Cum crede Mugur Isărescu că vom putea ajunge din urmă economiile europene

România ar putea atinge 80% din media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor în următorii 25 de ani dacă va avea o creștere constantă de 1% pe an, a declarat guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu în cadrul unui discurs pe care l-a avut la lansarea ediției de primăvară 2016 a Raportului Economic Regional realizat de FMI.

Oficialul BNR a spus că în trecut România a avut o creștere economică de 7% dar care nu a fost sustenabilă iar efectele se vdă și azi. El a ținut să precizeze că e de preferat o creștere economică mai mică, dar constant, decât una mare, dar care să fie riscantă și care se fluctueze conjunctural. “BNR sprijină pe toate căile ideea unui proiect de ţară, unde creşterea economică să fie bazată pe creşterea productivităţii. (…) Cu o creştere economică de 1%, dar care să fie an de an, în următorii 25 de ani putem ajunge la 80% din media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor, care să nu fluctueze în funcţie de cursul de schimb. Această perspectivă de 25 de ani poate fi îndepărtată pentru cei din generaţia mea, însă la fel a fost şi cu aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat guvernatorul BNR. El a arătat că unele cuvinte precum “sustenabilitate” sau “coerenţă” pot suna a “păsărească”, iar societatea nu este încă pregătită pentru ele. “Societatea romanească nu e pregătită pentru a înţelege această dezbatere. O creştere economică nesustenabilă va fi eventual corectată de piaţă prin mecanisme brutale sau prin reversări de politică. Ne-a luat ani buni pentru a reveni la nivelul PIB dinainte de criză. Nu ne mai gândim să creştem cu 7-8% pe an. Dacă ne gândim la o creştere trebuie să gândim în termini echilibraţi. Nu este substitut adevărat şi de durată la politicile economice coerente. Corecţiile sunt inevitabile, durează şi sunt urmate de reproşuri care nu se termină într-un ciclu electoral.”, a fost de părere Isărescu.

Oficialul BNR a amintit faptul că în luna ianuarie a acestui an a fost rambursată ultima tranşă din împrumutul de 12 miliarde de euro contractat în anul 2009 de la FMI. “Era o atmosferă de,când am luat împrumutul. Ţin să reamintesc, nu pentru un titlu de glorie, că acest împrumut a fost luat pentru a face o ajustare Împrumutul a fost plătit cu tot cu dobânzi. Între timp, de la acordarea creditului la rambursare, rezerva internaţională a BNR a crescut cu 6 miliarde euro, banii de la FMI nu au fost folosiţi, contrar unor percepţii, pentru salvarea băncilor, rezervele minime pentru valută au scăzut de la 40% la sub 20%, creditul în valută a scăzut vertiginos. România este stabilă din punct de veder macroeconomic”, a mai spus guvernatorul. Potrivit acestuia, convergenţa nu este un drum cu sens unic şi multe ţări au eşuat în acest proces. Isărescu a lansat un apel către economiştii din bănci să coopereze pentru o analiză economică pertinentă.

‘Convergenţa în interiorul uniunii economice nu vine de la sine. Economiştii din bănci trebuie să se adune şi să facă o analiză adevărată, întrucât în acest moment avem un deficit de analiză economică’, a continuat guvernatorul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.