Cum așa?  Surprize-surprize: Doar șapte state NATO au alocat cel puțin 2%. România, nu!

Şapte dintre cele 30 de state membre ale NATO au atins ţinta privind cheltuielile militare în 2022, a anunţat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în prezentarea raportului anual al organizaţiei, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Într-o conferinţă de presă organizată la sediul din Bruxelles al Alianţei, Jens Stoltenberg a declarat că NATO se aştepta iniţial ca încă două ţări să atingă obiectivul de alocare a 2% din PIB pentru apărare.

”Dar, întrucât PIB-ul a crescut mai mult decât era de aşteptat pentru doi aliaţi, aceste două ţări se află la puţin sub 2%”, a explicat el.

Potrivit tabelelor incluse în raportul anual al NATO, cele şapte state sunt SUA (3,46% din PIB pentru apărare), Regatul Unit (2,16% din PIB pentru apărare), Estonia (2,12%), Letonia (2,07%), Lituania (2,47%), Polonia (2,42%) şi Grecia (3,54%).

Conform aceleiaşi surse, România a alocat pentru apărare 1,75% din PIB anul trecut, 1,86% din PIB în 2021, 2,01% din PIB în 2020 şi 1,84% din PIB în 2019.

La nivelul NATO, valoarea indicatorului în 2022 a fost de 2,58% din PIB, iar la nivelul statelor europene din NATO şi al Canadei de 1,65% din PIB, ceea ce înseamnă că SUA au o contribuţie considerabilă la bugetul Alianţei.

Jens Stoltenberg le-a cerut statelor aliate să îşi suplimenteze mai rapid cheltuielile militare. ”Nu există niciun dubiu că trebuie să facem mai mult şi trebuie să facem asta mai rapid. Ritmul pe care îl avem atunci când este vorba despre creşterea cheltuielilor pentru apărare nu este suficient de ridicat. Într-o lume tot mai periculoasă, noi trebuie să investim mai mult în apărare”, a afirmat secretarul general al NATO.

La Summitul din Ţara Galilor din septembrie 2014, liderii statelor NATO au convenit ca în termen de 10 ani ţările membre ale Alianţei să atingă obiectivul alocării a 2% din PIB pentru bugetul apărării. Acea decizie a fost o reacţie la ceea ce fusese percepută drept o deteriorare a situaţiei securităţii în Europa, la câteva luni după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

La aproape zece ani de la Summitul din Ţara Galilor şi un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, ţările NATO au lansat în urmă cu câteva săptămâni discuţii despre modul de adaptare a ţintei cheltuielilor militare.

O decizie este aşteptată la Summitul de la Vilnius, din luna iulie, iar Jens Stoltenberg a declarat că vede nivelul de 2% din PIB ca pe un nivel minim, nu ca pe un plafon.

Pe de altă parte, Stoltenberg a avertizat China cu privire la furnizarea de arme letale Rusiei, în contextul în care preşedinţii rus şi chinez, Vladimir Putin şi Xi Jinping, au în aceste zile consultări la Moscova.

”Nu am văzut vreo dovadă conform căreia China îi livrează arme letale Rusiei, dar am văzut unele semne că a existat o cerere în acest sens din partea Rusiei şi aceasta este o chestiune care este luată în considerare la Beijing de către autorităţile chineze. China nu ar trebui să furnizeze ajutor letal Rusiei, aceasta ar însemna sprijin pentru un război ilegal”, a accentuat înalta oficialitate aliată.

În octombrie anul trecut, președintele Klaus Iohannis declara că anul acesta creștem bugetul Apărării la 2,5%, 2% fiind considerat depășit.

Textul integral al Raportului Anual al secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice pentru anul 2022 AICI

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

22 de Comentarii

  1. NATO e creat dupa modelul mafiotilor de cartier care le iau taxa de protectie buticarilor.

    • Unele colonii sunt cocotiere altele bandustane. Bugetul depinde de gradul de sclavie.

  2. China nu ar trebui să furnizeze ajutor letal Rusiei, aceasta ar însemna sprijin pentru un război ilegal”, a accentuat domnul Stoltenberg, avertizind China cu privire la furnizarea de arme letale Rusiei.Cu alte cuvinte China sa nu trimita arme rusilor ,dar America sa aibe voe sa trimita arme Ukrainei. Pai cum vine treaba asta ,ca eu unul nu prea inteleg ,unii nu si altii da ?

  3. Poate Romania are nevoie de sisteme de irigatii, de amenajarea bazinelor raurilor, de investitii in sistemul de educatie si innvatamant. Avem analfabeti atat functionali (in parlament, ministri) cat si analfabeti adevarati care nu stiu sa citeasca si sa scrie. Avem cei mai saraci pensionari (nu cei speciali), avem cei mai multi morti de cancer, boli cardiace, TBC, morti pe sosele (ca nu avem autostrazi), adica suntem pe primul loc la saracie, boli, anafabetism, oameni fara dinti in gura. Poate Romania are alte prioritati, nu transformarea in republica bananiera.

