s-au contrat în ședință înainte să ia o decizie.

Membru CSM: Sunt declarații în ultima vreme și ale fostului președinte al CSAT (Băsescu, n.red.) si ale colegului de la SRI (generalul Dumitru Dumbravă de la SRI – nr.) în acel interviu. Sunt niște declarații în ultima vreme care ar trebui, totuși, discutate și verificate.
Oana Hăineală: Dar noi suntem cumva Comisia parlamentară de verificare a SRI-ului și eu nu mi-am dat seama?
Membru CSM: Nu am spus asta. Noi suntem garanții independenței justiției și trebuie să ne gândim că exista independență în justiție

Membru CSM: Pentru că mi s-a dat cuvântul și pentru că m-a întrerupt doamna Hăineală mai devreme, nu suntem comisia de control a SRI în niciun caz. Ce vreau eu să spun este că, după o pledare a solicitării, se făcea trimitere la acel interviu (al generalului SRI – nr.) și se punea problema: poate cetățeanul să aiba încredere că instanța este independentă în condițiile în care se vorbește de interesul Serviciului pe tot parcursul judecării acelei cauze? Putem înțelege acele situații când există indicii de corupție a judecătorului, completului, samd, dar acelea sunt excepții. Noi trebuie să vedem care a fost situația, ce s-a avut în vedere cu acea declarație, că se mentine acel interes în toate cazurile de corupție. Asta este solicitarea, față de acea afirmație făcută în spațiul public, nimic mai mult.

Urmăriți AICI înregistrarea de la CSM

Declarația care a încins spiritele în justiție

Șeful Direcției Juridice a SRI Dumitru Dumbravă a declarat recent, într-un interviu acordat site-ului juridice.ro, că Serviciul nu se mai retrage „din câmpul tactic” odată cu sesizarea instanței prin rechizitoriu, ci își menține „interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”.

„Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze. Această manieră de lucru, în care suntem angrenaţi alături de procurori, poliţişti, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveală punctual şi aspecte care ţin de corupţia sistemului judiciar, în limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, în opinia mea, că sistemul judiciar îşi dezvoltă anticorpii necesari vindecării acestei patologii”, a declarat Dumbravă pentru sursa citată.

CSM, solicitat de Uniunea Națională a Judecătorilor să ceară lămuriri de la SRI după această declarație, a preferat să se rezume doar la prima solicitare, respectiv cea de a verifica dacă există ofițeri acoperiți în justiție. Cel puțin asta a transmis presei: că a solicitat CSAT să verifice dacă există ofițeri acoperiți în magistratură.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.