Cuba a rămas iar pe întuneric

Cuba se confruntă cu o nouă pană generală de curent, cauzată de prăbușirea sistemului electric național în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, a anunțat Ministerul Energiei și Minelor.

‘În jurul orelor 20.15 în această seară (sâmbătă, 00.15 GMT), o pană a provocat o pierdere semnificativă de producție în vestul Cubei și, odată cu aceasta, prăbușirea sistemului național de electricitate’, a declarat ministerul pe X.

Dotată cu un sistem de producție a energiei electrice învechit, insula cu 9,7 milioane de locuitori a suferit deja trei întreruperi de curent generalizate în ultimul trimestru al anului 2024, dintre care două au durat câteva zile.

Aceste defecțiuni cronice ale rețelei electrice se adaugă crizei economici prin care trece țara, cea mai gravă din ultimii 30 de ani, care a condus la penurie de alimente, medicamente și combustibil, precum și la o inflație galopantă.

‘În fața deconectării neașteptate a sistemului național de electricitate, lucrăm fără încetare pentru a-l restabili cât mai repede posibil’, a declarat pe X premierul Manuel Marrero Cruz.

Aceasta este prima pană de curent generalizată din 2025, deși oamenii se confruntă cu întreruperi aproape zilnice de patru sau cinci ore în mare parte din Havana. În provincii, aceste perioade fără electricitate pot dura mai mult de 20 de ore.

Cele opt centrale termice învechite ale țării, aproape toate deschise în anii 1980 și 1990, se defectează în mod regulat.

Centralele electrice plutitoare închiriate de la companii turcești și generatoarele care completează sistemul energetic național sunt alimentate cu combustibili pe care Cuba îi importă cu mare dificultate și sunt adesea deficitare.

Confruntat cu situația de urgență, guvernul cubanez lucrează din greu pentru a instala în 2025 cel puțin 55 de parcuri solare de tehnologie chineză. Potrivit autorităților, aceste parcuri vor produce 1.200 de megawați, sau 12% din totalul național.

Recomanda

7 Comentarii

  1. Cuba a fost mereu m-ai liberă decât SUA unde minciuna cu suferința impostorilor a ajuns să o reprezinte.este extrem de greu in Cuba,dar măcar nu sunt la mâna celei mai mari colonii din istoria umanității

    • Daca URSS si tarile socialiste nu ii ajutau, astia ,,m-ai” liberi decat SUA, ar fi crapat de foame. Si acum Cuba este ajutata ptr ca inclusiv noi le cumparam zaharul, zeama din trestia de zahar si trabucurile. Altceva nu au, in afara de cubaneze focoase.

  2. 1200 MW reprezinta 12% din puterea energetica a unei tari considerate vai de ea, iar Burduja avea probleme sa asigure 8.000-9.000 MW in iarna asta. Cat de slaba este o tara cu o putere instalata de 10.000 MW si 9 milioane, fata de Romania in zona temperata cu aprox. 20 milioane si o putere de 8.000 MW?

  3. Vor ca peste 9 luni sa creasca numarul de nou-nsacuti.
    Ca la noi, pe vremea lui Ceausescu. De aia depaseam recordul la natalitate……[Rumburak]

  4. Ha, ha! Întrebare ezicstentială. Ce-i di prefirat pi lumia aiasta? Să hii liber ș’ să trăiești în intunerec la prop’iu or’ să hii “liber” ș’ să trăiești în “intunerec” figurativ vorghind?…

  5. Se merge pe extreme pentru război pe toate părțile globale. Când nu reușești în cel mai scurt timp sa îți atingi scopul prin planul A, imediat intri pe planurile următoare: B, C, D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.