Cum ducem România mai departe? Răspunsul preşedintelui Academiei

România trebuie să fie în sufletul nostru şi să vrem să o ducem mai departe, a transmis, marţi seară, preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, la finalul unei conferinţe susţinute la Opera Naţională din Bucureşti.

„România trebuie să fie în sufletul nostru, pe lângă ceea ce e în exterior, şi să vrem să o ducem mai departe. România este o realitate şi un vis, în acelaşi timp”, a spus istoricul.

El a pledat pentru o educaţie „în cultul muncii”, evidenţiind că „ţara nu se construieşte singură, ci prin oameni”.

„Eu cred că, astăzi, câteodată, ne supărăm pe ţara întreagă. Ştiţi că românul are o vorbă: ‘S-a supărat ca … pe sat’. Dacă nu ne merge bine, zicem: ‘A, păi de aia nu-mi merge bine că în România nu reuşeşti nimic’. Pici la un examen şi… Am un fost student care acum e profesor universitar la o universitate în Franţa şi care a dat de 16 ori concurs în Franţa ca să devină titular şi a reuşit până la urmă, cu preţul sănătăţii aproape. Şi-a măcinat sănătatea. În România, dacă pici o dată zici: ‘A reuşit ixulescu, pentru că…’. Se poate, se întâmplă, dar trebuie să perseverezi. (…) Ne trebuie o educaţie în cultul muncii. Trebuie să perseverăm, că ţara nu se construieşte singură, prin oameni se construieşte”, a arătat Pop.

Preşedintele Academiei a adăugat că se simte mulţumit dacă românilor din diaspora le merge bine şi dacă, din când în când, îşi amintesc de ţară.

„Eu nu disper. Mă întreabă lumea ‘Bine, dar au plecat milioane de români’. Să fie sănătoşi şi să le meargă bine şi să-şi mai amintească şi de ţară din când în când. Măcar la Crăciun, când nu miroase bine a sarmale pe acolo pe unde sunt, şi la Paşti, când nici cozonacul lor de acolo nu e ca al nostru de acasă. Să trăiască bine acolo unde sunt. Sunt popoare care trăiesc în toate părţile lumii, dar cuibul lor nu a dispărut. Dau exemplul irlandezilor. Mai mulţi irlandezi trăiesc în diasporă decât în Republica Irlanda şi totuşi Irlanda există. Dacă românii care sunt în Noua Zeelandă duc un mesaj despre pământul ăsta şi dacă le spun ălora de ce mâncăm noi mititei cu muştar şi bem o bere de 1 Mai, eu sunt foarte mulţumit”, a completat Ioan-Aurel Pop.

Opera Naţională Bucureşti a încheiat marţi ediţia din 2023 a ciclului de conferinţe „Scena gândirii” cu un eveniment dedicat Zilei Naţionale, avându-l ca invitat pe preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care a susţinut conferinţa „Cum s-a construit România”.

Pe parcursul conferinţei, istoricul a explorat traseul care a condus la realizarea celui mai mare proiect de ţară din istoria României: Marea Unire, vorbind despre forţele care au conturat destinul României pe scena istoriei europene şi în ce mod s-au împletit aspiraţiile politice, culturale şi spirituale ale românilor în diverse momente-cheie pentru a modela identitatea naţională, cum au influenţat marile mişcări europene şi internaţionale evoluţia României şi cum au reacţionat românii la aceste mişcări externe.

Totodată, au fost abordate teme legate de momentele de cotitură care au schimbat cursul istoriei naţionale şi modul cum se reflectă aceste evenimente în contextul actual, importanţa întoarcerii asupra trecutului şi a unor episoade îndepărtate precum Revoluţia de la 1848, Războiul pentru Independenţă, Mica şi Marea Unire sau cât de legaţi ar trebui să ne simţim de trecutul nostru.

Aceste teme au fost dezbătute şi într-un dialog cu filosoful Daniel Nica, lector universitar la Universitatea din Bucureşti, moderatorul şi organizatorul programului de conferinţe.

Prelegerea invitatului şi dialogul cu organizatorul conferinţelor a fost punctată de momente artistice susţinute artiştii Operei – soprana Simonida Luţescu şi tenorul Bogdan Mihai, la pian evoluând Ethan Schmeisser.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

14 Comentarii

  1. Ai inceput sa vorbești informatorule?..
    Ți-ai dat ăia de la cluj liber la vorbire?…

  2. De ce sa dai un concurs de 15 ori si sa iti ruinezi sanatatea? Inteleg sa cercetezi 15 ani ca sa realizezi un mecanisn, o teorie, o lentila ca Spinoza, dar nu are sens sa perseverezi 15 ani sa reusesti la un concurs pentru un titlu, o functie…Istoricii, profesorii universitari, doctorii – in domeniul umanistic – nu trebuie luati in seama decat cu titlu de inventar…Pentruca NU ajungi in nicio astfel de postura daca spui adevarul care deranjeaza Autoritatea…De ce Istoria moderna romana e plina de minciuni? De ce nu se dezbate public interventia imbecila a armatei romane la Chisinau in 1918 cand a luat Basarabia si a pierdut Tezaurul care a fost pe drept confiscat de Moscova? De ce nu se spune publicului ca fost pacalit ca sa ii creasca rusofobia incat sa fie bagat in Razboi mondial alaturi de Germania nazista?

