Cu jalba la CSM: Procurori contra procurori

Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiției (SIIJ) a făcut la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cerere de apărare a independenței sistemului judiciar după comunicatul dat de ”Inițiativa pentru Justiție” împotriva sa.

”La data de 03 aprilie 2019 a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii cererea de apărare a independenței sistemului judiciar formulată de procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cerere formulată în raport de conținutul comunicatului Asociației „Inițiativa pentru Justiție” emis la data de 01 aprilie 2019 și preluat în mass media online sub diverse titluri”, anunță CSM pe pagina sa.

Cererea de apărare a independenței sistemului judiciar a fost înaintată Inspecției Judiciare pentru verificări, mai transmite sursa citată.

Organizația „Inițiativa pentru Justiție”, asociație profesională a procurorilor, au participat, pe 27 martie, la Cotroceni, la consultările pe care președintele Klaus Iohannis le-a avut cu asociațiile de magistrați. Ulterior, asociația a emis un comunicat foarte dur la adresa președintelui CSM, Lia Savonea, și a secției speciale de anchetare a magistraților.

”În ceea ce privește Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, aceasta apare ca fiind înființată din două motive principale: pe de o parte, pentru a asigura impunitatea magistraților corupți, agreați de putere, cu riscul refacerii rețelelor de corupție din anii ’90 și din prima partea a anilor 2000, pe de altă parte, pentru a acționa ca un organ represiv, care să poată fi folosit împotriva magistraților incomozi – aspecte cu privire la care magistrații au atras atenția încă de la momentul punerii în discuție a înființării acestei secții speciale. Acești magistrați au fost considerați alarmiști. Din păcate însă, după începerea activității secției speciale, temerile magistraților au fost confirmate, în special, de comunicările publice ale secției. Din aceste comunicări oficiale rezultă o discrepanță între situația de fapt descrisă și încadrarea juridică dată faptelor cercetate, discrepanță pe care o poate remarca orice persoană care posedă cunoștințe elementare de drept penal”, se arată în comunicatul care se referă la activitatea SIIJ.

Totodată, aceștia critică procurorii care fac parte din această structură. „S-a clamat că secția specială pentru magistrați va fi o unitate de elită. Constatăm însă că persoanele care au fost numite în cadrul acesteia nu fac parte din elita corpului procurorilor: actualul procuror-șef a avut o activitate de investigare nesemnificativă la un parchet de pe lângă o judecătorie mică, apoi a funcționat ca procuror „de instanță”, după care a ocupat o funcție de conducere și ulterior a funcționat ca inspector judiciar”, potrivit sursei citate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

1 Comentariu

  1. Asociația „Inițiativa pentru Justiție” vor Republica procurorilor, adică bani mulți pentru nemuncă și fără răspunderi- niște neica-nimeni care se intitulează procurori și îl au pe Soros cu finanțările în sertar. Trimteți -i în Vietnam sau Turcia să învețe ce înseamnă lucrul sub stres, nu în Romînia unde fac ce vor fără să fie duși la bulău cu jandarmii. Sperăm să vină vremea aia cît mai curînd.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.