Cum gîndește, fără idei, ministrul Victor Costache?

Cum gîndește ministrul Victor Costache? Este întrebarea la care își doresc să afle un răspuns aproape toți românii, mai ales după ce a fost dată Ordonanța de urgență care dă spitalelor private acces la bani publici. Și cum problema era pe buzele tuturor, oficialul din Sănătate a fost invitat la Realitatea Plus, la emisiunea Jocuri de putere. Emisiune la care, întâmplător sau nu, unul dintre moderatorii emisiunii a fost Marilena Mititelu, fost consilier de stat la cabinetul vicepremierului Raluca Turcan, iar al doilea Costi Rogozanu. Scriptul emisiunii, în rândurile de mai jos, ar putea să va ajute și pe dvs, cititorii cotidianul.ro, să înțeleagă Cum gândește ministrul Victor Costache.

M.Mititelu – Bună seara și bine ați venit domnule ministru.

V.Costache – Bună seara și mulțumesc pentru invitație.

M.Mititelu – Discutăm pe larg de această dată despre Ordonanța de urgență privind accesul spitalelor private la programele naționale de sănătate. Este una dintre cele mai controversate ordonanțe, cel puțin din acel pachet de 25 care au fost adoptate de Guvern cu o zi înainte de a fi demis. Informația acestor ore Avocatul Poporului spune că săptămâna viitoare contestă la Curtea Constituțională această ordonanță de urgență. Ați luat în calcul un asemenea demers?

V.Costache – În primul rând nu este o ordonanță care să prevadă accesul unor spitale la programe, este o ordonanță care modernizează Legea 95, Legea sănătății. Sunt mai multe prevederi în această ordonanță de sănătate și o serie dintre aceste prevederi se referă la serviciile medicale și această ordonanță este în special dată în interesul pacienților din România și are ca scop a le facilita accesul la niște servicii medicale după modelul celorlalte țări din Europa.

C.Rogozanu – Ea este în vigoare acum ordonanța asta?

V.Costache – Ordonanța evident nu este în vigoare, mai trebuie emise și normele de punere în aplicare a acestei ordonanțe.

M.Mititelu – Ei, în acele norme metodologice așteptăm să vedem ce se va întâmpla și cu celebra coplată, un lucru peste care multă lume a trecut cu vederea dar aici ar putea fi poate toată cheia. Coplata s-a amânat prin Ordonanță de urgență cu un an aproape, până în aprilie 2021. Ce se va întâmpla din aprilie anul viitor când pacientul se duce la un spital privat să se trateze, în baza acestor programe naționale de sănătate, crezând că nu plătește nimic, că … așa a aflat de la televizor, te duci și te tratezi gratis și la final, peste un an, primești factură de la spitalul privat, coplată.

V.Costache – Este foarte important să nu facem confuzii și să amestecăm noțiuni simple. În primul rând coplata a fost introdusă și legalizată anul trecut de către PSD și ar fi trebuit să intre din aprilie 2020, în cadrul noului contract cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Evident noi ne-am trezit în fața acestei situații care ar fi pus o presiune nejustificată pe populație și pe finanțele populației din România care are nevoie de îngrijire medicală. În momentul când introduci și când lași la liber practic această coplată, este foarte important să adopți și un model european de implementare. Și pentru a diminua acest impact în rândul populației este foarte important ca noi să avem în România un model predictibil de asigurări complementare de sănătate sau abonamente de sănătate cum vreți dumneavoastră să le numiți. Deci, vedeți, când PSD-ul a dat această lege anul trecut ar fi trebuit să prezinte și o alternativă pentru a absorbi…

C.Rogozanu – Dar dumneavoastră ați dat ordonanța împreună cu coplata deci știați că este coplată.

