Cum poate ajunge România la săptămâna de lucru de 4 zile

Având în vedere succesul înregistrat de Islanda în implementarea săptămânii de lucru de 4 zile, cu adevărat de impact ar fi o modificare legislativă care să transpună aceste idei și în legislația românească, susțin reprezentanții EY România.

Conform unui comunicat al companiei, Islanda, Spania, Marea Britanie și Japonia se numără printre țările care au testat sau urmează să testeze programul de lucru de 4 zile pe săptămână.

În Islanda, între 2015 și 2019, au fost derulate teste în care angajații au fost plătiți la fel pentru un program de lucru mai scurt, de doar 4 zile pe săptămână. Testele au vizat aproximativ 1% din populația activă, fiind incluse în programul pilot locuri de muncă din grădinițe, birouri, servicii publice și spitale. În urma testelor efectuate la nivelul forței de muncă din Islanda, sindicatele au renegociat programul de lucru, iar în prezent, mai mult de 80% din forța de muncă din Islanda a trecut sau urmează să treacă la programe de lucru mai scurte, cu menținerea salariului.

Spania s-a alăturat recent acestei mișcări, aprobând un program pilot pe trei ani. Sute de companii sunt așteptate să se înscrie în programul guvernamental pentru a testa eficiența pe scară largă a săptămânii de lucru de 4 zile.

În Marea Britanie a fost lansat recent un program pilot, pe o perioadă de 6 luni, în care companiile participante vor permite angajaților să muncească 4 zile pe săptămână, fără a le diminua salariile și beneficiile. Acesta se desfășoară în paralel cu programe pilot similare care au loc, spre exemplu, în Irlanda, Australia și Noua Zeelandă. În Marea Britanie, programul se va desfășura începând cu luna iunie 2022 și are în vedere, pentru început, 30 de companii.

Reprezentanții EY România susțin că poate cea mai neașteptată inițiativă vine din Japonia, țară renumită pentru numărul deceselor cauzate de suprasolicitarea la locul de muncă și pentru numeroasele ore de muncă suplimentară. Guvernul japonez este implicat activ în stimularea companiilor să adopte programe de lucru de patru zile pe săptămână, menite să îmbunătățească viața salariaților.

În Belgia, programul de lucru de 4 zile pe săptămână a fost deja adoptat la nivel național, salariații având posibilitatea să lucreze 10 ore pe zi și să beneficieze de 3 zile libere.

În ceea ce privește România, reprezentanții EY România susțin că, recent, a fost înregistrat la Senat un proiect de lege de modificare a Codului Muncii prin care se introduce posibilitatea ca angajatorii și salariații să stabilească de comun acord un program de lucru de 10 ore pe zi, timp de 4 zile, cu 3 zile de repaus.

„Dacă majoritatea țărilor în care programul de lucru de 4 zile pe săptămână a fost testat au avut în vedere reducerea proporțională a numărului de ore lucrate într-o săptămână cu menținerea nemodificată a salariului, este de observat că, în România și în Belgia, conceptul de săptămână scurtă de lucru are în vedere doar o comasare a săptămânii de lucru de 40 de ore în 4 zile lucrătoare și acordarea a 3 zile libere. Mai mult, formula de lucru propusă spre dezbatere în Senat este deja permisă de Codul Muncii, companiile având la îndemână mai multe opțiuni pentru a asigura flexibilizarea muncii chiar și în cazul în care proiectul legislativ nu este adoptat”, se arată în comunicat.

Astfel, Codul Muncii prevede posibilitatea utilizării programului de lucru inegal, adică flexibilizarea numărului de ore lucrate în fiecare zi a săptămânii, sau a programului de lucru comprimat, care permite scurtarea săptămânii normale de lucru, de exemplu de la 5 la 4 zile, în ambele cazuri cu respectarea săptămânii de lucru de 40 de ore.

O altă modalitate de flexibilizare a muncii reglementată de Codul Muncii o reprezintă programul de lucru individualizat. Programele individualizate de muncă pot fi implementate cu acordul sau la solicitarea salariatului și presupun împărțirea duratei zilnice a muncii în două perioade: una fixă, în care salariații se află simultan la locul de muncă şi una variabilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare.

