Cea mai neagră lună pentru angajații români

De la declanșarea stării de urgență și până în prezent, România a pierdut peste 1.000.000 de locuri de muncă, mai multe decât cele 700.000 de locuri de muncă pierdute în patru ani de criză economică, între 2008-2012. Ultima raportare a Ministerului Muncii cifra numărul contractelor suspendate la 1.005.552, din care peste 292 mii în industria prelucrătoare, peste 196 mii în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehicolelor și motocicletelor, restul de peste 100 mii în hoteluri și restaurante. Dacă la acest număr adăugăm cele 209.851 contracte de muncă încetate în comerț, industrie prelucrătoare și construcții, avem tabloul complet al situatiei șomerilor din România. În SUA, aproximativ unul din zece angajați, reprezentând 16,8 milioane de oameni, și-au pierdut locul de muncă în ultimele trei săptămâni, pe fondul crizei economice generate de coronavirus. Datele reprezintă cele mai multe locuri de muncă pierdute în cea mai scurtă perioadă, din 1948 încoace. “Aceste date cu spectru larg poate nu reușesc să exprime cu forță convingătoare disparitățile din prezent însă ilustrează începutul unei noi ordini sociale. Previziunile economice au fost date peste cap, adoptarea scenariului optimist creând o relaxare a realității economice și o lipsă de anticipare a impactului coronavirus asupra pieței forței de muncă din cea mai puternică țară a lumii. De aceea, dacă ne uităm la datele din România, păstrând proporțiile, impactul coronavirus este unul extrem de amplu. În țara noastră s-au înregistrat în ultimele trei săptămâni tot atâtea persoane care și-au pierdut locul de muncă ca în perioada 2008-2012. Rămâne întrebarea, dacă după terminarea pandemiei toți aceștia vor reveni în câmpul muncii sau măcar o parte din ei, mai ales că probabil vom asista la o nouă așezare a claselor sociale, o realitate economică indubitabilă”, a declarat Cristina Chiriac, președintele CONAF.

Cu atât mai grav este că pandemia nu s-a încheiat iar previziunile nu sunt favorabile. Efectele economice ale pandemiei de coronavirus estimează că, în următoarele trei luni circa 195 milioane de locuri de muncă full-time se vor pierde la nivel global, conform unei analize a Agenției pentru Muncă din cadrul Națiunilor Unite. Avertismentul vine la distranță de trei săptămâni de când Organizația Internțională a Muncii estima o pierdere de locuri de muncă de circa 25 de milioane. Conform agenției, restricțiile impuse de către autorități pentru stoparea răspândirii pandemiei afectează 2,7 miliarde de muncitori, echivalentul a patru cincimi din forța de muncă de la nivel mondial.

Un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs arată că o treime dintre angajați sunt îngrijorați în ceea ce privește perspectivele lor profesionale și, indiferent de situația actuală, se tem că ar putea să-și piardă locul de muncă în perioada următoare, iar aproape 35% se așteaptă să-și găsească greu un nou loc de muncă dacă vor ajunge în această situație. Perspectiva unui salariu mai mic îngrijorează alți 28% dintre angajați, iar aproape 17% se tem că ar putea fi nevoiți să se reprofileze în perioada următoare. Doar aproximativ 15% dintre respondenți sunt convinși că situația lor profesională va rămâne în continuare neschimbată în acest an.

Dintre cei care și-au păstrat locul de muncă, chiar dacă nu în aceleași condiții ca înainte de criză, mai mult de un sfert lucrează acum de acasă și tot atâția spun că lucrează cel puțin la fel sau chiar mai mult decât înainte. Totuși, în cazul a 14% dintre angajații intervievați activitatea companiei s-a restrâns vizibil și lucrează mult mai puțin în această perioadă.

Pierderea locului de muncă implică presiuni financiare importante asupra bugetului de familie, în contextul în care mai bine de 36% dintre angajații care au răspuns sondajului BestJobs au recunoscut că nu au deloc economii, iar 42% spun că au bani cât să le ajungă pentru cheltuielile de trai cel mult trei luni. Doar 8% dintre respondenți au afirmat că dacă își vor pierde locul de muncă din cauza acestei epidemii au bani în cont cât să trăiască liniștiți cel mult un an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Sa le multumiti lui iohannis, isarescu si orban, acesti ucigasi ai normalitatii sociale. Toata economia functioneaza dupa criterii arbitrare iar regulile si formulele pe care le arunca in fata noastra reprezinta chintesenta mizeriei lor morale si a hotiei. Nimic nu este mai presus decit o viata umana! Nimic! Treziti-va, criminalilor! Atita vreme cit in lumea de azi formulele apara capitalul si profiturile in detrminetul vietii, acea lume nu merita sa exite! E cazul sa distrugem din temelii aceasta minciuna in care ne-au aruncat de sute ani acesti criminali!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.