V.Costache – Nu, nu am dat ordonanța împreună cu coplata…

C.Rogozanu – Dar știați, știați…

V.Costache – Nu, tocmai noi am prorogat această coplată…

C.Rogozanu – Așa ați intrat cu ordonanța, așa ați propus-o, știind că veți proroga coplata sau vă bazați ca va intra și coplata, firesc ?

V.Costache – Nu, noi în cadrul acestei ordonanțe am prorogat coplata, scrie negru pe alb, este foarte simplu. Practic trebuie ca într-un an de zile să se pregătească un sistem de asigurări complementare sau de abonamente de sănătate de tip european la care …

C.Rogozanu – Și atunci unde era urgența domnule Costache, dacă nu aveați asigurări, nu aveați aia, de ce era așa de urgent să dați atâția bani înspre privați ?

V.Costache – Iar simplificați foarte mult. Spuneți-mi duneavoastră cum dăm bani spre privați în cadrul acestei ordonanțe ?

C.Rogozanu – Foarte simplu, deschideți drumul spre deconturi către clinici private, spitale private, vor fi deconturi și mai mari dinspre public spre privat.

V.Costache – Așa. În primul rând și probabil știți foarte bine, spitalele private au fost introduse în programele naționale de sănătate în 2014, da, de către guvernul Ponta. Deci nu noi am introdus spitalele private în sănătate.

C.Rogozanu – Nu dar ați prelungit foarte mult…

M.Mititelu – Da, dar ai venit cu o … Într-adevăr cu o condiție acum.

V.Costache – Noi am permis un acces echitabil, echilibrat, fără discriminări, a pacienților, după dreptul conform principiilor de bază în legea sănătății.

C.Rogozanu – Păi haideți să discutăm și asta cu pacienții. Vor fi mai mulți pacienți?

V.Costache – Mă lăsați să termin ? Dacă mă întrerupeți la fiecare cuvânt…

C.Rogozanu – Dar trebuie să avem și un dialog ca să înțeleagă telespectatorii…

V.Costache – Un dialog presupune o întrebare și un răspuns. Dacă în timpul răspunsului continuați să puneți întrebări…

M.Mititelu – Îl ascultăm pe domnul ministru și clarificăm ideea și ne întoarcem la lucrurile pe care le dorim fiecare dintre noi. Vă rugăm, domnule ministru.

V.Costache – Este un principiu valabil în toată Europa ca pacientul să-și poată alege medicul deci era firesc ca să refacem Legea 95 după acest principiu. În paralel, în fiecare an noi plătim undeva în jur de 130 de milioane de euro spitalelor și clinicilor din străinătate deoarece nu permitem pacienților să circule liber în sistemul medical și atunci ei își aleg resurse și soluții terapeutice în Europa. Dacă ar fi să ne comparăm cu Bulgaria, haideți să nu ne comparăm cu Franța, sau cu Germania, bulgarii plătesc țărilor din Uniunea Europeană undeva între o sută și două sute de mii de euro anual. Noi plătim undeva între 130 de milioane de euro anual. Deci, creând punți și discriminări am ajuns să ne furăm singuri căciula. Gândiți-vă cu acești bani noi ne finanțăm cel puțin două programe majore de sănătate în fiecare an.

M.Mititelu – Bun. Deci să revenim la ceea ce aduce nou această ordonanță de urgență. Și până acum spitalele private puteau să acceseze aceste programme naționale de sănătate însă prin ordonanța de urgență a picat o condiție esențială pentru ca un spital privat să acceseze programul național de sănătate și anume cererea să depășească oferta la spitalele de stat. Până acum doar în condițiile în care erau mai mulți pacienți decât putea să trateze spitalul de stat putea interveni și un spital privat. Odată cu această ordonanță de urgență condiția asta a picat și, practic, începe o concurență între spitalul de stat și spitalul privat. Evident că lumea va migra spre spitalul privat nu, că sunt servicii mai bune, ești tratat mai bine, poate și infecții nozocomiale nu găsești în aceeași cantitate ca într-un spital de stat. Apare clar o concurență neloială.

