Cum ne scade CREŞTEREA ECONOMICĂ din 2012 văzând cu ochii. Tănăsescu, FMI: „România are nevoie de UN ALT PLAN”

Cabinetul Boc a încălcat legea privind bugetul de stat şi anul acesta. Deşi Guvernul era obligat să prezinte Parlamentului proiectul de buget cel târziu pe 15 octombrie, Executivul a amânat prezentarea acestuia pentru luna noiembrie, respectiv la finalul misiunii FMI şi CE la Bucureşti, care se va desfăşura în perioada 25 octombrie-7 noiembrie, scriu jurnaliştii de la Gândul.

Surse guvernamentale au declarat pentru Gândul că amânarea este datorată faptului că prognozele oficialilor Comisiei Europene de creştere economică pentru 2012 pentru fiecare stat al Uniunii Europene nu au fost definitivate.

„Nu avea cum să fie depus la timp. Comisia a solicitat ca acest lucru să se întâmple după ce va definitiva prognoza de creştere economică pentru 2012, pentru fiecare stat în parte. Prima evaluare a avut loc pe 4-5 octombrie, la Bucureşti, a doua va avea loc pe 19-20 octombrie, la Bruxelles, iar prognoza va fi definitivată pe 24 octombrie, nu doar pentru România, ci pentru toate statele UE”.”Oricum, forma finală va fi stabilită în cadrul misiunii comune. Prezentarea bugetului acum nu ar fi avut sens atât timp cât nu este proiectul final. În Parlament nu poţi să te duci cu variante, ci cu proiectul final”, au declarat sursele menţionate.

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că persistă riscul reintrării în recesiune, ca urmare a evoluţiilor din Uniunea Europeană. Singura soluţie pe care o vede Şeful Executivului este cea a continuării reformelor.

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Washington, a declarat la cererea jurnaliştilor de la Gândul că România nu a trimis încă proiectul de buget nici Comisiei Europene şi nici FMI, elaborarea acestuia urmând să aibă loc cu ocazia vizitei oficiale de la finele acestei luni. El a estimat că prognoza de creştere economică va fi revizuită în jos, dar punctul cheie va rămâne deficitul bugetar de 3%.

„Acest lucru este posibil însă  doar atât timp cât se continuă reformele începute şi se restructurează anumite sectoare ale economiei, cum ar fi agricultura şi companiile de stat”, a adăugat el.

Tănăsescu a mai precizat că  România trebuie să găsească un alt model de creştere economică, bazându-se mai puţin pe consumul intern din importuri şi pe exporturile a căror cerere a scăzut. „Anul acesta am avut un an agricol bun. Am avut noroc. A plouat şi apoi a ieşit soarele când a trebuit. Anul viitor nu va mai fi însă aşa. Este limpede că România are nevoie, cât mai rapid, de un alt plan de creştere economică, în care segmentele importante ale economiei să producă o valoare adăugată mai mare”, a explicat fostul ministru de Finanţe.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit prognoza de creştere economică a României pentru 2012 la 1,1% din PIB, datorită expunerii economiei româneşti la criza din Grecia.

http://www.gandul.info/news/cum-ne-scade-cresterea-economica-din-2012-vazand-cu-ochii-tanasescu-fmi-romania-are-nevoie-de-un-alt-plan-8864536

Ce zice George Maior despre propunerea de schimbare legii SRI

George Maior, directorul SRI, a precizat în faţa membrilor comisiei parlamentare de control că iniţiativa legislativă a lui Cezar Preda care prevede ca ofiţerii SRI să poată deveni şi organe de cercetare penală, vizează doar „aspecte legate de cetăţenii români militari din serviciu”, consemnează Evenimentul Zilei.

„S-a interpretat greşit din păcate la nivelul dezbaterii acea problemă legată de cercetările speciale, ele nu vizau aspecte externe Serviciului, nu vizau aspecte legate de cetăţenii români, vizau aspecte legate de cetăţenii români militari care lucrează în cadrul Serviciului şi acest lucru este în competenţa oricărui serviciu de informaţii din UE. Chiar mai mult decât atât, multe servicii de informaţii europene au competenţe şi mai largi, inclusiv de aplicare a legii, Spania, ţările nordice, Polonia, Franţa au aceste competenţe. Din păcate, la noi aici dezbaterea cade în aceeaşi plasă a trecutului, că se doreşte reinventarea acelei direcţii infame din cadrul Securităţii. Nici vorbă de aşa ceva. Ar putea fi vorba, că nu facem noi iniţiative legislative, repet, de o adaptare la un concept european”, a declarat George Maior.

De asemenea, el a apreciat că şi legislaţia în domeniul securităţii naţionale ar trebui readaptată, conform ameninţărilor, vunerabilităţilor şi riscurilor la adresa securităţii naţionale prezente în secolul XXI.  „Suntem într-o fază nouă în acest secol XXI de ameninţări şi vulnerabilităţi şi riscuri la adresa securităţii naţionale pe care încercăm să le tratăm evident şi din perspective legislative şi a competenţelor Serviciului. Serviciul nu are competenţe de iniţiativă legislativă şi eu apreciez orice iniţiativă legislativă care vine în adaptarea vechilor legi ale securităţii în aceste noi fenomene, de exemplu. Avem fenomene noi de ameninţări cibernetice pe care le vedeţi cu toţii, suferă cetăţenii români din acest punct de vedere. Nu aveau cum să fie prevăzute, că nu era o problemă în anii 90″, a explicat el necesitatea unor astfel de “modernizări” legislative.

Referindu-se la interceptări, el a precizat că acestea se fac într-un cadru legal, pronunţându-se pentru redefinirea mai clară a acestora din punct de vedere legislativ.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/maior-despre-ofiterii-sri-ca-organe-de-cercetare-penala-interpretare-gresita-s-a-cazut-i-950.html

Eliberarea soldatului-erou, revendicată  de toată lumea

Soldatul Gilad Shalit, ţinut prizonier cinci ani de Hamas, a fost eliberat. Pe lângă Israel, Franţa, Germania şi Turcia consideră că au avut o mare contribuţie la eliberarea soldatului israelian, consemnează Adevărul.

După 5 ani de detenţie, Israelul a ajuns la o înţelegere cu palestinienii, predând în schimbul lui Gilad Shalit  1027 de deţinuţi palestinieni, dintre care 27 sunt femei, mulţi dintre ei autori de atentate antiisraeliene soldate cu victime, conform Jurnalului Naţional.

Gilad Shalit a fost răpit la 25 iunie 2006, când un comando palestinian a atacat un post militar din Israel, în apropiere de Fâşia Gaza, atacul fiind revendicat la acea vreme de o grupare necunoscută, Brigăzile Ezzedine Al-Qassam (aripa armată a Hamas), Comitetele Rezistenţei Populare şi „Armata Islamului”.

http://www.adevarul.ro/international/Eliberarea_soldatului-erou-revendicata_de_toata_lumea_0_574743052.html

http://www.jurnalul.ro/stiri/externe/liber-dupa-1-941-de-zile-de-captivitate-594025.html

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.