  3. O ducem mai departe foarte simplu: vindem si jumatatea care ne-a mai ramas……[Rumburak]

  4. E ardelean,pur sange din pepiniera de valori de la secu-UBB Cluj! D-aia si e acum unde e! Stie sa aprecieze …valorile nedescoperite Pe nefericitul cu invatatura , Coldea incapabil sa termine facultatea la Arad, fiind sef sereii IAP l-a facut prof universitar si doctor la UBB ( cu o lucrarea pusa-si acum- la secret!!!) Iar acesta e doar in exemplu dintre produsele premium de securici , caruia IAP le-a fost un adevarat inventator si care, baieti, acum ,dragi babuini, duc tara in carca. Ca dpar n-o sa ziceti ca nu e ei? E adevaratcCu salarii si pensii …speciale,dar meritate!Trebuie sa nu fi ardelean sa nu alegi ca guvernator in 2024, pe acest candicat al baietilor cu ochi albastri, daca licuricii nostri dragi renunta la doctorita noastra- 4% sau la prostanac! Pai daca ne-am obisnuit cu un meditator, ca iohanis, votat cu atata sarg de ardeleni , de ce n-am incerca si un secu-academician, tot din zona? Ca are-vedeti si voi-dosar beton!

  5. Fara securisti Romania are toate sansele reale, dar cum ei conduc si paraziteaza Romania atunci nu mai exista nicio sansa! Domnu presedinte are grade pe umeri de la un serviciu foarte secret asa ca sa ne scuteasca cu minciunile! Mai multa Onestitate si mai putin Securism domnu presedinte al Academiei!
    Intreaba la SRI daca am dreptate!

  6. Axon dumneata vrei vreodata ca in tara condusa de securitate din 1940 pana azi ca sa primeze vreodata adevarul? Nu ai sa vezi! Ce minciuni si combinatii fac securistii romani rivalizeaza cu multi de pe terra, asa ca istoria noastra oficiala are la minciuni si spalari de creiere ba mai mult sunt folosite portavoci securiste ca sa indoctrineze poporul in directia dusmanilor securitatii si sa linga la stapanii securitatii pentru ca Romania este arestata de Securitate. Ori Adevarul nu intra in ecuatia Securitatii pentru ca ii strica grav apele!

  7. Mai, eu nu mai pot cu Salamul sasesc!!….E o reclama la Salam care a putut fi auzita in Media de cel putin 256 de milioane de ori….Niste parliti care cica au inventat Salamul in anii 1990…Vasazica nu a existat Salam in Romania inainte de 1995 !!!. D -aia zic, asta nu e publicitate, nu e informare, e propaganda…

  8. De la Nicolae Iorga care și-a luat doctoratul în Istorie în Franța la 19 ani, care-l revolta și a combătut plecarea românilor în America am ajuns la conferință de baliverne a domnul Ioan Aurel Pop, care se consideră patriot fiindcă a îmbătrânit tot dând de 16 ori examene ca să poată profesa în Franța. Domnul conferențiar afirmă afirmă că “România trebuie să fie în sufletul nostru” continuând cu concluzia că plecare a 4 milioane de români majoritatea performerii generației lor, nu este o nenorocire dacă România a rămas în sufletul lor cât o sarmală de Crăciun!!! Asta este istoric academician? Domnule istoric Pop sufletul unei națiuni și a unei țări sunt tinerii. Că te bucuri că unii din cei buni au plecat este de înțeles ca altfel nu ajungeai în în România academician și Academia Română era ce este și pe cine-l are președinte în prezent. .

  9. @ 21.46. Minciunile Securitatii….Problema ridicata de mine a inceput la 1918…A fost falsificata de Securistii interbelici, nu de aia postbelici…Chiar m – am intrebat de ce Securistii postbelici nu au dezvaluit adevarul care convenea politic Partidului Comunist? Poate securistii postbelici erau la fel cu cei interbelici? Sau poporului roman nu ii place Adevarul, iar securistii profita?