C.Rogozanu – Și este o concurență pe bani publici. Să spunem așa, că este din contribuția la casa de asigurări naționale de sănătate, nu este o competiție de piață liberă în care căutăm clienți bogați să-i tratăm.

M.Mititelu – O mare temere există ce se va întâmpla cu spitalele de stat dacă vom merge pe principiul finanțarea urmează pacientul. Păi dacă finanțarea va urma preponderent pacientul către un spital privat nu va fi din ce în ce mai subfinanțat spitalul de stat și la fel și medicii, vom găsi tot mai puțini medici interesați să mai rămână la spitalul de stat? Cum vom mai putea noi, dacă nu avem bani și nu vom putea plăti acea coplată la spitalele private să ne tratăm totuși într-un sistem public de sănătate? Aici este marea temere. Concurența aceasta nu o să pună pe butuci sistemul public de sănătate? Spitalele noastre publice?

V.Costache – În niciun caz. În primul rând aceste principii funcționează peste tot în Europa și nu au funcționat la noi. De aceea am ajuns și știți foarte bine avem un sistem sanitar care este pe ultimul loc în Europa. Pur și simplu noi am corectat o formulare ambiguă în Legea 95, care nu avea nicio bază de aplicare și vă spun de ce. Știți foarte bine, la sfârșitul lui noiembrie a fost Comisia Europeană, a elaborat și a prezentat raportul pe sănătate al României și suntem pe ultimul loc la toți indicatorii de sănătate publică. Deci, din păcate, în România avem prea mulți pacienți care nu ajung să se trateze la timp și prea puține spitale. Deci, această măsură nu este decât în interesul pacienților, știți foarte bine că trebuie să construim și mai multe spitale pentru a-i îngriji corect. În momentul de față avem cele trei proiecte de spitale regionale care vor aduce încă 2400 de paturi în sistemul sanitar numai că aceste paturi nu vor fi disponibile decât undeva în 2027, 2028. Deci noi trebuie să prezentăm soluții concrete, și cât mai rapide pacienților care mor în fiecare zi, celor prea mulți pacienți pe care îi avem, știți foarte bine de cozile și aglomerarea care există în spitale.

C.Rogozanu – Vor fi și mai multe cozi.

V.Costache – Nu, dimpotrivă, pacienții vor fi tratați în condiții mai bune.

C.Rogozanu – Am auzit-o pe șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cred că erați și dumneavoastră la acel eveniment, și oricum există dezbaterea asta că e clar că trebuiesc mărite prețurile, că sunt prea mici prețurile pentru diverse servicii, multe dintre ele prinse și în aceste, fie că e vorba de programe naționale de sănătate…

M.Mititelu – Da, nu sunt actualizate serviciile medicale la stat.

C.Rogozanu – Și atunci întrebarea este, prețuri mai mari, nu, veți mări prețurile la aceste servicii. Va fi un pas necesar pentru că am văzut că altfel privații nici nu sunt interesați de ordonanță.

M.Mititelu – Da, au de gând să nici nu încheie contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

V.Costache – Sunt unele servicii pe care într-adevăr trebuie să ajungem să le decontăm la tarife reale deoarece ajungem iar să le plătim în străinătate. Vedeți România nu mai este o țară închisă în care ne putem juca cu sănătatea poporului după cum vrem și să implementăm tot felul de dogme depășite fiindcă așa vrem noi. Românii circulă liber și dacă nu le lăsăm dreptul de a-și alege spitalul și medicul și-l vor alege în altă parte. Și în Uniunea Europeană tot Casa Națională este obligată să plătească aceste facturi în majoritatea cazurilor.

C.Rogozanu – Bugetul sănătății vrea prețuri mai mari atunci unde este accesul?