„Având în vedere succesul înregistrat de Islanda în implementarea săptămânii de lucru de 4 zile (fără a fi diminuat salariul), cu adevărat de impact ar fi o modificare legislativă care să transpună aceste idei și în legislația românească. O astfel de inițiativă legislativă va necesita, însă, un studiu prealabil aprofundat al efectelor sale asupra legislației muncii, în general (ex. normă întreagă vs. normă parțială de muncă) și cea a securității sociale, în particular (ex. impactul asupra stagiului de cotizare la pensie)”, mai arată reprezentanții EY România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

11 Comentarii

  1. Domne, pe bune, cred ca o sa sufar un soc ! De la doua zile chiar vreti sa trec la patru ?!? Pai ce, sinteti nebuni, vreti sa dublati timpul de lucru, sa fac un burn out ??

  2. Noi am experimentat lună de 12 zile!!..luați modelul de la guvernatorul coloniei!!..

  3. Cum se ia in Vest o masura idioata, hop si noi! Macar de am avea unde munci. Sa nu-mi spuneti de servicii, Horeca si frecat menta. Cat despre eficienta muncii, e ca in bancul ” doi incarca, doi descarc. Merge treba? Merge! „

  4. La noi poa’ s-o faca si de doua zile, caci tot atat se munceste.

  5. Să vedem cum o să rezistăm cei de la privat din producție câte 10 ore în picioare la mașini, să faci targetul.
    Plus o oră la dus la plecat și una la venit..12 ore pe zi.

  6. ROMANIA NU IESE DIN RAHAT NICI DACA SE MUNCESTE 24 ORE DIN 24 !,ZI LUMINA SAPTAMANA DE SAPTAMANA SI FARA CONCEDII.

  7. EY Romania ca amicii din BIG 4, sunt societati care s-au atins limitele, nu mai au idei pentru capitalism!Islanda are o populatie care intra toată intr-un bloc cu 20-30 de etaje,pot face cate experiente vor cu ăia,ca in afara de pescuit si prelucrarea pestelui,distractia de baza e bautura!
    Sa fim seriosi,BIG4 de fapt vor sa legifereze 4 zile saptamana de lucru ca sa se ajunga la varsta pensionarii de 75-80 de ani,adica nici 60% din actualii salariati sa nu se mai bucure de pensie!:))) ‘Crimă si pedeapsă’,de Ernest Young Tolstoievski,kultura rusa si cultura macului in Romania

  8. Bre,asta e masura pentru bugetarii frecatori de menta la stat,la fel si chestia aia cu pensionarea la 70 de ani la alegere.Legi date cu dedicatie pentru putorile bugetare ca doar privatul daca nu produce nu marca banul.Cum era sloganul? Timpul trece,leafa merge,noi cu drag muncim..la stat.Pas cu Pas.Nu m-ar mira ca privatul sa mareasca ziua de munca la 14-15 ore zi ,ca si asa era de 10-12 pe zi,si 7 zile lucratoare pe saptamana ca sa poata sustine bugetarii puturosi si lenesi de stat.Ghinion.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Hei Siktir.Ps.Sunt comune in tara asta care nu fac destui bani sa plateasca lefurile primarilor si toate neamurile pana la a saptea spita pe diverse functii.Unde vede un sobolan o ,,gaura,,isi cheama tot neamul.Pas cu Pas.Da ce stie plavanul din deal si echipa ,,castigatoare,,? Ghinion.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaaa,Rominia lucului binee fecut.Hei Siktir.

  9. SA SE MUNCEASCA CATE 4 ORE PE ZI ! DE LA ORA 10 LA ORA 14 , DE LUNI , PANA JOI ! PATRU ZILE PE SAPTAMANA !

  10. Ar fi un dezastru pentru România. Și asa nu se muncește….daca mai fac și săptămână de lucru de 4 zile vom fi falimentari. La primarii așteptăm o săptămână pentru o adeverință…deci dacă dispare și ziua de vineri de program- chiar nu se va mai putea construi ceva pentru ca oamenii merg la primarie luni și li se spune sa vina peste 4-5 zile sa primească un document. Oricum masura ar fi posibila doar pt bugetari. Cum sa lucram doar 4 zile? Aberant!! Sunt 2 zile de weekend este suficient. Și…va fi nedrept de ex pt personalul medical, pt pompieri, pt angajații din rafinării, pentru cei care lucrează în brutarii…pt ca ei lucrează la foc continuu, la schimburi.

  11. Sunt șoferi pe microbuze, transport interurban, care muncesc 16 ore/ zi. Credeți că patronii care exploatează acești angajați vor vrea sa se lucreze 4 zile? Niciodata! Pai oamenii care nu au mașini personale cu ce mai circula? Sau dacă la brutărie nu se mai duc angajații de joi pana luni la munca…cine mai face pâine? Nu se poate aplica decât pt bugetari….ceea ce înseamnă discriminare, nedreptate sociala fata de ceilalți oameni care trag din greu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.