Oficial ne merge mai bine Cum au evoluat veniturile românilor în ultimii 20 de ani

Salariul mediu brut pe țară garantat în plată a crescut de 52 de ori în ultimii 20 de ani, iar în cazul muncitorilor în construcții chiar de 66 de ori. Salariu mediu net pe economie a crescut mai bine de 13 ori, iar pensia medie este azi de 14 ori mai mare ca în 2001. Totodată, valoarea indemnizației sociale pentru pensionari, adică pensia minimă, este de 2,6 ori mai mare, dar comparativ cu 2009. De remarcat este că din 2001 și până încoace, numărul de pensionari a scăzut cu aproape 20%.

Conform unui document semnat de secretarul de stat din Ministerul Muncii, Cătălin Boboc, în ianuarie 2000 salariul de bază minim brut era de 45 de lei. În acel an, prin două HG, acest salariu a sărit la 70 de lei și apoi la 100 de lei. De atunci și până azi, în fiecare an s-au operat creșteri de salariu minim cu o singură excepție și anume în 2010, când s-a menținut valoarea de 600 de lei, stabilită printr-o HG din 2008 pentru 2009. Atunci am avut criza economică mondială care a afectat puternic și economia românească. În prezent avem trei salarii minime: 2.300 de lei, 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare, 3.000 de lei pentru lucrătorii din domeniul construcțiilor.

Salariul mediu net în luna martie a fost de 3.547 de lei. În 2001, de exemplu, acesta era de 273,8 lei (calculat în lei noi). Pensia medie în 2001 era de100 de lei, iar numărul de pensionari era de 6,192 milioane de persoane. La finalul lui 2020, pensia medie a fost de 1.403 lei, în timp ce numărul pensinarilor a fost de 4,94 milioane de persoane. Pensia minimă în 2009 era de 300 de lei, iar cea de azi este de 800 de lei.

Desigur, aceste salturi ale veniturilor românilor sunt rezultatul creșterii economice. Dacă în 2001, aveam un PIB de 44,9 miliarde de euro, în 2021 se estimează unul de 228 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un salt de 5 ori în 2020 de ani. La stabilirea pensiei minime și a salariului minim o contribuție foarte mare o are și politicul, rațiunile sunt de natură electorală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4573 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Datele sunt total scoase din burta,gen darile de seama ale guvernului Vacaroiu,asta pentru cine a trait vremurile.Avem guvern tot FSN,rupt din seku si nomenclatura

  2. Cate salarii medii cumparau aceeasi casa in 2021 ? Cate salarii medii (nr de angajati) se platesc in 2021? GINI Index … comparat cu cel al altot tari europene in perioada 2001-2021….!?!?

  3. Fara a lua in calcul INFLATIA generala , o raportare la o constanta valabila macar la 100 ani , restul reprezinta doar cifre , statistica rece si manipulatorie .

  4. Da, românii au dus-o mai bine în ultimii 20 ani dar au amanetat viitorul generațiilor următoare. Nu cred că peste 20 ani va mai exista România ca stat. În cel mai fericit caz vor exista doar provinciile istorice alipite la statele vecine.

  5. Acum nu mai vin postacii să ne spună că Psd-ul guvernează prost de 30 de ani?

  6. @ha,ha:
    Nu e vorba doar de PeSeDe, e vorba de toata clasa politica perindata in politica si guvernare! Toti au contribuit la saracirea majoritatii cetatenilor mintind pentru voturi si cand au ajuns la borcanul cu miere, au facut ce le-a dictat „tu-du-list”!

  7. Sunteti niste invidiosi.
    Avem PNL avem USR, avem guvernul pe care il asteapta toti romanii. Se vor construi spitale noi, moderne, dotate cu tot ce trebuie, se vor construi autostrazile pe care le asteptam cu totii. Presedintele nostru a obtinut fonduri de la UE, 80 de miliarde si totul va fi bine. Este primul pas catre normalitate si civilizatie. Ca mai sunt unii care seamana ura si rautate,este treaba lor. Noi ,cu sau fara ei mergem inainte. Minciuna,invidia si prostia raman calitatile PSD pe mai departe. Cine se aseamana se aduna.

    • Imi place ironia ta fina. Incultii chiar o sa creada ca sustii PNL si USR.