V.Costache – Dacă vreți ne furăm singuri căciula și haideți să dăm un exemplu ușor de înțeles. Deci avem medicina generală unde suntem în această situație, suntem pe ultimul loc în Europa. Dacă ne uităm la altă latură a medicinei, medicina dentară, stomatologia, care a fost…ăăă, care nu a fost îngrădită de prevederi legislative, deci avem aceiași medici, sunt formați în aceleași facultăți de medicină, sunteți de acord, cei care merg în filierele de medicină generală sunt aceleași facultăți cu cei care merg la stomatologie. Pacienții sunt aceiași, tot pacienții din România, în schimb stomatologia s-a dezvoltat foarte bine, este… ăăă… un exemplu de bune practici la nivel european…

C.Rogozanu – Știți că jumătate de țară nu are dinți? Știți asta?

V.Costache – Și ca dovadă avem un flux de pacienți din străinătate care vin să se trateze în România, spre deosebire de fluxul invers…

C.Rogozanu – Da dar românii, ați văzut câți români nu au dinți? Deci ce a făcut piața liberă? A tratat doar pe cei care-și permit…

V.Costache – Da, ăsta este punctul dumneavoastră de vedere că sunt jumătate din români…

C.Rogozanu – Nu, astea sunt datele. Știți și dumneavoastră că sunt probleme mari.

V.Costache – Dar într-adevăr ar trebui decontat mult mai bine de la Casa Națională și stomatologia. Vedeți ăsta este rolul abonamentelor de sănătate sau al asigurărilor complementare care să preia și aceste … deci în Europa tot ce înseamnă stomatologie și, de asemeni oftalmologie, sunt …au toate aceste tarife deci în loc să mergi să plătești din buzunarul tău pentru aceasta există…

C.Rogozanu – Am anunțat prezența dumneavoastră și pe facebook și pe unde am apucat și, evident, oamenii mi-au pus întrebări și erau întrebări unele foarte concrete. Dă o doamnă un exemplu din familie cu un AVC, altcineva cu un infact și întrebarea suna cam așa, ca să mergem în concret: faci un infarct, faci AVC-ul. El nu înseamnă doar operația, intervenția inițială pe care o să o facă la spitalul privat. Presupune un tratament complet sau cât se poate de complet, cu internare, cu operări, cum va funcționa? Cad pe stradă de la o boală gravă, ajung la urgență, pentru că s-a liberalizat piața și de urgență. Ajung la un spital privat, și mă trezesc după aia că trebuie să plătesc o cazare de zece ori mai mare ca la stat. Ce fac? Îmi face un credit spitalul?

V.Costache – Complet fals. Ese foarte bine că evocați acest subiect pentru a lămuri lucrurile. În primul rând noi am creat posibilitatea ca să participe și alte centre și alte spitale la programul de infarct. Știți foarte bine, suntem pe ultimul loc în Europa și aici la numărul de centre de infarct miocardic la suta de mii de locuitori și la numărul de centre de strog, de accidente cerebrale la suta de mii de locuitori. Ăăă… și atunci practic am creat posibilitatea … vedeți dumneavoastră infarctul miocardic nu este ceva care să poată fi ușor de tratat, să spunem că dumneavoastră aveți un mic spital privat, gata ați accesat programul de infarct și tratamentul … Nu, ca să accesați programul de infarct trebuie să aveți o echipă medicală complexă, cu cardiologi, minim doi cardologi intervenționiști care să fie…ăăă…

C.Rogozanu – Eu am înțeles asta, cu costurile nu am înțeles.

V.Costache – cardiologi intervenționiști, echipamente, deci nu oricine …terapie intensivă, terapie intensivă care să funcționeze iar costurile sunt decontate la fel ca la spitalele publice și la spitalele private…ăăă… chiar și așa…ăăă…

C.Rogozanu – Chiar și cazarea și restul?

