Cum își face rost guvernul chinez de know-how strategic în Europa

Ministrul Economiei germane ar vrea să oprească preluarea firmelor din țara sa, prin investitori chinezi.
Republica Federală ar trebui să-și folosească dreptul de a interzice preluarea unor firme germane de către chinezi.
Acest lucru este dorit de către ministrul economiei germane, care își pune împotrivă întreaga Chină. Cine are dreptate în acest conflict?
Ministrul Economiei Republicii Federale Germane, Sigmar Gabriel, a provocat supărarea gazdelor, în timpul vizitei sale în China. El a anunțat că își va apleca mai atent privirea peste contractele de vânzare a întreprinderilor germane, dar și asupra vânzărilor efective, luînd în considerare că ar putea fi vorba de obiective strategice pentru siguranța statului german, respectiv, că în spatele acestor afaceri s-ar putea afla chiar banii statului chinez.

Ministrul este înclinat să interzică contractele care se înscriu în aceste categorii. În același timp el a cerut o procedură specifică pieții, care să fie respectată de către vânzătorii întreprinderilor chineze, la solicitarea germanilor de a cumpăra intreprinderi chineze.
El a insistat asupra anului 2017, când China primește statutul de economie de piață, din partea Organizației Mondiale a Comerțului. Prin aceasta ministrul se referă la faptul că investitorii nemți ar trebui să aibă acces la cumpărarea unor întreprinderi chineze, după cum își doresc ei, și în același timp guvernul german să nu permită dezvăluirea tehnologiilor și a patentelor sale către chinezi.
Sunt avute în vedere două aspecte, evidente într-o economie de piață, rolul precumpănitor al afacerilor private și deschiderea pieței spre investitorii străini. Ministrul argumentează cu dreptate, că dacă vrea sa fie considerată cu economie de piață, China ar trebui să și acționeze în acest sens.
Se pare că nu acesta este cazul de față, iar o nouă strategie a chinezilor în țările europene se întrevede. Acești investitori sunt doar de fațadă privați, de fapt sunt paravane pentru Statul Chinez. Participarea statului se poate face ori direct, ori printr-un fond, pus la dispoziția investitorului de către acesta, fapt care contravine ideii de economie de piață. Pentru că, deși investitorii sunt concentrați pe întreprinderi cu multă tehnologie, se pare că, de fapt, guvernul chinez își achiziționează know-how strategic, în mod ascuns.
Know-how-ul altor țări, după cum se afirmă într-un articol al site-ului economic Wiwo.de.

Pe lângă aceasta guvernul chinez nu mai ține cont de regulile economiei de piață, ci caută să-și substituie companiile private.
Guvernul chinez nu este interesat să dea investitorilor privați proprii o libertate de mișcare, în sens economic, iar pe plan intern guvernul impune o ordine care nu este una de piață. Investitorii externi sunt din ce în ce mai des siliți să împartă cu partenerii chinezi propriile tehnologii. Participări externe majoritare nu mai există aproape deloc. Acest lucru va aduce fără doar și poate ca investitorii americani să devină reticenți, la fel ca și cei europeni. Ei vor verifica strict investițiile existente, precum și pe cele pe care le au planificate în viitorul apropiat.

Germanii văd China ca pe o amenințare

Cum ar tebui să reacționeze în spiritul economiei de piață o societate, la cerințele propriilor ei întreprinderi private?
La sfârșitul primăverii lui 2016 li s –a reproșat intreprinderilor Chinei procedeul de dumping, cu sprijinul autorităților chineze. Pe atunci era vorba despre o piață în care Germania nu mai are loc astăzi. Oțelul produs în masă este mai profitabil să fie produs în țările cu economie emergentă.

În cazul companiei Aixtron, o întreprindere high-tech germană, ale cărei produse aduc probabil ulterior tehnologii relevante în sprijinul sectorului strategic, este vorba depre altceva.
Nu este doar pericolul de plecare din Germania a acestor tehnologii, caz neimportant dacă un investitor ar continua dezvoltarea în Germania. Un investitor ca acesta ar îmbunătăți condițiile la fața locului.
Dacă statul chinez ar fi în mai mare parte posesor al afacerii, este clar că și-ar lua locurile de muncă la el în China, nu le-ar păstra pe cele din Germania.

Miliarde de investiții se scurg spre Europa și cu precădere spre Germania.
Se vorbește cel mai des despre cumpărători de întreprinderi strategice. Cei mai mulți chinezi au însă alte motive. Ar fi astfel o plecare a tehnologiei germane înspre China și o lipsă lăsată în urmă.
Sau altfel spus, există pericolul ca cel care preia afacerea să-și ia pentru sine tehnologia germană, e vorba despre Partidul Comunist Chinez.
Se preia așadar tot know-how-ul, iar restul proiectelor, care s-ar fi desfășurat în continuare, vor fi omise.
Dacă acest lucru se va întâmpla, în ciuda complexității tehnologiei existente, este o altă întrebare. Acest lucru nu este însă exclus. Ministrul german are până aici dreptate să reverifice preluarea lui ”Aixtron”, chiar dacă nu se pare să fie vorba despre o intreprindere cu legătură cu siguranța națională.
Este de mirare cum Consiliul de Administrație de la Aixtron nu împărtășește aceste griji, ci vede piața de capital amenințată, dacă statul chinez nu are voie să se servească din tehnologiile germane, se vorbește de asemenea în articolul publicației Wiwo.

Cazul arată că această conviețuire este o afacere complexă, anume de economie de piață, cu intreprinderi controlate de către stat, în concursul general pentru acumulare de capital.
De un așa zis “level playing field“, un concurs efectiv, nu poate fi vorba.
De aceea R.F.G. trebuie să-și lase un spațiu de manevră mare, unul discreționar chiar.
Și dacă sunt reguli clare, reguli care trebuiesc respectate de către toate părțile.

China este ”supărată” în legătură cu rezistența venită din Germania. Rezistența se manifestă mai ales în legătură cu preluări de firme High-tech. În sens invers, ministrul Gabriel avertizează, că China are nevoie mai multă de deschidere a pieței interne. Sunt scrâșniri din dinți în relațiile economice și vor fi și în viitor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Mostoghiu 26 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.