  8. Iohannis va moderniza Romania. Europenii vor avea deplina incredere sa investeasca in Romania. Regiile si companiile pesediste se vor transforma in capacitati fezabile cu sprijinul banilor europeni. Sistemul bancar va primi o serioasa infuzie de capital. Firmele Romanesti vor fi intarite prin majorarea capitalului cu investitii straine. Padurile tarii noastre nu vor mai fi jefuite de pesedisti. Exploatarea petrolului si a gazelor naturale va fi puternic sprijinita de marile companii de profil internationale. Parlamentul si guvernul care vor reprezenta cu adevarat vointa poporului, vor sprijini activ ideile revolutionare ale presedintelui patriot.

  9. Daca nu te-ai fi uitat doar la o cifra si ai fi urmarit REALITATEA din Romania ai fi descoperit ca nu-i peste 3500 de lei NETUL ci media pe tara coboara trist sau jalnic sub 2965 lei adevarata medie. Intr-un site http://statisticiromania.ro/clasamente
    Imi amintesc ca in anii 2000 aveam echivalentul a 130 de euro…prin 2009 un salariu de conf. ajungea la 2300 lei din „vrerea” lui Basescu care-l taiase cu 25% deci aprox. 500 de euro. Azi un conf datorita regimului „rau” din anii 2016-2019 are 5700 lei la peste 30 de ani. deci aproape 1200 de euro. Sigur multi confi si alte „elite” au votat impotriva PSD pt ca i-a ajutat sa aiba un salariu decent, ”scrugandu-li-se …” dupa Orbon si mai ales dupa trans parca gen este un nou termen care trebuie ridacat in slavi ca Noul Zeu al omenirii, scuze, dar simt nevoia sa fiu in concordanta cu noua societate sau borbe…in care se complac unii…Cel etern, cazand decrepitudine dupa cea a creat-o pe Eva un feel de explicatie ca o legenda pt separarea in sexe, cand lumea putea ramane la nivel de rama, adica de nevertebrate, doar cu un sistem nervos scalariform.

  10. Doi idioți plătiți pentru postări:
    Zmeul și Jardan Durais. Sau poate doar unul care se simte binar.

  11. ai baut un ceai de sunatoare si iti suna limba de lemn? sigur ca vor investi pamant arabil de calitatea a II a din Romania vandut cu de zece ori mai ieftin decat in Olanda unde solul e de calitatea a VII a la, forta de munca ieftina ca in jungla africana, daca nu vor fi toti plecati prin UE si atunci vor fi nevoiti sa aduca din Asia forta de munca. Iohannis si Citu ne dau pe gratis tara ca niste oameni fara scrupule. De ce din miliardele imprumutate nu cumpara STATUL terenul agricol si sa-l dea in folosinta pt incurajarea tineretului in dezvoltarea de ferme BIO? Statisticile arata ca Elvetia va creste si Romania va pierde tot mai multa populatie prin exod si natalitate negativa…daca UE va avea/are un salariu minim de 1600 de euro, oare exploatatorii de pe plantatie se vor indura sa dea 400 euro unui angajat in Romania, Guvernul meu n-a fost in stare sa dea nici 100 de lei brut, deci 55 lei net, adica 11 euro pt ca multinationalele s-au opus. Intr-o zi daca populatia nu are venituri semnificative nici nivelul vanzarilor/profitului nu va mai fi important…

  12. Eram cel putin la nivelul Poloniei daca nu aveam doua javre de realesi care cu partidele si statul lor paralel lacom,securistoid si mafiot nu puneau non-stop betze in roate guvernarilor social-democrate.Dar si cu propaganda lor in care au bagat bani furati de la romani,care mafioti le-a varat in cap tinerilor naivi si fara cultura ca in politica dreapta este bunastarea,schimbarea in mai bine si alte gogosi,fara ca tinerii sa intzeleaga ca in tarile din occident,unde alearga ei dupa salarii mai mari,social-democratia a ridicat nivelul salarizarii peste tot,ca altfel banu muncii tuturor ramanea in conturile catorva smecheri asa ca la multimiliardarii americani unde oamenii simpli sunt mult mai saraci ca cei din vestul Europei.Dar problema este tot a oamenilor simpli pentru ca atunci cand le este ceva mai bine,multimea cu deja fumuri de boierie in cap,pune botu la gogosile mafiotilor si o coteste pe dreapta care ii intoarce,pas cu pas,la saracie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.