V.Costache – Un pacient care are un infarct miocardic, pentru că ați evocat intervenția, prima parte tot ce înseamnă intervenție la angiograf se decontează din programul Ministerului Sănătății, programul de infarct, iar evident pacientul are două direcții, ori ajunge pe secție, pe secția de cardiologie unde va fi decontat prin contractul cu Casa Națională, ori ajunge în terapie intensivă unde este finanțat prin alt program de terapie intensivă. Sigur că da, nu este simplu de înțeles și de explicat deoarece finanțarea sistemului și felul în care a fost conceput …ăăă… finanțarea sistemului din România este foarte alambicată. Vedeți, sunt programe la minister, sunt programe la …

C.Rogozanu – De aceea aș vrea să-mi răspundeți ca la cel mai prost telespectator din lume, eu sunt ăla, răspundeți-mi la asta: dacă fac infactul ăla plătesc mai mult da sau nu?

V.Costache – În momentul când spitalul care intră în programul de infarct face contract cu Ministerul Sănătății este exclus ca acel spital să perceapă coplată. Pur și simplu se decontează din programul de infarct toată procedura sau șederea pe terapie intensivă iar din programele casei șederea pe secția de …

C.Rogozanu – Și dacă nu am bani după terapie intensivă sunt mutat la un spital public sau cum se întâmplă? Dacă nu am bani să …

V.Costache – Dar nu înțeleg

C.Rogozanu – Păi înțeleg că este până la terapie intensivă sau este și cu

V.Costache – Poate nu ați înțeles sau nu am explicat eu bine. Încă o dată pentru că să știți că nu există elevi slabi, există profesori care nu explică suficient de bine. E vina mea.

C.Rogozanu – Eu sunt un elev slab dar mă educ.

V.Costache – Încă o dată: pacientul face infarct. Este dus… în primul rând ajunge pe masa de angiografie unde se deschide vasul, se implantează un stent, mă rog procedurile clasice. Apoi, în funcție de stabilitatea și de severitatea infarctului, cât de repede a ajuns să fie tratat sau nu, ajunge fie pe terapie intensivă într-un caz mai complicat, fie pe, ca să simplificăm, pe secția de cardiologie când urmările au fost simple dar în niciun caz, nici în cazul a, nici în cazul b, pacientul nu plătește. Ce este important pentru pacienții români care au un infarct? Să ajungă cât mai repede la un centru de infarct. Această plimbare cu diverse mijloace de transport…ăăă… fiecare oră care trece îi agravează prognosticul.

M.Mititelu – Bun dar discutăm de programul acesta pentru cardiologie, da, și programul oncologic. Aici nu vor fi suportate costuri dar mai sunt 12 programe naționale. Ce se întâmplă cu pacienții care accesează aceste programe?

V.Costache – Sunt programe care deja funcționează foarte bine și nu are rost să…ăăă…

M.Mititelu – Dar vor plăti ceva odată ce ajung la spital privat? Vor plăti ceva? Nici din aprilie 2021?

V.Costache – Nu și în… și în ordonanță este stipulat clar că tot ceea ce înseamnă program național de sănătate nu există coplată.

M.Mititelu – Da dar discutăm doar de intervalul acesta până în 2021, aprilie. După…

V.Costache – De asta spuneam și este uneori greu de înțeles. Finanțarea sistemului sanitar este foarte alambicată. Deci există programe naționale dar există și celelalte patologii care sunt în afara programelor. Pentru acele patologii era prevăzută coplata. Dar să ne întoarcem la programele naționale. Sunt programe care deja funcționează foarte bine și nu are rost să le modificăm cum ar fi…ăăă…

C.Rogozanu – Deci nu veți scoate coplata.

M. Mititelu – E ceva ce totuși ne scapă. Deci coplata rămâne în vigoare de la anul, din aprilie 2021.

V.Costache – Deci în 2021 să sperăm că nu va mai fi nimeni în postura noastră ca să împingă, să proroge și mai mult coplata dar nu totul depinde de noi. Trebuie creat și asta nu o crează Ministerul Sănătății și nici Casa Națională, un sistem de abonamente de sănătate sau de asigurări complementare pentru ca această coplată să fie absorbită în acest sistem.

