Una rece, alta caldă despre intrarea în Schengen

Este în continuare obiectivul Comisiei Europene să avem o decizie asupra extinderii Schengen şi să primim România şi Bulgaria în acest an, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, marţi, la sfârşitul reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.

„Cred în continuare că este posibil. Nu suntem acolo încă. Dar sunt în contact foarte strâns cu statele cele mai implicate şi, bineînţeles, cu preşedinţia spaniolă”, a spus Johansson în cadrul conferinţei de presă comune cu ministrul spaniol de interne, Fernando Grande-Marlaska.

Întrebat dacă poate promite că va avea loc un vot până la sfârşitul anului privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, ministrul spaniol de interne a promis că ţara sa va face tot posibilul.

„Pot să mă angajez că noi avem dorinţa şi sprijinul Comisiei ca înainte de 31 decembrie România şi Bulgaria să fie membre depline ale spaţiului Schengen. Ce pot promite este că vom lucra neobosit pentru a face ca acest lucru să se întâmple. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, nu va fi pentru că nu am muncit pentru asta sau nu am discutat cu toate statele membre pentru a obţine o Europă mai puternică, care include România şi Bulgaria în zona Schengen”, a spus Grande-Marlaska.

„Ceea ce pot garanta este că vom face tot posibilul pentru a încerca să facem ca acest lucru să se întâmple în acest an”, a dat el asigurări.

Pe de altă parte, Nicole de Moor, secretar de stat pentru migraţie şi azil în guvernul Belgiei, a declarat marţi, la sosirea la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne că există discuţii despre extinderea spaţiului Schengen în viitor, dar că mai întâi sistemul însuşi trebuie reformat.

Secretarul de stat belgian a părut astfel să condiţioneze extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria de o reformare a sistemului, fapt îngrijorător în contextul în care Belgia va deţine preşedinţia Consiliului UE de la 1 ianuarie 2024.

„Cred că este important să reformăm nu numai sistemul de migraţie, ci şi sistemul Schengen şi avem un instrument important pentru negociere – Codul frontierelor Schengen – şi cred că trebuie să reformăm sistemul. Trebuie cu adevărat să preluăm controlul asupra migraţiei, cu frontiere mai puternice, să putem face diferenţa între cei care fug de război şi persecuţie şi au nevoie de protecţie în UE şi cei care nu se află în această situaţie şi nu au dreptul de a intra în UE în acest mod”, a spus Nicole de Moor.

De asemenea, ea pledat pentru mai multă solidaritate între statele UE, referindu-se la gestionarea migraţiei.

„Am negociat foarte intens în ultimele săptămâni şi bineînţeles Belgia susţine preşedinţia spaniolă în a ajunge la un acord cât de curând posibil (asupra Pactului privind migraţia şi azilul – n.r.). Am discutat cu mulţi eurodeputaţi şi am simţit că există un sentiment de urgenţă, toată lumea ştie cât de important este acest elan, am trecut prin negocieri lungi, un maraton, şi trebuie să finalizăm acest proiect”, a mai spus secretarul de stat belgian pentru migraţie.

Întrebată în mod concret dacă în opinia ei nu este momentul pentru extinderea spaţiului Schengen, ea a răspuns: „Bineînţeles, discutăm despre extinderea Schengen în viitor, dar mai întâi trebuie să reformăm sistemul însuşi, iar Europa trebuie şi ea să fie pregătită”.

Belgia nu a fost până acum printre ţările care s-au opus aderării României şi Bulgariei la Schengen, statele care au votat anul trecut împotriva extinderii zonei de liberă circulaţie fiind Austria în cazul României şi Austria şi Olanda în cazul Bulgariei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. In locul Romaniei as spune:

    1. Nu suntem primiti in Schengen luna aceasta, Austria sa-si i-a adio de la postul de comisar cu drepturile omului, mai ales ca a incalcat dreptul Romaniei de a fi in Schengen.
    2. Olanda s-a impotrivit si ea si as spune ca ar trebui sa-si ia gandul de la secretariatul NATO daca Romania nu intra in Schengen luna asta.
    3. Pentru UE: nu intram luna asta in Schenghen, adio coridor de tranzit si ajutoare pentru Ucraina.
    4. Daca nici asa nu ajungem in Schengen, atunci sa se treaca la rezilierea tuturor contractelor cu firmele austriece si anularea oricaror noi negocieri de contracte. In plus, trebuie interzisa taierea copacilor pentru, cel putin, 20 de ani.
    5. In ultima instanta, ROExist singura solutie demna si viabila pentru Romania.

  2. Wilders i-a spăriat pă toți la Bruksăl, că vine valu’ „celorlalți”, iar acu’ le țîțîie ‘ooroo că-și vor pierde locurile bine plătite acolo!
    Evoluția e bună! :)))
    …iar o balegă caldă prinde bine deasupra, cînd e frig și iarnă……[Rumburak]

  3. Hai gata lasati prosteala cu noi,nu mai vrem nimic,Noi Boicotam FIRMELE AUSTRIECE chiar daca intram in Schengen,asa Ca sa recuperam toti acesti ani cand meritam de drept si de regula si nu am intrat.

  4. Evident ne este !
    Întregii Căi a Laptelui DegreZat (1.5%) etc.
    Ăștia isi bat joc de noi, când nu e Olanda, e Austria, când nu e Austria, hop ! Apare Belgia…
    Ia MUTAȚI VOI DECISIV și închideți frontierele pentru Urcaca, trimiteți VITEJII Urcaci în Occident șamd.
    Eeeeeh ? măRog…🤮

  5. citesc toate articolele cu schengen si ma distreaza insistenta si sperantele puerile date de declaratiile unora si altora ca da se vrea dar trebuie aia si ailalta la fel ca vizele in sua …da cum sa nu …dar…e ceva ce le lipseste geniilor mediocritatii si prostiei din romania ca ciolacu ,johansky,citu ,ciuca etc …important pentru ei e ca iau leafa buna si au expunere…pentru risu lumii …bibabalu…

  6. dca si Suedia da semne ca se ia de soarta noastra iar,sa-i blocam intraea in NATO,sa inteleaga definitia de áliat’
    de azi nu mai comentez subiectul Schengen,presa noasstra a ajuns sa faca jocul Austriei si cretinului de Tomac

  7. In privinta Schengen ne comportam exact ca un individ respins de prietena care zilnic ca un maniac milog o suna si intreaba :” Dar te rog primeste-ma inapoi vreau sa fim prieteni!” Ea ii spune NU pentru a suta oara dar maniacul nu se opreste o suna iar si iar o intreaba ani de zile la rand ….Asta e o boala psihica grava si bolnavul nu isi da seama de ea el crede ca e perseverent !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.