  10. Pe A3,Boieru explica cum l-a executat pe cizmarul Ceaușescu! Ce jigodii nebune! Acum regreta că a luat viața a doi oameni! Macar trebuia să-i lege la ochi sa nu vadă cine-i executa! Blestemul asupra poporului român se va transmite peste 3 generatii. Când au văzut pentru ce l-au executat pe comandantul suprem, jigodiile nu pot să doarmă! Așa se întâmplă când satanistii nu-l respecta pe Dumnezeu! Popor blestemat, fara de Dumnezeu!

  11. Din puțul gândirii domnul academician profesor doctor istoric Aurel Ioan Pop în conferința “Scena gândirii”: “ România este o realitate şi un vis, în acelaşi timp”, “ ţara nu se construieşte singură, ci prin oameni” (motiv pentru care salută plecare a 4 milioane de români, majoritatea cei mai buni dintre ce buni), “ Ştiţi că românul are o vorbă: ‘S-a supărat ca … pe sat’. Dacă nu ne merge bine, zicem: ‘A, păi de aia nu-mi merge bine că în România nu reuşeşti nimic’. Pici la un examen şi…” “ A reuşit ixulescu, pentru că…’. Se poate, se întâmplă, dar trebuie să perseverezi.” “ Eu nu disper. Mă întreabă lumea ‘Bine, dar au plecat milioane de români’. Să fie sănătoşi şi să le meargă bine şi să-şi mai amintească şi de ţară din când în când. Măcar la Crăciun, când nu miroase bine a sarmale…” Cu așa baliverne în conferința unui academician în istorie noi disperăm domnule I.A. Pop până la Dumnezeu. Unde sunteți madam Bahmuțeanu, sau madam Tatoiu, sau madam Delia Deleanu sau Oprea, sau Bode și alții muți care flecăriți seară de seară prin televiziuni să va facă academicieni???

  12. gargaragiul asta batran nu mai tace de cand,in naivitatea lui se crede ‘prezidentiabil’
    PS criminalul ‘colonel’Boeru arata ca poporul roman are si ucigasi,lepadaturi,ca vrea niste bani ca a ucis conducatorul Romaniei si a facut jocul Moskovei,ca nu a fost platit si in bani,numai grade luate moca chit ca nu avea nici liceul.
    blestemul il va ajunge si pe iliescu azi o ‘leguma’,si pe Voican Voiculescu cu mainile patate de sange,instrumentele URSS

  13. Era de așteptat că Academia să se implice măcar în traseul educațional al tineretului, măcar în curriculum care expune istoria României,a limbii și literaturii române, măcar în dezbaterile privind viitorul țării, măcar în apărarea istoriei adevărate de pe aceste meleaguri și încă în multe altele. Dar Academia e MUTA. In frunte cu președintele ei. Chiar nu înțeleg rolul acestei instituții în peisajul românesc.Ori cu ea, ori fără ea, cam tot una e. Rușine domnule Pop.

  14. Cultul muncii a devenit mai degrabă o lozincă. Dupa cum se stie Friedrich Engels în lucrarea sa „Dialectica naturii” sustinea că „munca l-a creat pe om”. Astfel, într-un capitol din cartea Dialectica naturii intitulat „Rolul muncii în procesul de transformare a maimuţei în om“, se spune : „Întîi munca, apoi şi împreună cu ea vorbirea articulată sînt cele două stimulente esenţiale sub influenţa cărora creierul maimuţei s-a transformat treptat în creierul, ce-i drept foarte asemănător, dar considerabil mai mare şi mai perfecţionat, al omului. Paralel cu perfecţionarea creierului s-au perfecţionat însă şi uneltele lui cele mai directe, organele de simţ.”

    Engels porneste de la teoria evolutionistă a lui Charles Darwin prezentată in lucrarea „Originea omului şi selecţia sexuală“, in care Darwin a făcut o descriere aproximativă a acestor strămoşi ai omului ca fiind niste maimute antropoide complet acoperie cu păr, care aveau barbă şi urechile ascuţite şi trăiau în cîrduri pe copaci. Pasul hotărîtor pentru trecerea de la maimuţă la om ar fi fost făcut atunci când aceste maimuţe au început să se dezobişnuiască de a recurge la ajutorul mâinilor când umblau pe pămînt şi au adoptat un mers din ce în ce mai vertical.

    Evident, teoria lui Darwin a fost contestată de mai multe curente din domeniul biologiei, dar mai ales din domeniul teologic, potrivit căruia omul fiind înzestrat cu rațiune, voință liberă și sentimente este mister al creaţiei lui Dumnezeu. Pornind de la teoria lui Friedrich Engels, regimurile comuniste au exagerat folosind conceptul de „cultul muncii” in crearea „omului de tip nou”.

    De aceea, teza lui Engels potrivit căreia „munca l-a creat pe om”, a dat nastere la o serie de anecdote precum „Munca l-a creat pe om, dar nici lenea n-a omorît pe nimeni!” sau „Decât să muncesti degeaba, mai bine să stai degeaba” , etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.