Cum au scăpat presupuși traficanți de brățări dacice

Mai multe persoane acuzate de furtul şi traficarea unor brăţări dacice şi monede provenite din zona cetăţilor dacice situate în Munţii Orăştiei, condamnate, în primă instanţă, la pedepse cu închisoarea şi la plata unor despăgubiri în valoare de aproape 1,4 milioane de euro, au fost achitate de Curtea de Apel Alba Iulia.

Conform unei decizii postate pe portalul Curții de Alba Iulia, pentru mai mulți inculpați acuzați de furt de obiecte de patrimoniu și tăinuire, procesul penal a încetat pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale.

Faptele de care sunt acuzați, în principal furt de brățări dacice, medalioane, inele, fibule, monede și alte obiecte de patrimoniu din zona cetăților dacice situate în Munții Orăștiei, datează din anul 1997, iar ei au fost trimiși în judecată în anul 2008.

Procesul la Curtea de Apel Alba Iulia a început în 2015, după ce în urmă cu trei ani Judecătoria Deva a decis condamnarea a nouă dintre inculpați la pedepse cuprinse între doi și șase ani de închisoare, respectiv la plata unor despăgubiri de 1,4 milioane de euro.

Potrivit deciziei Curții de Apel Alba Iulia, un singur inculpat, Călin Corhan, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, deoarece faptele sale au fost comise mai recent, în vreme ce alți nouă inculpați fie au fost achitați, fie a încetat procesul penal.

Curtea de Apel Alba Iulia a desființat, în parte, hotărârea atacată sub aspectul laturii penale și a rejudecat cauza.

”Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Radu Horia Camil pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat și tăinuire în formă continuată constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale (…) Achită pe inculpații Bodea Ioan și Luncan Viorica pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. (…) Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Luncan Ilie pentru infracţiunea de tăinuire constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale. (…) Achită pe inculpatul Jurcă (fost Caciuc) Daniel Sorin pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat. (…) Achită pe inculpatul Jurcă (fost Caciuc) Daniel Sorin cu privire la săvârşirea infracţiunii de furt calificat asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Ilić Ljubiša pentru infracţiunea de tăinuire în formă continuată constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale”, se arată în decizia postată de Curtea de Apel Alba Iulia.

De asemenea, sub aspectul laturii civile, Curtea de Apel Alba Iulia a înlăturat o parte din dispozițiile de plată către Stat, dar o parte dintre inculpați sunt obligați să plătească sume reprezentând inclusiv cheltuielile ocazionate de repatrierea şi expertizarea brăţărilor

Tezaurele arheologice au fost sustrase, începând din 1997, timp de câțiva ani, din situl Sarmizegetusa Regia, fiind ulterior valorificate pe piața neagră.

Decizia Curții de Apel Alba Iulia este definitivă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Poate pana acum nu a fost foarte clar ca in Romania poti fura in voie,orice!Judecatorii,de o indulgenta rar intalnita,poate doar comparabila cu justitia din Orient,te lasa si cu furtul si cu banii,si cu sanatatea!Unde mai pui ca daca se ingroase gluma cu procuratura, te mai si scot din tara in locatii sigure tip Costa Rica(unde baietii cu ochii blue au chiar in San Jose hostelul Transylvania anume pregatit) in Madagascar,unde dormi in gazda la canibali,care nu mananca legume,sau in Serbia ,in conditii mult mai civilizate!Iar cand te intorci in Romania ai placuta surpriza sa constati ca furturile au fost prescrise prescrise sau s-a dat o lege de gratiere!Ca doar nu au furat de capul lor,de placere,au furat din ordin!

  2. Ha ha ! Asta cu „bratarile dacice” recuperate chiar ca e, cred eu, escrocheria secolului ! Ati vazut cum arata „bratarile dacice” ? Zici ca sint arcuri de dormeza ! Probabil produse din aur de 18k luat din bazarul de la Istanbul, au un aspect nu de arta geto-dacica, ci mai degraba de arta africana, cred ca membrii triburilor zulu ar fi fost mîndri sa poarte asa ceva pe mîini si picioare ! Cred ca la o examinare mai atenta apar pe aceste „bratari” nu capete de cerbi sau lupi, ci hipopotami si girafe !

    • AI VIZITAT MATA VREODATA TEZAURUL DE LA MUZEUL DE ISTORIE AL ROMANIEI /BUCURESTI ??????
      AI VAZUT MATA VREODATA TEZAURUL ROMANESC DE AICI ???
      AI VAZUT MATA VREODATA O PIESA DE TEZAUR GETO-DACIC ????????????

      Orice obiect poate fi datat dupa aspectul sau/locul unde a fost gasit / situl si stratul in care a fost gasit !!!!!!

      Daca au fost scoase la licitatii internationale – sa fii sigur ca obiectele au fost autentificate in prealabil !

      Vezi mata ca un englez/galez/scotian sa dea bani pe fake-uri ?????

      PRIN URMARE, CRED CA FACI PARTE DIN DETRACTORII VECHIMII NOASTRE MILENARE, PRECUM SI A CIVILIZATIEI GETO-DACICE !!!!!!
      PRECUM SI A SFINTENIEI URMELOR SALE MATERIALE IN/DIN ROMANIA !!!!!!

      Editat POTI SA FII MATA ??????????