    • Un bou USR-ist! Se crede buricul pamantului, dar e prost de crapa.

  4. Nu văd nimic rău în asta ! Nici cu 5% alocați nu putem noi schimba în graba mare istoria. Acum cărțile se taie și vedem ce ne iese … ???

  5. Doamne , in tara asta minciuna este un mod de viata ! Au , nu ne-am scapat pe noi, acum , cam 3 ani , ca Romania va aloca 2% din PIB, pentru inarmare , de ne dadea, SUA, de exemplu peste tot? D-le Iohannis , nu vedeti ca nu ne mintim , numai pe noi , dar ii mintim si pe aliatii si apropiatii nostrii? Suportati ca unii sa faca declaratii publice mincinoase, in numele poporului roman , fara sa fie trasi la raspundere? Ce fel de oameni suntem, cum suportati minciuna de fiecare zi ? Romania vrea respect din partea aliatilor si partenerilor nostrii, numai, ca respectul nu se acorda, ci se castiga ! In mod sigur , nu prin minciuna si inselatorie!

  6. Cea mai mare surpriza pentru tarile NATO o sa fie sa stie ca cel mai mare si cel mai agresiv dusman a Rusiei: Polonia, este de fapt al treila sot de afaceri a Rusiei. Efectiv, dupa ziarul englezesc Re Mix, anul asta, in plin razboi, Polonia a vindut la rusii marfa pe o valoare enorma: vreo 5 miliarde de Euro, adica,5.000.000.000 euro.

  7. Daca se va servi mancare mai buna la popota si vor creste consistent lefurile soldatilor.se va atinge cu usurinta nivelul de 2%.

  8. Voi chiar credeti aceste minciuni? Oameni buni, daca Romania contribuie cu absolut orice la tot ce le trebuie ukrainienilor, cum sa nu fie mai mult de 2% din pib? Poate ca au aruncat minciuna in spatiul tv si online sa nu bata la ochi, dar, pare ca bugetul statului roman e la dispozitia partenerilor si pretenilor plavanului.

  9. Pai Romania nu a alocat acei bani ci i-au dat . Pe „patrihoate „care lipsesc pe ruginele portugheze care cad si pe „corvete”… Mai bine ii dadeau la „curvete”si apareau in procentul de aparare….In loc de patrioate mai primim o sapca ?

  10. O precizare: inainte de 2014 – anul in care a inceput purificarea etnica, in Ucraina peste 800 000 de oameni se declarau romani. In 2016, dupa violentele ucrainienilor impotriva minoritatilor, violente denuntate de chiar ONU in raportul sau din acelasi an pe care o singura tara nu l-a semnat adica SUA, doar in jur de 500 000 mai aveau curajul sa se declare romani. In 2023, mai sunt circa 400 000 de romani curajosi care traiesc in Ucraina….In timpul Ucrainei sovietice existau peste 200 de scoli cu predare in limba romana. Acum, dupa 2014 si asa zisul „maidan” CIA, mai exista 9 scoli cu predare in limba romana!!!! Despre ce vorbim???

  11. 5 miliarde este putin nu enorm… Polonia are un PIB de 716 miliarde, asta inseamna ca a vandut de 0,69%…

  12. Polonia are 37.75 milioane de locuitori , ii normal ca si PIB-ul sa fie dublu in comparatie cu PIB-ul Romaniei ( fara sa mai punem la calcule ca in Polonia procentul de absorbtie de fonduri europene e mult mai mare ca al Romaniei )

  13. Johannis, om inteligent: nu-si aduce cu de-a sila razboiul în tara. Flori, nu arme!

  14. SUA cu Biden si ai lui de la Washington merg pe un drum greșit.
    UCRAINA e pionul otrăvit? Sau e o fundătură? S-a intrat intr-o capcană?
    Cert este ca tarile UE si nu numai sunt puse la pământ. S-a intrat intrun mare rahat!
    Nord Stream pe cine deranja?
    Exista si alta soluție in cazul Ucraina?
    La nivel global intrecerea nu mai e umăr la umăr. China e in pole position!
    Unde minte nu e,nici putere nu mai e !
    Lăcomia si prostia ne duce la pierzanie!

  15. in vedere ca PIBul Romaniei este unul mincinos, cred ca am platit chiar 3%!

  16. Sa dea 2% din buget adica din banii care raman disponibili pentru a fi folositi, nu din PIB care include multe sume care sunt doar scriptice dar pe care nu le vedem niciodata.

  17. Recesiune inseamna mai putin bani la buget. Chiar daca s-ar pastra 2%, suma ar scadea. Dar cand e recesiune, plus UE cere sa ajutam vecinul decla nord, banii disponibili pentru NATO sunt si mai putini. Concluzia e ca se micsoreaza roata de cascaval a NATO

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.