M.Mititelu – Spuneți așa: ca să nu facem infarct după ce am primit factura după ce am fost vindecați de infarct, ar trebui să ne facem o asigurare în afara banilor pe care îi dăm acum, contribuția la asigurări de sănătate, să plătim suplimentar, asta spuneți nu? Să ne facem asigurări suplimentare de sănătate.

V.Costache – Nu, iar v-ați întors la infarct. Infarctul nu are nicio legătură cu coplata, infarctul este un program de acuți care în nici un caz nici în 2019, nici în 2020, nici în 2021, nici în 2022, nici în 2023 nu veți face infarct după ce …

M.Mititelu – Deci, ce anume o să-mi provoace un infarct când o să văd coplata trecută pe factura mea la externare?

V.Costache – Ăăă… la celelalte afecțiuni care sunt în afara programelor naționale de sănătate dacă nu vă faceți, uite tot spuneați că aveți o criz de sciatică, deci dacă aveți, da, ăăă… o …ăăă… dacă aveți o operație de hernie de disc, da, deci herniile de disc nu sunt în programele naționale de sănătate. Sunt codate în sistemul DRG. Evident casa nu poate să acopere și herniile de disc.

M.Mititelu – Și atunci soluția ar fi să-mi fac niște asigurări.

V.Costache – Și atunci…ăăă…haideți să nu inventăm nimic. Haideți să facem ceea ce fac francejii și germanii.

C.Rogozanu – Păi francezii plafonează aceste deconturi. La noi sunt plafonate?

V.Costache – Haideți să vă spun cum plafonează francejii aceste deconturi. O intervenție de hernie de disc în România, la costuri reale, la orice spital din România cred că este maxim undeva în jur de 6-7 mii de euro. Dacă vă duceți în Franța la plafonat, da, plafonați dar undeva la douăzeci și ceva de mii de euro. Da, deci asta înseamnă la franceji plafonarea.

C.Rogozanu – Da dar la ei salariul minim este undeva la o mie și ceva de euro, la noi este 300.

V.Costache – Salariile s-au mai regularizat în România și nu explică diferențele astea. Vedeți, trăim într-o globalizare a economiei, inclusiv a medicinei. Un dispozitiv medical care se cumpără în România, de care are nevoie un spital din România, ele nu se produc în România, se produc tot undeva în Franța, în Germania, în SUA, ele vor costa la fel spitalul din România cât spitalul din Franța sau Germania. Deci costurile, am ajuns cam la aceleași costuri ca spitalele din Occident. Vorbeam cu …ăăă… săptămâna trecută cu menegera de la spitalul de arși și avem costuri pe terapie intensivă pe zi, vorbesc numai de costurile pe terapie intensivă la Spitalul de Arși ndeva în jur de câteva mii de euro pe zi. Astea sunt prețurile din medicina modernă.

M.Mititelu – Haideți să nu fugim de lămuriri. Mai avem o întrebare de la telespectatorii noștri. La urgență merg și se decontează de la casă. Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă mă trimite pe secție intervine coplata, ar fi o întrebare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

15 Comentarii

  1. Acest individ a obtinut titlul stiintific de doctor in stiinte medicale inainte sa obtina titlu de medic specialist. Vai de legile din Romania. Asa se intampla cand rezidentii devin „dottore” inainte de a deveni specialisti. Miroase de la o posta ca, este un acoperit al serviciilor franceze format din timp sa ocupe functia de ministru al sanatii , adicatelea accesul la borcanul de miere. Indiviul calca pe urmele lui Ciolhannis!

