Cu cât a crescut puterea de cumpărare a românilor în ultimii trei ani

bani-moneda-romania-inflatie

Puterea de cumpărare a românilor a crescut, în ultimii trei ani, cu 25%, aceasta fiind transferată şi în tendinţele crescătoare pe care le-a înregistrat piaţa financiară din România, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Dan Armeanu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). „Calitatea factorului uman este determinată de nivelul de educaţie, iar acest lucru se întâmplă şi în sectorul financiar. Practic, cererea şi oferta pe piaţa financiară ar trebui să se afle într-un echilibru, determinat de gradul de educaţie financiară încorporat în cerere şi ofertă. Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă am avea o cerere educată şi o ofertă mai puţin educată sau invers. Nivelul de educaţie încorporat în cerere şi în ofertă îţi dă şi o imagine a dimensiunii acesteia şi a pieţei financiare. Din păcate, în România, pieţele financiare nebancare au o dimensiune mai redusă, deşi este în creştere şi a ajuns undeva, ca active în PIB, la 13%. Pe piaţa pensiilor private s-a ajuns la 6% din PIB, cu active în creştere până la aproximativ 14 miliarde de euro şi, probabil, în următorii ani vom ajunge undeva la 20 de miliarde de euro. Urmează piaţa de capital, undeva la 4 şi ceva la sută şi piaţa asigurărilor, cu 2 şi ceva la sută, active în PIB. În această dimensiune, normal că pe lângă educaţia financiară, aceasta este influenţată şi de puterea de cumpărare. În ultimii trei ani, puterea de cumpărare a crescut. Dacă ne referim la câştigul net salarial real, dând la o parte inflaţia şi impozitele, practic avem o creştere a puterii de cumpărare de 25%, iar aceasta s-a transferat oarecum şi în creşterile pe care le-au înregistrat pieţele pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară le gestionează. Avem o creştere a pieţei pensiilor private, în ultimul an, de peste 20%. Avem o creştere a pieţei asigurărilor de peste 7%, a randamentelor destul de importantă şi pe piaţa de capital”, a explicat vicepreşedintele ASF.

Oficialul ASF a subliniat că investiţia în oameni este cea mai bună variantă care poate fi realizată atât la nivelul întreprinderilor, cât şi la nivelul statului. „Importanţa pe care o are educaţia financiară în dezvoltarea sistemului financiar este una deosebită. Pornesc de la un citat al unui filosof chinez care spunea: „Natura ne aseamănă, iar educaţia ne deosebeşte”. Studiile de specialitate relevă o corelaţie foarte puternică între educaţie şi dezvoltarea economică. Practic, literatura constată o corelaţie undeva între 0,3 şi 0,7 în funcţie de indicatorii care sunt luaţi în considerare între educaţie şi dezvoltare economică. Mai mult, literatura de specialitate relevă existenţa unei cauzalităţi între educaţie şi dezvoltare. Această cauzalitate este reciprocă: un grad de dezvoltare economică determină o dezvoltare a nivelului de educaţie şi invers, nivelul de educaţie poate determina dezvoltarea economiei, în general”, a spus Armeanu.

Acesta a adăugat că, în România, asistăm la un paradox, în sensul că majoritatea consumatorilor de pe piața financiară apelează la produsele de bază, precum economisirea primară, în ciuda faptului că dobânzile sunt negative.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Acum vor apare securistii sub acoperire Gollum, lili, Nastratin, Daniel, statul pararel, prostia ingroapa ….. ca sa ne demonstreze faptul ca-n realitate puterea de cumparare a scazut cu 50 la 100 iar medicilor si profesorilor li s-au taiat salariile substantial, cartofii au ajuns la 30 lei chilogramul …….!!!!

  2. Nu stiu de unde scoate Dan Armeanu cifrele,stiu ca e priceput,dar ce cumparai in 2016 cu 100 de lei,nu cumperi azi cu 130lei!:))Deci a crescut puterea de cumparare,dar nu cumperi mai mult:))?Mergi la piata, tataita ASF, si fa o comparatie la cos Nu mai vorbesc de gaz,apa,energie…

  3. Si asta in conditiile in care am avut un asa zis „presedinte” parazit, alogen, care s-a straduit din toate puterile sa puna piedici si sa saboteze guvernul, care a marit salariile si pensiile si a pus taxe si impozite cat de cat corecte, pentru a mai pica ceva la poporul asuprit de straini, din imensa bogatie care curge ca un fluviu catre vest, sifonata de multinationalele, corporatiile si bancile occidentale !

