Cum poți să reduci tensiunea arterială în doar cinci minute pe zi

Exerciţiile fizice realizate timp de cinci minute în fiecare zi ar putea reduce tensiunea arterială, potrivit unui nou studiu.

Noua cercetare, publicată joi de experţi din cadrul unei colaborări academice internaţionale conduse de Universitatea din Sydney şi University College din Londra, a sugerat că efectuarea în fiecare zi a cinci minute de activitate fizică, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor, poate contribui la scăderea tensiunii arteriale.

Conform studiului realizat de Consorţiul prospectiv pentru activitate fizică, petrecerea timpului în poziţie aşezată şi somn (ProPASS), înlocuirea comportamentului sedentar cu 20-27 de minute de exerciţii fizice în fiecare zi poate avea ca rezultat o reducere semnificativă din punct de vedere clinic a tensiunii arteriale.

„Hipertensiunea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate la nivel global, dar, spre deosebire de unele cauze majore ale mortalităţii cardiovasculare, ar putea exista modalităţi relativ accesibile de abordare a acestei probleme, în plus faţă de medicaţie”, a declarat Emmanuel Stamatakis, coautor al studiului şi director al Consorţiului ProPASS din partea Universităţii Sydney.

„Descoperirea că efectuarea a doar cinci minute suplimentare de exerciţii fizice pe zi ar putea fi asociată cu o scădere măsurabilă a tensiunii arteriale subliniază cât de puternice ar putea fi seturile scurte de mişcări de mai mare intensitate pentru gestionarea tensiunii arteriale”, a adăugat el.

Autorii studiului au analizat date colectate de la 14.761 de voluntari pentru a vedea în ce măsură înlocuirea unui tip de mişcare cu un altul este asociată cu tensiunea arterială.

Echipa a estimat că înlocuirea comportamentului sedentar cu cel puţin 20 de minute de exerciţii fizice pe zi ar putea reduce incidenţa bolilor cardiovasculare cu 28%.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat că 1,28 miliarde de adulţi cu vârste cuprinse între 30 şi 79 de ani din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială şi tensiune arterială crescută în mod constant, iar 46% din adulţii cu hipertensiune nu sunt conştienţi că suferă de această afecţiune.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

6 Comentarii

  1. Cauza (fizica) hipertensiunii arteriale este micsorarea diametrului arterelor coronare, cele care alimenteaza cu sange si oxigen muschii inimii. Daca nu se inlatura cauza, n-ai cum creste debitul. E fizica, medicii nu prea inteleg asta, ca ei se pregatesc la biologie. Din acest motiv nu inteleg de ce fac in facultate derivata intai (viteza) si nici profi nu le explica. Debitul este viteza per suprafata conductei. Deci, nu refaci debitul necesar efortului fara curatarea conductelor (artere, vene). Esentiale sunt arterele coronare, carotidele si femuralele. Sanatate si excursii-n strainatate !

  2. Romania este pe locul ultim in Europa la speranta de viata si pe locul 99 in lume ! Poate terminam sa mai confundam efectul cu cauza. Tratarea cauzei incepe cu o arteroscopie, nu doare, nu-i cu vaccin.

  3. Presopunctura (in centrul palmei, intre tendoanele antebratului mai sus de palma – pericardium 6, in zona inimii – cautati informatii despre punctele energetice care se pot „depresuriza” si care se localizeaza pe meridianele corpului). Apasarea, la limita durerii, a sternului (60 sec). In caz de urgenta, se apasa 10-15 secunde artera carotida (bifurcatie) pe stanga – se realizeaza de obicei de catre medic. Exercitiile de respiratie regleaza tensiunea arteriala si vindeca multe alte afectiuni.

  4. Da, da mergeti la „medic”. Va face „bine” cu multi bani in buzunarele lor luuungi. Deblocarea arterelor intotdeauna are efecte secundare, uneori chiar grave. Acele formatiuni nu ies din corp, doar sunt impinse „mai sus” sau „mai jos”, eventual se pun niste inele pe traseu (unde se poate) – stenturi. Care trebuie schimbate cam la 5 ani, oricat de bune ar fi. Apoi vine o medicatie, ingrozitoare, menita sa „topeasca” aceste formatiuni (daca sunt trombi). Ce te faci domnu’ medic cu steanoza de pe artere, calciul depus. P-ala nu-l scoate si nu-l topeste nimeni. Da, este „jale” intr-adevar. Urmarea „medicatiei”, acum din ce in ce mai inovativa (adica experimentala) mor bolnavii pe capete. Cititi efectele secundare a pilulelor pe care le inghititi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.