  2. Mercantilul domn ministru Costache, motivează deturnarea banilor din sănătatea publică în buzunarele sănătății bogaților repetând Basmul cu Cocoșu roșu: “Știi basmul cu cocoșu roșu? Nu. Eu l-am prins și l-am mâncat și ție nu ți-am dat! Nu înțeleg. Stai să-ți explic: Eu l-am prins și l-am mâncat și ție nu ți-am dat. Deci reții Eu l-am prins și l-am mâncat și ție nu ți-am dat.”

  3. Un singur comentariu, de fapt o intrebare legata de un argument reprtitiv al domnului ministru: si daca se aplica ordonanta si vor fi introduse complet in circuit clinicile private nu va mai merge lumea la AKH Viena sau in spitale similare, si nu se vor mai „pierde” bani spre exterior??? Cum se face acest lucru? Inclusiv pe piata serviciilor medicare Ro este parte a Pietei Interne Unice! Argumentul dlui ministru arata adevarul: interesul nu este pentru pacienti ci pentru fonduri!

  4. o exemplificare mai buna despre cum intentioneaza sa „sifoneze” banii statului catre privat nici ca se putea!…care medicina pentru oameni(romani!)?…care juramant medical? …doar profit imoral si jecmanitor de pe urma suferintei unor nefericiti! Q.E.D!…siktir democratie si justitie neosecurista, coloniala, iohannista, sorosista si antiromaneasca !

  5. Fatuca infiltrata de servicii sa distruga somitatile din medicina romaneasca ( sa starpesca coruptia din sistemul sanitar care scaote 4000 de medici rezidenti anual si zero medici specialisti anual la concurs), ne spune cu subiect si predicat ca vrea banii inapoi fara ca Beuran sa stie daca ea sau altcineva i-a plasat o suma sub acoperire (intr-o cutie cu fundita rosie de 35 de lei)si nici macar suma. La cati bani are Beuran, acesta nici nu l-a interesat daca a primit si cat a primit de la infiltrata si i-a spus ca-i da inapoi cat vrea daca ea crede ca i-a dat. Ceva foarte urat mirositor care denota caracterul jegos al tanarilor medici usr-isti care au facut dinti si musca din bunici si din parinti. Adicatelea, musca mana stapanului care a hranit-o. Cica sa-ti mai faci mila de SATAN!

  6. e un interviu cu intrebari dusmanoase pesediste .
    Lumea nu mai poate fi ca pe vremea lui STALIN cu minciuna.
    COSTACHE e atacat in tromba,fiindca vrea sa faca curatenie in sistemul public
    Mama a fost asasinata de acest sistem,dupa ce am cheltuit 300 milioane vechi.

  7. Pentru ca „haiducu” tot a amintit de Franta, revin cu mai vechea mea „obsesie” cu paralela dintre aceasta tara si Romania, cu haosul guvernamental din cele doua tari si cu sistemul cvasidictatorial si autocratic prin care sint conduse de doi baieti prin sistemul „eu centrez, eu dau cu capul, eu scot mingea de la vinclu”, restul fiind niste momîi puse sa execute niste ordine. Si in Franta in momentul de fața e mare tambalau si scandal cu asa-zisa „reformare” (mai bine zis, deformare) a sistemului de pensii, avansindu-se varianta unui sistem „pe puncte”, dar nimeni din cei care incearca sa treaca in forța aceasta modificare nu stie cit si pe ce va baza valoarea faimosului „punct” ! Se cere imperativ ca aceste modificari sa fie votate, dar pe niste aspecte care nu sint nici macar in faza de proiect ! (ps : interesanta si ipoteza cu Costache sub „influenta” unor baieti din Franta, țara prin care s-a tot vînturat ! … Parca mai avem un caz, nu ? Ciolos …)

  8. Ce sa ceri unui individ ce confunda un bun material in speta un autoturism cu un om. In acest caz sunt curios de unde cumpara „dinsul” oameni pentru ai duce in service, fiinda dreptul la sanatate reprizinta un drept fundamental iar achizitia si intretinerea unui autorisim este o chestie de alegere personala