  4. A crescut puterea de cumparare cu 100 la suta nu cu 25 la suta cum zic lingaii. De ex in bucuresti apartamentele noi au crecut de la 750 euro mp in 2016 la 1500 euro metru patrat,actual.Acest efect este vizuibil in buzunarul cumparatorului tanar care apeleaza la sistemul 2 intr-unul .

  5. Tot exemplu pe sectorul fructe CARTOFUL=pomme de terre,cum zice francezul,a crescut puterea de cumparare cu 400 la suta,acu trei ani vindeam cartoful cu 1 lei,azi vand kilu de cartof cu 4 lei,iau cu 4 lei 2 kile zahar,fac bautura alcolica 4 litri o vand cu 80 lei,adica a crescut PUTEREA DE CUMPARARE a CARTOFULUI DE 80 DE ORI.

  6. Corect un fapt vizubil,la noi in cartier vezi vietnamezi venind,care in tara lor sint platiti cu 40 de dolari lunar. Cu acesti bani in buzunar,isi permit sejururi la noi in cartier,ii vezi mancand covrigi pe saturate,circula cu tramvaiul clandestin deci se poate.Daca te duci la ei,cum am fost eu,te prinde si te arunca hrana la pestele PANGRASIUS.

  7. Lasă că au venit reprezentanții stapanilor la guvernare si „repara” ei problema. Doar au primit ordin ca romanii sa ramana docili, si sa roadă oasele de la masa bogatilor. Păi ce, ne’o luaserăm în cap si începusem să speram la mai bine, asa ceva nu este permis în colonie.

  8. Cred ca nu intelegi ce inseamna „puterea de cumparare” si o confunzi cu inflatia.

  9. #Gollum – Din pacate aici ai spus-o bine. Ai dreptate! Necazul este ca veniturile populatiei au crescut, dar concomitent au fost crescute si preturile. Iar in acest domeniu statul, adica cine este la putere, nu prea mai poate interveni. Deh, legile economiei de piata. Legi care nu deriva din realitati, ci din interese. Si nu ale noastre, ale romanilor, ci din ale altora. Dar pe asta n-ai mai spus-o, cati taiau din malai!

  10. Predoiu s-a intalnit cu ambasadorul SUA: Au vorbit despre refacerea Legilor Justitiei si finalizarea Codurilor Penale
     http://m.ziare.com/predoiu/predoiu-s-a-intalnit-cu-ambasadorul-sua-au-vorbit-despre-refacerea-legilor-justitiei-si-finalizarea-codurilor-penale-1585632

    Cum? O tara straina intervine in justitia dintr-o tara suverana si independenta?

    Pe motiv de ce? Aaaa….pe motiv de „corupțe”?

    De ce? E cumva afectat profitul multinationalelor corporatiilor si bancilor occidentale, care este diminuat datorita taxelor si impozitelor corecte, normale, catre statul asuprit de straini, cerute de „corupții” autohtoni ?

    Da. Asta e motivul…atunci, măi…colonie bananiera ce santeti…se pare ca nu va ajung „valorile” noastre occidentale…va trebuie „justițe independenta” si…stat de „drept” !

    Asta pentru hastagistii spalati pe creier, tefelisti, corporatisti, onegisti, sorosisti…care cred ca un stat strain, poate interveni dezinteresat, in treburile interne ale altui stat, respectiv in procesul legislativ, in justitia statului, iar acea justitie mai poate ramane independenta !
      

  11. Vedeți dacă e dl. Câțu la Finanțe ministru de 3 zile puterea de cumpărare a românilor a crescut pe ultimii 3 Ani cu 25 % printr-o educare retroactivă a românilor. Inițiativa domnului Iohannis cu “guvernul meu” are efect de Tunelul timpului, iar acum încolo se va activa efectul de Gaură neagra!

  12. @gollum te apreciez si iti raspund personal nu prin baietu de la trastatura! Evident e vorba de SARCASM/am o afacere cu escavatoare la care pretul de vanzare a scazut cu 4,73 pe fondul maririi prin ordonanta psd a salariului minim in constructii si temporizarea achizitiilor de catre firme care apeleaza la inchirieri. dar STATISTICA ADUNA PRETUL MEU scazut de la escavator cu al cartofului crescut cu 400 la suta si rezulta o crestere la cartof de doar 12 la suta. De unde urgent ordonanta cu PRETUL COSULUI ZILNIC DE CONSUM.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.