Cum am putea scăpa de deficitul de forță de muncă

Importul de specialiști din străinătate, automatizarea și externalizarea reprezintă principalele soluții pe termen scurt și mediu pentru companiile din România, care se confruntă cu o lipsă de personal fără precedent. Aceasta este concluzia lui Marian Hanganu, directorul de vânzări al Romanian Software, care a susținut o prezentare despre deficitul de forță de muncă din România și soluțiile imediate pentru această problemă, în cadrul Conferinței Operational HR 2018. „În primul rând, importul de personal a ajuns să fie o opțiune tot mai des luată în calcul de angajatori, pe fondul crizei din piața muncii. Conform statisticilor de anul acesta, țării noastre îi lipsesc peste un milion de oameni care ar trebuisă acopere diverse posturi”, a punctat oficialul Romanian Software. „România traversează o adevărată iarnă demografică și sunt date care ne arată că pe fondul migrației și din cauze naturale am ajuns să pierdem anual 300.000 de oameni. Companiile au la dispoziție doar câteva modalități, prin care pot contracara lipsa de personal care se tot adâncește, iar importul de muncitori străini este, în cele mai multe dintre situații,una dintre soluțiile viabile”, a mai spus Hanganu. Potrivit acestuia, pe lângă importul de specialiști și automatizare, externalizarea anumitor activități și robotizarea sunt alte variante care pot fi aplicate pentru a contracara efectele crizei de personal cu care se confruntă tot mai mulți angajatori din România.

Directorul de vânzări al Romanian Software a adăugat că firma pe care o reprezintă își ajută clienții să acopere deficitul de angajați în mod concret prin oferirea de servicii de leasing sau închiriere de personaldin Vietnam, China și India, dar nu se limitează numai la aceste țări. „Romanian Software a semnat recent un contract de leasing de personal cu scopul de a ”importa” muncitori vietnamezi pentru un client din agribusiness. Ne vom ocupa de obținerea autorizațiilor, de recrutarea efectivă și de aducerea de personal în țară, precum și de semnarea contractelor de colaborare pentru cel puțin un an”, a explicat reprezentantul Romanian Software. El a mai afirmat că “printre avantajele majore ale leasingului de personal se numără economia de timp și de bani, mai alesavând în vedere economiile care se fac cu recrutarea și cu plata taxelor și a impozitelor.“

Guvernul a aprobat, în ședința sa din data de 2 august 2018, suplimentarea cu 8.000 a contingentului pe tipuri de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România (4.000 permanenți și 4.000 detașați), potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii. Hotărârea de suplimentare a fost luată după ce autoritățile au observat în acest an o creștere cu peste 50% a numărului de avize de muncă eliberate. Inițial, contingentul de muncitori străini stabilit pentru 2018 era de 7.000, din care: 4.000 lucrători permanenţi, 1.200 lucrători detașaţi, 700 lucrători ICT (persoane transferate în cadrul aceleiași companii), 500 lucrători înalt calificaţi, 400 muncitori sezonieri, 100 muncitori stagiari și 100 lucrători transfrontalieri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Umpleti tara de ciuciunghezi ca nu ati fost in stare sa pastrati romanii…

  2. Păi cum să-i păstrezi pe români în ţară când ”mediul de afaceri” le plăteşte lefuri de mizerie şi zbiară de fiecare dată când guvernul măreşte salariul minim pe economie?
    Toate companiile astea occidentale din România n-au decât să plătească salarii mărite şi imediat o să aibă forţă de muncă destulă.

  3. Prostii!
    Romania are suficienti specialist foarte bine pregatiti pentru economia Romaniei!
    Solutia ar fi marirea salariului minim pe economie la nivelul de 80% -90% din cel al Frantei!
    Toti romanii ar reveni in tara si economia Romaniei ar dudui!

  4. Romanii cu caracter si care muncesc pe salarii decente in Occident au fost primiti la intoarcearea in tara de guvernul PSDragnea cu bastoane si gaze lacrimogene! Guvernul PSDragnea,sluga multinationalelor are nevoie de sclavi din China, Vietnam si India care sa munceasca pana la epuizare pe nimic fara sa gandeasca prea mult si sa ia la intrebari guvernul!

  5. @aici ne-a adus PSD care guverneaza din 2012
    Ia vezi, nu cumva ai o fractura de logica? Daca PSD e sluga multinationalelor, de ce acestea vor cu atata indarjire daramarea guvernului PSD?

  6. Fractura de o logica o ai tu, mai informeaza-te! PSD a dat multinationalelor tot ceea ce au vrut, ultimul mare cadou trecerea platii contributiilor sociale de la angajatori la angajati, adica le-a scutit pe multinationale ca sa pricepi si tu si restul prostimii adulatoare de PSD de plata contributiilor sociale ale angajatilor! PSDragnea a mai dat si alte legi in favoarea multinationalelor, nu mai primesti ajutor social si somaj daca refuzi o singura data un loc de munca, companiile care angajeaza someri si asistati sociali primesc cadou de la Olguta 250 de euro pe luna subventie de la stat. Tot PSD-ul a dat prin legea internshipului mana libera companiilor sa isi bata joc de interni pe care ii pun la munca la program intreg dar ii platesc cu 50% din salariul minnim pe economie! Nu multinationalele doresc daramarea guvernului PSD, ci poporul care a realizat ca este mintit si folosit de coruptii din PSD!

    • @aici ne-a adus PSD care guverneaza din 2012
      N-ai inteles nimic. Plata contributiilor sociale o face tot angajatorul dar acum operatiunea e mai transparenta si acesta nu mai poate apela la tot felul de manarii ca pana acum. Ca se vede imediat. Iar internship se refera la alta categorie decat cea a salariatilor obisnuiti. E ceva similar ucenicilor, deci e normal sa nu aiba salariul tau care bagi mare de niste ani si esti deja calificat. Plus ca nu-i ia nimeni ca la armata cu arcanul. Vrei capitalism, ai capitalism pe paine, nenica. Mai sapa!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.