    • Stimabile, bati cimpii cu gratie ! Nu „detractez” deloc istoria Romaniei (de unde si pina unde ??), prin postarea mea am vrut doar sa afirm ca respectivele „bratari dacice” sint niste FALSURI ordinare (si am sa-ti dau si explicatia, simpla, pentru care au fost fabricate : la aceeasi greutate in aur, nu e acelasi lucru daca cineva detine o AUTENTICA bratara dacica sau bratara de aur a lui Vali Vijelie, sper ca-ti dai seama ca diferenta de valoare dintre cele doua e de citeva sute sau mii de ori !). Si da, sint absolut convins ca „fake”-urile, asa cum le zici cu un „englezism” pretentios, pot fi vindute relativ usor unui prostovan de „supus al maiestatii sale regina”, mai specialist in vechimea whiskey-urilor decit in cea a unor obiecte de patrimoniu ale unei tari despre care nici nu stiu, multi din ei, nici macar pe unde se afla !

  3. Titlul corect : „Cum au scapat traficanti de presupuse bratari dacice”

  4. DE ASTIA NU SE OCUPA DNA ?????????

    SE PARE CA DNA PATRONEAZA (DOAR) FURTUL DIN AVUTIA ROMANIEI !!!!!!!

    ADICA DNA ESTE DOAR EXPONENTUL HOTILOR DIN UE/PE/CE SI NATO !!!!!!!!!!

    • Nu fiti ridicol, DNA se ocupa de corupti, nu de furturi obisnuite, iar judecatorii dau sentinte nu procurorii. Furturile de genul acesta sunt investigate de parchetele generale si DIICOT-ul. Daca citeati articolul si comentati la subiect, nu din ura fata de DNA, ati fi vazut ca in acest caz in prima instanta la Deva faptasii au fost condamnati de catre judecatori la inchisoare, insa judecatorii din Alba-Iulia au tergiversat procesul trei ani pana la prescrierea faptelor.

  5. In sfarsit s-a facut „dreptate”!!!!!!!! Faptele comise in 1997,adica acum 21 de ani ….s-au prescris !!!!1
    Toata lumea jubileaza !!!!! Hotii nu fac nici puscarie si nici nu dau vreun sfant din prejudiciul de 1.4 milioane de euro.Si nu este un caz singular . Nu raspunde nimeni pentru astfel de „prescieri” parca planificate ?

  6. Bineintels ca hotii perindati prin parlamentele Romaniei post-decembriste, fiind si ei complici sau autori de furtisaguri din tezaurele nationale nu s-au gandit sa dea o lege prin care furtul din patrimoniul cultural si istoric al tarii sa nu se prescrie. Judecatorii din Alba Iulia ar trebui investigati pentru ca ei, nu procurorii, au tergiversat procesul din 2015 pana la prescriere dupa ce colegii lor de la Judecatoria din Deva ii condamnasera pe faptasi la inchisoare. Nu cumva judecatorii din Alba Iulia au primit si ei un pic de aur dacic, niste verzisori. Cum sa tergiversezi un proces 3 ani de zile!?

  7. cuuumm?? da magisterii nu tre sa mance??? ai apoi nu va „mpacentati” peste catva ani vine gobiernu roman si cumpara pantru patrimon bratarili astea si in felu nasta se fac si ei partasi la „comision” care bineinteles este /va fi secret de stat. si apoi au scapat cei care au vandut flota, petrolu, telefoanele si nu in ultimul rand tzeara si poporu si baietii istea cu cateva nkg da aur…atunci ce mai ziceti da iscarescu care plimba aurul da la Ana la Caiaba astfel incat din cauza frecarii tonele vor deveni quintale si apoi ..verighete da cununie cu diavolii batu i ar crucea…asta ba BUNA VESTIRE pentru system.. ca nici o masa ..critica fara aportu lora…

  8. …”brăţări dacice şi monede provenite din zona cetăţilor dacice”… Adevarat, dar „baietii desteptii” poate le-au „redescoperit” prin muzee, „retrocedari” din patrimoniul statului, sau „recuperari”!Nu au fost atat de „naivi” sa-si piarda timpul în Munţii Orăştiei. A fost nevoie de 10 ani sa se „ingroape” …descoperirea! Bartolomeu

    • Pentru informarea dumitale,dupa 90 a fost o invazie de cautatori de comori straini combinati cu javre locale de romani, in zona Muntilor Orastiei care au cautat si gasit, cu tehnica moderna,tezaure de kilograme de kosoni de aur si monede de argint tip Lisimah,plus alte podoabe getice din aur!Noua oranduire a lui Iliescu a permis furtul neintrerupt pana s-au basicat muzeografii,politia si in final justitia(procurorii)Ca stai sa vezi ca sunt falsuri(asum au declarat traficantii ca sa scape de puscarie) nu e treaba noastra ci a specialistilor!ca ii fac acum scapati,asta e Tara Hotilor!

  9. de mii de ani , se cauta brtariile dacice, si hopa -topa s au gasit dupa revolutie9Sau cum mama „dracu”-sa-i spun de vanzare in Mexico place-talcocul de la Viena!!!!!!!!

    asa era sa o incurcam si cu cumintenia pamantului

    Chiar nu gasiti omul care le fabrica—si apoi le vinde statului?nu cred ca nu stiti?
    ?
    /,
    dar tacETI, ca ala nu este un om prodst, ci un om umblat mai ales la Paris,ca ne-a bagat pe gat tot ce fabrica.. de la brincusi

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.