  9. Chiar crezi ca daca dai un miliard la privat va salva vreo viata, aceasi „competenta” o are medicul din privat sau de la stat

  10. Nu-i decat o legalizare a hotiilor ce se intampla de ani buni: in 2010 am avut o cunostinta care si-a protezat la o clinica privata o coxatroza tarifata si platita la „banala” suma de 100 de milioane (proteza in sine costa undeva la 11-12 milioane), totodata i-a fost solicitat cardul de sanatate si cuponul de pensie – pentru ce oare? Nu o fi ceva decontari cu casa de sanatate? Sigur vor fi destui contrariati de cele scrise si vor ramane cu credinta ca spitalele si clinicile private au aparut din seninul infinit al cerului si nu din bani albi- negri din sanatate publica si traficul de medicamente (ori alte domenii lacrima), iar acesti „vanzatori” de iluzii in special si de sanatate in particular (nu apreciez nivelul de pregatire si daruire) sunt trimisii Duhului Sfant pe pamant. Inselatori si inselatorie au fost, sunt si vor fi, as trebui sa mentionez ca se rafineaza in timp, dar nu-i asa tot in zona primitiva au ramas, iar cel in necaz si disperare este obiectul munci acestora.

  11. Il chema pe tamplarul care l-a realizat pe Pinocchio, oare cum s-o numi creatorii mioritici sibieni de marionete: Sibyle?

  12. Este primul ministru al Sanatatii care chiar vrea sa modernizeze sistemul. Spitalele private sunt parte integrata a sistemelor de sanatate in toate tarile civilizate. In multe tari nici nu exista spitale de „stat”. Din pacate romanii ramasi in tara nu pot intelege ca numai privatizarea si competitia pe piata libera inseamna imbunatarirea constanta a serviciilor. Spitalele trebuie privatizate, serviciul de ambulanta trebuie privatizat, clinicile private trebuie sa continuie sa existe dar cel mai important, asiguratorii trebuie privatizati. Un ministru cu idei progresiste intr-o tara unde lumea inca voteaza PSD.

  13. ” Cum gîndește, fără idei, ministrul Victor Costache? ” – De fapt, nu prea gandeste ! Pe vremuri, mai fura unii templieri / cu creiere de tesla/unealta !

  14. Sistemul de sanatate este ultimul in europa pentru ca avem cel mai sarac buget din europa si asta tot costache a acceptat, nea Victore ! ce dreaqu e asa greu de priceput? nu mai furati banii bugetarilor ca sunteti fara scoala si inalti dar prosti ca asa v-au racolat si ati umblat toata europa dupa cartoane de pus pe pereti, dar scoala nu aveti in voi, parvenitilor !! Era greu sa te bati pentru un buget mai mare ca nu te lasau florinel si emanuel.Cand ai 20000 de lei pentru patru zile pe luna trebuie sa fii tampit si sa accepti orice conflict de interese.

  15. Și eu am fost operat în spital privat. Pe lângă suma plătită am avut decont de la casa de asigurări de sănătate. Cam 10 % ca pondere. Despre servicii pre și post operatorii numai cuvinte bune. Am fost operat de un doctor conferențiar adevărat.
    Banii achitați au fost recuperați de la o casa privată de asigurare. Deci sistemul există și funcționează. Doar ca nu este accesibil publicului larg , care trebuie să apeleze la sistemul spitalelor de stat, unde prețul serviciilor este impus de casa de asigurări de sănătate la o cota mică (de unde să le rămână bani pentru salarii și sediile luxoase ).în aceste situații trebuie aduși bani de acasă pentru diferenta de cost, plasați cu diferite metode, la doctori, asistente medicale , și alții. Asta consider eu că se întâmplă! Ce trebuie făcut? Accesul la casele private de sănătate pentru populație opțional la CAS cu plata diferenței de contribuție.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.