Cum comentează Remus Borza amenda încasată de la Concurenţă

Sancţionarea Hidroelectrica şi a zece din partenerii săi de afaceri, aşa numiţii băieţi deştepţi din energie, cu suma totală de 37 milioane de euro pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică va ajuta producătorul de energie de stat în lupta pe care o are în instanţă cu “băieţii deştepţi”, susţine Remus Borza, şeful Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Conform acestuia, această amendă demonstrează că acele contracte semnate după 2001, timp de zece ani, au fost ilegale. „O astfel de decizie demonstrează că aceste contracte sunt considerate ilegale, deci nu pot constitui temei de drept.

Băieţii deştepţi au cerut daune de peste 600 de milioane de euro când am reziliat contractele cu ei, în 2012, iar decizia Consiliului Concurenţei, practic, anulează orice şansă ca ei să primească vreun ban de la Hidroelectrica”, a declarat Borza, conform Agerpres. Acesta spune că dintre cele 75 de contestaţii înregistrate iniţial împotriva Hidroelectrica, mai sunt încă nouă pe rol. „Prefer să plătesc 4,6 milioane de euro statului român (amenda primită de la Consiliul Concurenţei – n. r.), decât să plătesc unora care nu au muncit în viaţa lor şi care au externalizat tot profitul în afara ţării”, a afirmat Borza. Şeful Euro Insol susţine că amenda acordată de Consiliul Concurenţei facilitează rezolvarea rapidă a litigiilor cu „băieţii deştepţi”, pentru ca Hidroelectrica să iasă din insolvenţă înainte de 20 iunie 2016.

„20 iunie 2016 este termenul maxim până la care compania se poată reorganiza, dar va ieşi până atunci din insolvenţă. Sperăm ca în luna mai să finalizăm toate aceste procese, care reprezintă singura cauză pentru care compania încă se află în insolvenţă”, a declarat Borza. Acesta a spus că respectivele contracte semnate de Hidroelectrica cu băieţii deştepţi din energie la preţuri sub media pieţei au reprezentat principala cauză pentru care producătorul de energie de stat a fost adus în insolvenţă, deoarce au provocat prejudicii companiei de 1,1 miliarde de euro în perioada 2003 – 2012, reprezentând diferenţa dintre preţurile foarte mici din contracte şi preţul pieţei.

„Aceste contracte au distorsionat piaţa, întrucât Hidroelectrica reprezintă cel mai mare producător de energie din ţară, cu o cotă de 30-35%, iar toată cantitatea de energie produsă a fost valorificată exclusiv prin aceste contracte, încălcând flagrant ordinele preşedintelui ANRE şi ale ministrului Economiei, care spuneau că toţi producătorii de energie trebuie să vândă energia disponibilă pe bursă.

Pentru că Hidroelectrica a ignorat aceste ordine, nu a existat deloc lichiditate în piaţă, iar preţurile pe piaţă erau foarte mari”, a declarat Borza. Hidroelectrica a fost amendată de Consiliul Concurenţei cu 20.436.271 lei (circa 4,6 milioane de euro), în timp ce partenerii săi au primit următoarele sancţiuni: Alpiq Romindustries – 21.728.026 lei (aproximativ 4,8 milioane de euro), Alpiq Romenergie – 87.821 lei (circa 20.000 de euro), Alro – 21.238.719 lei (aproape 4,7 milioane de euro), Electrocarbon – 864.203 lei (aproximativ 193.000 euro), Electromagnetica – 9.021.308 lei (circa 2 milioane de euro), Elsid – 2.553.868 lei (aproximativ 570.000 euro), Energy Financing Team (Switzerland) – 71.374.436 lei (aproape 16 milioane de euro), Energy Holding – 12.359.852 lei (aproximativ 2,8 milioane de euro), Luxten Lightning Company – 5.454.150 lei (aproape 1,2 milioane de euro) şi Menarom PEC (EURO PEC) – 724.950 lei (circa 162.000 de euro).

Societăţile Hidroelectrica, Elsid şi Electrocarbon au recunoscut săvârşirea faptelor anticoncurenţiale şi, ca urmare, au beneficiat de reducerea amenzilor. În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a analizat contractele pe termen lung încheiate între Hidroelectrica şi unii furnizori de energie electrică şi consumatori eligibili pe piaţa angro de energie electrică, având în vedere scopul, condiţiile de piaţă, poziţiile deţinute pe piaţă, durata contractelor, cantitatea de energie electrică angajată în contracte, preţul contractual, imposibilitatea denunţării unilaterale din partea producătorului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.